Hírek

Szenttamas.rs

 

 

A gyermekek jogainak világnapját ünnepelték Szenttamáson (is)

A gyermekek jogainak világnapját ünneplik november 20-án világszerte, így Szerbiában is. 1954-ben ajánlotta először ezt a napot az ENSZ közgyűlése a gyermekek jogának világnapjául. 1959-ben ezen a napon fogadták el A gyermeki jogok nyilatkozatát, majd 1989-ben A gyermekek jogainak konvencióját. Ez az egyetlen dokumentum, amely kizálólag és egészében a gyermekek jogaival foglalkozik, alapelvei azt az elhatározást fejezik ki, hogy a gyermekek kiemelten érzékeny csoportot jelentenek. A gyermek külön védelmét a normális fejlődési lehetőségek biztosítása, a nevéhez és állampolgársághoz, a szociális és egészségvédelméhez, családi és társadalmi gondviseléshez és oktatáshoz való jog révén szavatolja. Megtiltja a gyermekek diszkriminációját, elrendeli a diszkrimináció, a bántalmazás, kegyetlenség és kihasználás minden fajtájától való védelmet.

− A világnap alkalmából ma minden szenttamási óvodában az óvőnők szabad kezet kaptak, mindenki a saját belátása szerint szervezte meg a programokat. A jövendőbeli elsősök a jelenlegi elsősökkel barátkozhattak, különböző vetélkedőket, sportversenyeket rendeztek, de több helyen volt közös tribün és játszóház a szülőkkel, meglátogatták a szomszédos óvodásokat, és még sok egyéb érdekes és hasznos foglalkozást terveztünk – mondta az Öröm Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója, Aleksandra Vrsaljković.

Az Egészségesen és vidáman mottóval szervezett sportrendezvények mellett a kicsik ellátogattak az iskolákba, vagy az iskolások látogattak el az ovikba, és a szülőkkel együtt különböző műhelymunkákon vettek részt. A Pčelica óvodában a gyerekek a szülőkkel közösen játszottak. A szülők először „átestek” a gyermekek által szervezett ún. orvosi vizsgán, de volt babasarok-rendezés, az erdő ősszel – természetes anyagokból készült bemutató, társasjáték, különböző labdajátékok stb.

A szenttamási Jovan Jovanović Zmaj elsős diákjai ellátogattak a Bambi óvodába, ahol fiatalabb társaik külön műsorral kedveskedtek nekik, majd pedig együtt játszottak, szórakoztak: − Először néptáncot mutattunk be az ovisoknak, amit egy közös vetélkedő követett. Azt követően elmagyaráztuk a kicsiknek, hogy pontosan miről is szól a világnap, majd pedig mindenki bemutatta a legkedvesebb játékát. Az ovisok dióhéjból készült, virágszirommal díszített kézimunkát ajándékoztak az elsősöknek, azok pedig viszonzásul egy-egy plakátot adtak az óvodának, amelyeken rajzokkal illusztrálták a gyermekek jogait. A plakátokat a polgári nevelés órákon közösen készítettük – magyarázta Snežana Stanojev tanítónő.

A nádaljai Katicabogárka óvodában is együtt ünnepeltek a kis- és a nagycsoportosok. Danijela Miličić Trebaticki óvónő elmondta, Nyílt nap – kreatív műhelymunka elnevezéssel három csoportban dolgoztak a kicsikkel. Az első csoportban a kezdetleges számítógépes alapokat, kódolást tanulták, majd a Bee Bot-tal rajzoltak. A második csoportban képzőművészeti órát tartottak, amelyen az ősszel kapcsolatos kollázsmunkák készültek. A harmadik csoport néptáncokat tanult és mutatott be, az ovisokkal Marina Brankov óvónő dolgozott.

A begluki Piroska és a farkas óvoda mindhárom csoportjában a szülők közös tribünön vettek részt. Szó volt a gyermekek jogairól, a családon belüli biztonságról, az erőszak elleni küzdelemről, ugyanakkor bemutatták a BEE-BOT programozható robotot, amely 2006-ban egy kiállításon elnyerte a leghatásosabb játék címet.

A tuki városrészben lévő Barbie óvodában a kis- és nagycsoportosok az anyukákkal közösen keresztnevüket rajzolták le, és rakták ki különböző papírmunkákból és természtes anyagból. Fullajtár Mária óvónő ez alkalomból elmondta, az összejövetel A gyermekek jogai című előadással kezdődött: − A legelső jog, hogy a gyermeknek joga van a nevére, hogy családban nőjön fel, valamint joga van az oktatásra és nevelésre. Az előző évekhez hasonlóan ezen a napon a kis- és a nagycsoportos gyerekek anyukái az mellett, hogy egymással barátkoztak, segítették az ovisokak abban, hogy minél eredményesebben dolgozzanak. A műhelymunka a gyerekek keresztnevével volt kapcsolatos, ezek a nevek pedig különböző anyagokból készültek el, majd formázták, és ragasztották egy-egy lapra vagy lemezre. Az elkészült munkákból később kiállítást rendezünk az óvodában, egy idő után pedig mindenki hazaviheti a saját munkáját – magyarázta az óvónő.


 

 

Paracyky László