Hírek

Szenttamas.rs

 

Ahol megtanulhatjuk, hogyan lehetünk jobbak

A nádaljai Katicabogár óvoda és vele együtt az Öröm Iskoláskor Előtti Intézmény képviselői A varázslatos interkulturális barátság hálózata elnevezésű nemzetközi projektum tagjaként részt vettek azon a tribünön, amelyet a aranđelovaci Milan Ilić Čiča iskolában az idén január 10-én és 11-én tartottak. A nemzetközi projektum rendezvényére, amelybe a világ 14 országának 380 iskolájából mintegy 14 ezer diák kapcsolódott be, Szerbia mellett ezúttal a résztvevők Macedóniából, Montenegróból és Bosznia-Hercegovinából érkeztek.

A projektum szerbiai koordinátora Danijela Miličić Trebaticki, a nádaljai óvoda óvónője, elmondta, Aranđelovacon kiváló barátság szövődött Szkopje, Doboj, Tuzla, Nikšić, Mionica, Belgrád, Mladenovac, Ürög, Nádalja és Ćuprija között. A kétnapos találkozó résztvevői betekintést kaptak a szerbiai oktatási rendszerbe, tribün keretében bemutatták a projektumokat, a négy ország képviselői megoszthatták benyomásaikat, a koordinátorok tanúsítványt kaptak, a gyerekek pedig interaktív műhelymunkák keretében bizonyíthatták tudásukat, bemutatták hazájukat és a látnivalókat. Az összejövetelt Aranđelovac község és a kragujeváci iskolai igazgatóság támogatta.

− Nagy megtiszteltetés koordinátora lenni ennek a kiváló nemzetközi projektumnak, amelyben összefonódott a kiváló barátság hálója, viszont kívül rekedtek a sztereotípiák és az előítéletek. A projektum 3. modulja hét hétig tartott, és hét feladatot tartalmazott. A fontos életkérdésekről és az élet fontos aspektusairól tanultunk, amelyek lehetővé teszik, hogy mindannyian jobb emberekké váljunk. Azt tanultuk, hogy olyan polgárok legyünk, akik mindenkivel együtt tudnak élni, hogyan ünnepeljünk meg minden fontos dátumot és eseményt, valamint hogyan vigyázzuk meg identitásunkat anélkül, hogy valakit hibáztatnánk saját identitása ápolásáért. A gyerekek a diszkrimináció fogalmáról tanultak, arról, hogy ezt hogyan lehet elkerülni, miként támogassák azokat, akiknek erre szükségük van, mit jelent a különbözőség, és ezt hogyan kell elfogadni. Kerestük a lehetőségeket, hogy hogyan legyünk mindannyian jobbak másokkal, a másmilyen emberekkel szemben. Hamarosan beindul a 4. modul, amely témája a fontos életértékek kezelése és kompetenciák fejlesztése a 21. századi oktatásban, és amelyen keresztül a gyermekeknél bővítik és fejlesztik a jobb emberekké váláshoz szükséges ismereteket és készséget. Legyen ez egyúttal egy felhívás községünk tanáraihoz, hogy társuljanak a kiváló barátságok hálójának további szövéséhez – mondta Danijela Miličić Trebaticki.

 

Paraczky László

szenttamas.rs