Hírek

Szenttamas.rs

 

Kövezik a gazdasági együttműködés útját

Gazdasági jellegű találkozóra került sor szerdán a szenttamási önkormányzat kistermében, ahol a helyi vállakozók egy csoportja találkozott az orosházi gazdasági élet képviselőivel. A találkozó fő célja: felmérni a határon túli lehetőségeket és a két testvérváros gazdasági együttműködéséhez vezető út kikövezése. Szenttamás és a magyarországi Orosháza 2009 óta tart fent testvérvárosi kapcsolatot. A mintegy 30 ezer fős város Békés megye harmadik legnagyobb városa, a megye leiparosodottabb települése. Szegedtől 60 kilométerre található, és itt van az ország egyik legismertebb gyógyfürdője is. A két kisváros kapcsolata egészen 2005-ig nyúlik vissza, és az oktatás, a művészet, az irodalom, de főleg a kultúra és a turisztikai együttműködés révén egyre szorosabb szálak kötik egymáshoz a fiatalokat, időseket, csoportokat a határon innen és túl.

Idén nyáron újra találkozott a két város polgármestere, Radivoj Paroški és Dávid Zoltán, és megállapodtak abban, hogy lerakják az alapokat a két település jövőbeni gazdasági együttműködéséhez. Az orosházi delegációban, amelyet Dávid Zoltán polgármester vezetett, jelen voltak az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt., a Sára Galvanizáló műhely, az Orosfarm Zrt., a Merion Foods Élelmiszeri Kft. és az Euro-Union Fűtéstechnika Kft. képviselői. Szenttamás gazdaságát a Best Seed Producer Feldolgozó Központ, a Trgo Auto, az NB Soja Gold, a Turinka, a Vulkan-guma és a Vulkan Komerc vállalatok, továbbá a Metal X, a Tehnika MB, a Kovatherm és a Plamen magánvállalkozások, valamint a Pionir Mezőgazdasági Vállalat, a Reahem üzem és az IV-KOOP cég képviselői képviselték. A találkozón kölcsönösen bemutatásra kerültek a vállalatok és vállalkozások, azaz a képviselőknek lehetőség nyílott a termelési és tevékenységi program, továbbá a fejlesztési tervek bemutatására is.

A két polgármester a sajtó képviselőinek elégedetten nyilatkozott az első, a gazdasági kapcsolatok felvételét megcélzó lépésekről. Radivoj Paroški hangsúlyozta, több mint 10 év után először került sor a két városka gazdasági képviselőinek találkozójára: ‒ Egy új fejezetet nyitottunk a testvérvárosi kapcsolatban, és megtettük az első lépéseket a gazdasági kapcsolatok felvételéhez. Szeretnénk kihasználni azokat az előnyöket, amelyeket Orosháza, egyúttal Magyarország EU-s tagállamként élvez, ugyanakkor felkínáljuk a lehetőségeket, amelyek számunkra, mint szerbiai város számára, adottak az Orosz Föderációval való gazdasági együttműködést illetően, és ami egyúttal nagy lehetőséget teremt az orosházi vállalatok orosz piac felé való nyitásához – emelte ki a szenttamási polgármester. Hozzátette, több olyan lehetőség is van, amelyek erősíthetik a két testvérváros gazdasági együttműködését, és melyek később kiterjedhetnek az egész régió területére. Mint mondta, Szenttamás az első nekifutásra bemutatta az itteni mezőgazdasági termelési és feldolgozóipart, ami egyébként is jellemző erre a vidékre, de itt voltak a fém-, a gumifeldolgozók, továbbá a szolgáltatásos tevékenységet végző cégek képviselői is.

Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere ugyancsak elégedettségét fejezte ki a találkozó létrejöttét illetően, és többek között kiemelte: ‒ Gazdasági területről szedtünk össze jelentkezőket, cégek képviselőit, akik bemutatkozhatnak Szenttamáson, illetve megismerhetik az itteni gazdákat. Olyan területeket próbálunk keresni, ahol további kapcsolatokat építhet a két település. Nagyon reméljük, hogy ha ezen az első találkozáson nem is sikerül azonnal konkrét kapcsolatokat létesíteni, a folyamat elindult, és ez nagyon fontos. Minden településnek, minden polgármesternek és a településen élőknek rendkívül fontos, hogy új lehetőségek nyíljanak és új munkahelyek létesüljenek. Orosháza nyílt város, és úgy látom, hogy Szenttamás is az, ami jó dolog. Sajnos, nincs itt mindenki az orosházi ipari területről, de az itt hallott információkat továbbítani fogjuk a megfelelő cégek irányába, amivel remélem, hogy további kapcsolódásokat és együttműködéseket tudunk hitelesíteni – fejtette ki Dávid Zoltán.

A sajtótájékoztatót követően Radivoj Paroški szenttamási polgármester bejelentette, a két testvértelepülés gazdasági együttműködése egy újabb találkozó formájában hamarosan folytatódik.

 

Paraczky László (Fotó: A. Š.)