Hírek

Szenttamas.rs

 

Nemzetközi elismerés kapott a nádaljai óvónő

A szenttamási Öröm Iskoláskor Előtti Intézmény óvónője, a nádaljai Danijela Miličić Trebaticki az ANN_EKS YU Asszociációs Szövetség döntése alapján bekerült a térség 65 legjobb pedagógusa közé.

ANN_EKS YU egy olyan magas szakképzettségű oktatási vezetők által létrehozott regionális szövetség, amely kész arra, hogy összegyűjtse többek között a volt Jugoszlávia tagországaiból is a lelkes pedagógusokat, tanárokat, és közös erőfeszítéseket tegyen annak érdekében, hogy motiválja és inspirálja a legjobb pedagógusokat, akik a világ ezen részén hozzájárulnak az oktatás megváltoztatásához, korszerűsítéséhez, hatékonyabbá tételéhez.

A további részleteket ismertetve Danijela elmagyarázta, az egyesület tagjává válásához bizonyos hivatkozások, képesítések és kompetenciák szükségesek: ‒ Néhány olyan dolog ezek közül, ami erre a díjra feljogosít: az állandó formális és nem formális oktatás és szakmai fejlődés, a munkában alkalmazott folyamatos oktatási-nevelési kreativitás, s az újdonságok, azaz innovatív formák és munkamódszerek alkalmazása a gyermekek egyéniségét tiszteletben tartó projekt-tevékenységek létrehozásában, mely értelmes lehetőségeket kínál számukra az együttműködési kapcsolatok fejlesztésére. Jómagam a gyermektanulást ösztönző környezet létrehozója, a csoporton belüli oktatási projektek szerzője és megvalósítója, valamint a nemzeti és nemzetközi projektum koordinátori tevékenység mellett több tudományos és szakmai tanulmány szerzője vagyok. Környezetemben több tanár- és pedagógusképzés, tribün, szaktanácskozás és konferencia résztvevője és előadójaként, gyermekek és felnőttek számára szervezett műhelymunka vezetőjeként, továbbá több nemzetközi díj és elismerés tulajdonosaként ismernek. A díjra a szövetség teljes jogú tagjainak köréből a legjobb pedagógusokat választják ki az előírt követelmények és szabványok alapján, amelyeket teljesíteni kell. A legjobb tanárok azok, akik annak ellenére, hogy az oktatás nem áll a társadalmi értékek skálájának csúcspontján, lelkesen végzik munkájukat, inspirálják a gyerekeket, kollégáikat és mindazokat, akik az egész életen át tartó tanulási folyamaton dolgoznak. A legjobb pedagógusok képesek a legnehezebb feltételek közepette is előrehaladni és fejlődni. Kreatívak, szinte a semmiből képesek alkotni valamit, ami később arra ösztönzi őket, hogy még változatosabbak, kreatívabbak legyenek. A legjobb pedagógusnak motiválnia kell másokat, hogy még jobbak legyenek, támogatnia őket, hogy felülmúlják saját magukat. Ezek a tanárok nem tűrik a lustaságot, hanem először önmagukat mozgósítják, majd a körülöttük lévőket. Jómagam csupán egy vagyok közülük. A díj jelentőségét fokozza a tény, hogy én vagyok az első óvónő a térségből, azaz az egykori Jugoszlávia területéről, aki megkapta ezt az elismerést. A jutalommal elismerték eddigi munkámat, és hátszelet jelent a jövőbeli előrehaladásra. Ugyanakkor kötelezettség is, hogy minden egyes alkalommal törekedni kell a még jobb és hatékonyabb munkára.

Danijela Miličić Trebaticki hozzátette, nagyon fontos az önbizalom, továbbá hogy soha ne hátráljunk meg a nehéz feladatok elől, hanem törekedjünk a kitűzött célok megvalósítására, hogy gyermekeink tudásukkal, ötleteikkel és viselkedésükkel sikeres felnőtté váljanak, hogy mintaképe legyenek a jövő generációjának és felzárkózzanak a világ polgárai közé. Ehhez szükség van a minőséges oktatásra, továbbá a tehetségek számára a kibontakozási lehetőség biztosítására. Ahhoz azonban, hogy mindezt elérjük, először saját magunkat kell képezni. A nemzetközi elismerést a nádaljai óvónőnek március 1-jén adják át Szkopjeban.

 

P. L.