Művelődés

Szenttamas.rs

 

 

Újra Szenttamás lesz a magyar népzene fővárosa

 

Megközelítőleg két hónapja ülésezik Szenttamáson az egyik legnagyobb vajdasági népzenei rendezvény, az Őseink Zenéje szervezőbizottsága. A hetente szervezett összejöveteleken összeállt a teljes program, ismert a fellépők névsora és a kísérőrendezvények időpontja is. A január 19-én sorra kerülő népzenei rendezvényről a szervezőbizottság tagját, Németh Dezsőt kérdeztük, aki elmondta, az idén is kiváló kikapcsolódásra számíthatnak mindazok, akik szeretik a népzenét, a néptáncot és értékelik a hagyományokat: ‒ A sorrendben 17. Őseink Zenéje rendezvényre 2019. január 19-én 19 órától kerül sor a szenttamási Városi Sportcsarnokban. Az eddigiekhez hasonlóan a hivatalos megnyitó előtt újra lesznek kísérőprogramok. 17 órától a Népkönyvtárban megnyílik a népi iparművészeti alkotások első vajdasági zsűrizésének minősített tárgyait bemutató kiállítás, 18 órától a sportcsarnok kistermében gyermekfoglalkozásokat szervezünk a legkisebbeknek, az előcsarnokban pedig kézműves termékek várják az érdeklődőket, a népzene kedvelőit és a szórakozni vágyókat. A szervezőbizottság ezúttal is mindent megtett, hogy a helyi, a vidéki és a külföldről érkező vendégek is jól érezzék magukat – mondta a rendezvény egyik főszervezője. Hozzátette, az idén újra vajdasági zenészek és néptáncosok lépnek fel, akik az utóbbi néhány évben domináltak a színpadon.

‒ Az esti koncert több mint két órás lesz, sok-sok népzenével és ismerős zenekarokkal. Fellép: Bakos Árpád és barátai, Csonka Ferenc és zenekara, a szenttamási Bódorka leánykórus, a dél-bánsági tagokat tömörítő Csörömpölő zenekar, a horgosi Bartók Ifjúsági Táncegyüttes és a magyarkanizsai Tisza Néptáncegyüttes is. Szerintem mindannyian pontosan tudják, hogyan kell jó hangulatot teremteni a közönség előtt és a koncert utáni táncházban.

A belépődíjra kitérve elmondta, tavaly is ingyenes volt a koncert, és az idén is az lesz.

‒ Már tavaly sem fizettettünk belépődíjat, és az idén sem. Lesz viszont sok hegedű, brácsa, bőgő, néptánc minden mennyiségben, kiváló szórakozási és kikapcsolódási lehetőség. Mindenkinek üzenem, hogy csak a jókedvüket hozzák magukkal Szenttamásra. A legkisebbektől a legidősebbekig minden érdeklődőt szeretettel várunk.

 

P. L.