Hírek

Szenttamas.rs

 

Folyamatban van a Gyöngy egyesület épületének felújítása

 

Szenttamás község polgármestere, Radivoj Paroški tegnap megtekinette a Gyöngy, a Fejlődésben Lemaradt Személyek Egyesületének felújítás alatti helyiségeit. Az egyesületben a hét elején egy új projektum keretében környezetvédelmi műhelymunkák indultak, amelyek egész nyáron tartanak.

A Gyöngy egyesület új helyiségekben, pontosabban a Proletár utca 4 szám alatt kezdte meg nyári aktivitásait. Danja Djurić, az egyesület defektológusa ezzel kapcsolatban elmondta, az első műhelymunka a felújítás alatt lévő épületben a környezetvédelemmel kapcsolatos: ‒ Közös projektum és ötlet volt, hogy itt a vásártéri városrészben egy olyan helyiséget alakítsunk ki az egyesület tagjai számára, ahol a nyár folyamán hasznos tevékenységgel folyamatosan el tudják tölteni szabadidejüket, ugyanakkor lehetőség nyílik a kreativitásra és az önálló munkavégzésre. A fejlődésben lemaradt személyeknek sokkal nehezebb a beilleszkedés a társadalom bármely rétegébe, ezért mindig arra törekszünk – és van visszhangja – hogy az egészséges fiatalokkal közösen dolgozzanak. Ezúttal munkanapokon a helyi környezetvédők egy csoportja van velünk, akikkel realizálásra kerülnek a különböző aktivitások. Jelenleg a napköziben 17 fiatal sérült gyermekkel foglalkozunk, bár a községben több mint ötvenen vannak, akikkel valamilyen módon közel 100 ember foglalkozik – mondta a szakember. Egyúttal köszönetet mondott a községnek az eddigi támogatásért.

A felújítás első fázisában az épület új tetőt és nyílászárókat kapott, jelenleg a belső rész tatarozása és a vizes gócok kialakítása van folyamatban. Az új helyiségek felújításához szükséges eszközöket a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) Együtt a közösségért pályázata által biztosították.

‒ Az épület Szenttamás község tulajdonát képezi, és használatra adtunk az egyesületnek. Még nagyon sok minden hátravan, hogy az ház ellássa azt a funkciót, amit az itt dolgozók elképzeltek, és ezt az önkormányzatnak kell előteremtenie. Az egyesület működésére a községi költségvetésben 13 millió dinárt terveztünk, szociális védelemre pedig több mint 60 millió dinárt terveztünk a településen. Ez egy kis község számára, mint a miénk, igen jelentős tételnek számít, azonban azt tervezzük, hogy minden rászorulónak segíteni fogunk – mondta Radivoj Paroški polgármester.A község első embere ezután apró ajándékocsomagokat osztott ki a műhelymunka résztvevőinek, a sajtó képviselői pedig megtekinthették a felújítással kapcsolatos projektumot, és elbeszélgettek a kivitelezővel. 

P. L.