Önkormányzat

Szenttamas.rs

 

 

Március 1-je: polgári védelmi világnap

 

A Nemzetközi Polgári Védelmi Világszervezet 1972. március 1-jén alakult meg. Erre emlékezve 1992-ben határoztak a polgári védelem világnapja megrendezéséről. Ebből az alkalomból ma délelőtt a szenttamási polgármesteri hivatalban ülésezett a község rendkívüli helyzetekkel megbízott törzskara. A jelenlévők az elmúlt évi tevékenység mellett külön napirendi pont alatt a rendkívüli hideg időjárás okozta problémák megoldásáról is beszélgettek.

Radivoj Paroški szenttamási polgármester méltatta a polgári védelem jelentőségét, a napjainkban jelentkező feladatokat, továbbá kiemelte az önkéntesség fontosságát. Elismerően szólt a mentőszervezetek munkájáról, a civil szervezetekről, és elmondta, valamennyien pontosan tudjuk, hogy a katasztrófák csak akkor kezelhetők sikeresen, ha az állampolgárok is felelősséggel tesznek lépéseket saját biztonságuk érdekében.

Nagy megelégedésünkre szolgál, hogy e napot olyan helyzetben ünnepelhetjük, amikor az ország a belügyminisztérium sürgősségi helyzetek osztályán keresztül visszaállítja Szerbia jogtalanul elhanyagolt és tönkrement polgári védelmi rendszerét. A polgári védelem hazánkban újra fontos szerepet játszik, és intenzíven dolgozik megerősítésén és tekintélyének helyreállításán annak érdekében, hogy időben és hatékonyan reagáljon a társadalomban jelentkező kihívásokra és kockázatokra, amelyeknek folyamatosan ki vagyunk téve. Nyilvánvaló, hogy a polgári védelemnek nagyobb jelentőséget kell tulajdonítani az ország állampolgárainak védelmi és mentési rendszerében, a társadalomnak pedig sokkal nagyobb felelősséget és megfelelő eszközöket kell biztosítani, hogy jól felszerelt, képzett és szakosodott polgári védelmi egységek alakuljanak. Hogy legyen egy kiegészítő erő, amely vészhelyzetekben azonnal reagálhat ‒ magyarázta Radivoj Paroški.

A polgári védelem a következő időszakban jelentős erőt képvisel majd, a polgári védelmi erőkhöz való tartozás pedig bizonyos kiváltságot élvez. Feladata az itteni területen élő emberek és anyagi javak megóvására, megmentésére korlátozódik – mondta a község rendkívüli helyzetekkel megbízott törzskarának elnöke.

Az ülésen leszögezték, a jelenlegi nagyon hideg téli napok nem zavarják az önkormányzat területén az élet rendes működését, a polgároknak nyújtott szolgáltatások egyike sem szakadt meg, az utak pedig a nagy mennyiségű havazás ellenére is járhatóak.

A polgári védelmi napon a belügyminisztérium, a tűzoltóság, a Szociális Központ, az egészségház és a településen működő közszolgálati intézmény képviselői vettek részt, akik egyúttal a községi válságtörzs tagjai is.

 

P. L.