Hírek

Szenttamas.rs

 

Fiatalos dalokat hoznak az orosházi fúvósok

A szenttamási római katolikus templomot a Szent Kereszt Felmagasztalásának tiszteletére szentelték fel, a templombúcsú szeptember 14-én van. Az egyházi ünnepet már nem csak a templomban, hanem önkormányzati támogatással a templommal szembeni iskolaudvarban is megünneplik.

Az idei programot a magyarországi testvérvárosból, Orosházáról érkező fúvószenekar teszi színesebbé. Arról, hogy a vendégek pontosan milyen meglepetést készítenek, Melega Krisztiánt, a zenekar alelnökét kérdeztük.

– Még mielőtt rátérnénk a szenttamási fellépésre, néhány mondatban mutassa be az orosházi zenekart.

– Fontos év számunkra 2019, hiszen idén ünnepeljük fennállásunk 90. évfordulóját. Az 1929-es megalakulás után az együttes évtizedekig az Önkéntes Tűzoltó Egyesület keretein belül tevékenykedett, majd 1979-től Városi Fúvószenekarrá alakult, 1990 óta önállóan működik az Orosházi Fúvószenekari Egyesület keretein belül. Amatőr zenekar lévén a tagok heti két próbát áldoznak szeretett hobbijukra. Az együttes szakmai munkájának vezetését 2017 szeptemberében vette át Debreczeni Márk. Személyében egy fiatal, képzett és nagy ambícióval rendelkező karnagy érkezett a zenekar élére.

– Jártak-e már Szerbiában? Hol láthatta, hallhatta Önöket eddig a közönség?

– Szerbiában még nem jártunk, de a zenekaron belül évek óta téma, hogy szeretnénk eljutni ottani testvérvárosunkba, így nagyon örülünk, hogy végre megvalósul a szenttamási vendégszereplés. Belföldön éves szinten 20–25 fellépésünk van a kisebb térzenétől a nagy hangversenyekig. Az elmúlt évtizedekben több külföldi fúvós fesztiválra is hivatalosak voltunk, így jártunk Lengyelországban, Finnországban, Németországban, Svájcban és Romániában.

– Milyen repertoárral készülnek a szenttamási fellépésre? Hányan érkeznek?

– A zenekar tagjainak többsége fiatal, így a repertoár is ehhez igazodik. A népszerű könnyűzenei slágerek, filmzenék fúvós átiratai mellett természetesen játszunk komolyzenét és hagyományos fúvós indulókat is. Ezekből hallhatnak majd válogatást vendéglátóink. Az együttes teljes taglétszáma 45 fő, Szenttamásra várhatóan 30-an utazunk majd. 

P. L.