Hírek

Szenttamas.rs

 

Új bútorzat már van, tűzoltókocsi is lesz

Az év elején a szenttamási önkormányzat jelentős eszközöket különített el a helyi tűzoltóotthon tatarozására. Már akkor nyilvánvaló volt, hogy a további zavartalan működéshez új bútorzatra, továbbá irodai felszerelésre is szükségünk van a helyi tűzoltóknak. Pár nappal ezelőtt 13 db új széket kapott az otthon, az előttünk álló időszakban pedig folytatódik az új bútor beszerzése. Az önkéntesek ez mellett kérték a már meglévő tűzcsapok biztosítását, azaz azok zárhatóságát, amit az önkormányzat ugyancsak magára vállalt.

A székek átadásánál jelen volt a polgármester, Radivoj Paroški, akinek az itt dolgozók nevében Dragan Ornjakov tűzoltó köszönte meg az ajándékot, tekintettel arra, hogy Damir Madžgalj a tűzoltóság parancsnoka szolgálati elfoglaltság miatt nem volt jelen. Dragan Ornjakov elmondta, az önkormányzat – habár nem kötelessége – eddig is nagy mértékben és folyamatosan támogatta a tűzoltók munkáját.

A polgármester ez alkalommal újból elmondta, Szenttamásnak szüksége van egy funkcionális tűzoltóegységre, ugyanis a polgárok minden nehéz helyzetben, mint amilyen a tűz vagy a rossz időjárási viszonyok, számíthatnak rájuk, nem beszélve a komolyabb közlekedési balesetekről, ahol felszerelésükkel emberéletet mentenek: ‒ Amikor utoljára meglátogattam a tűzoltó egységet, az önkormányzat bizonyos forrásokat biztosított az otthon belső terének rendezésére, és akkor megígértem, hogy a továbbiakban több olyan felszerelést igyekszünk biztosítani, amelyek elengedhetetlenek a tűzoltók zavartalan munkájához. Ma éppen székeket hoztunk, hamarosan azonban mást is biztosítunk. A szenttamási tűzoltóság dolgozói kiválóan végzik a rájuk háruló feladatokat, amiért dicséretet érdemelnek. Bár nem tartoznak közvetlenül községi fennhatóság alá, mi az önkormányzatból mindent megteszünk annak érdekében, hogy könnyítsük a munkájukat. A mai találkozón arról is szó volt, hogy kölcsönösen egymásra vagyunk utalva, kis közösség vagyunk, ezért továbbra is fontos a folyamatos és rugalmas készenlét támogatása, hogy az egység szükség esetén mielőbb reagálni tudjon – mutatott rá a szenttamási polgármester.

Mint elhangzott, a helyi tűzoltóságnak jelen pillanatban a legnagyobb gondot az elöregedett géppark jelenti. A tűzoltókocsik átlagosan 35 évesek, és csaknem minden nap javítani kell őket, ami csökkenti a hatékonyságot. Nagyon sokat segítene, ha legalább 5-10 éves, használt tűzoltókocsikkal bővítenék ki a már meglévő állományt. Így gyorsabban a tűz vagy baleset helyszínére érhetnek az itt dolgozók. Ezzel kapcsolatban már több alkalommal is fordultak az illetékes minisztériumhoz, de a község is tervbe vette egy korszerű és teljesen felszerelt tűzoltótartálykocsi vásárlását.

Paraczky László