Hírek

Szenttamas.rs

 

 

Szenttamás: Sikeresek a Prosperitati Alapítvány projektjei és gazdaságfejlesztési támogatásai

 

A helyi és a tartományi magyar érdekképviseletnek köszönhetően a magyar kormány támogatására 160 szenttamási pályázott sikeresen az elmúlt négy évben. A dél-bácskai település lakói csaknem 140 millió dinár értékű támogatásban részesültek a Prosperitati Alapítvány által, hangzott el azon a lakossági fórumon, amelyet szombaton tartottak a Gion Nándor Emlékházban.

 

Szenttamáson járt szombaton délután Dr. Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke, valamint Juhász Bálint, az alapítvány ügyvezetője. A vendégek a Vajdasági Magyar Szövetség helyhatósági listáján induló jelöltekkel ellátogattak néhány vállalkozóhoz, akik nyertek a Prosperitati Alapítvány pályázatain, és megtekintettek egy házat is, amelynek megvásárlásához ugyancsak támogatást nyújtott az alapítvány.

A látogatás a begluki városrész központjában, az ún. Szvastárnál 2018-ban Baki dom néven nyílt fatelep és épületanyag-lerakat megtekintésével kezdődött. A családi vállalkozást Bakos Kornél vezeti, az egykori malom épületében és udvarában pedig rajta kívül édesanyja Mónika, valamint nővére és sógora dolgoznak. Bakos Mónika elmondta, a családfő, László, kőműves-vállalkozóként vált ismertté a településén és az egész Vajdaságban, két évvel ezelőtt viszont úgy döntöttek, a család többi tagja is dolgozni szeretne: − Mivel a férjem építészettel foglalkozik, onnan jött az ötlet, hogy miért ne bővítenénk ezt az egészet egy építkezési lerakattal. Alkalom adódott eszközbeszerzésre pályázni, természetesen mi is megpróbáltuk. Sikeres lett a pályázat, így egy traktorpótkocsit és rakodógépet vásároltunk. Mivel ez családi vállalkozásnak indult, együtt dolgozunk a gyerekekkel, ami szerintem a mai világban teljesen normális. Idővel szeretnénk bővíteni a vállalkozást, meglátjuk, hogyan alakul az egész.

A szenttamási Horvát család házvásárlásra pályázott-sikeresen. Horvát Jolán elmondta, férjével már 25 éve albérletben éltek, és érthető, hogy nagyon vágytak egy családi házra, ami egyszer majd az övék lesz. A sok kisállat és szárnyas mellett sertések is vannak az ólban, a kertet is gondozzák: − Férjemmel házasok vagyunk már 25 éve, két családunk van. Azelőtt két utcával feljebb laktunk, házbérben, majd 2018-ban pályáztunk erre a házra, és sikerült megvásárolni. Remélem, hogy haladni fog a projekt tovább, tervezzük hogy hozzáépítünk a meglévőhöz, még egy kicsit javítani is kell. Tartunk háziállatokat, saját részünkre, eladásra is. Azelőtt házbérből házbérbe mentünk, elég nehéz volt az élet, a gyermekkorom és a páromé is nehéz volt. Nagyon sokat segített az alapítvány, és hálás vagyok a támogatásért amit kaptunk.

Salamon Rudolf, bádogosmester, a családban harmadik generációként foglalkozik ezzel a könnyűnek egy cseppet sem nevezhető munkával. Mint mondta, nagyapja és édesapja is sokat dolgozott a tetőkön és a létrán, s miután elhunytak, a családi vállalkozást ő vette át. Az első vállalkozást 2005-ben indította be és 2015-ig dolgozott, majd 2018-tól újra megnyitotta a céget: − Pályáztam a Prosperitati Startup pályázatán, ahol sikeresen végighallgattam a képzést, sikeresen vizsgáztam, és nyertem. A bádogos szakmához szükséges alapgépeket gyárttattam le egy céggel: egy kétméteres élhajlítót, egy 1250 miliméteres gömbölyítőt és két falcolót. Ez egy bádogosműhelyben az alap, amivel dolgozni lehet. A második pályázati körben már mint vállalkozás pályáztam, szintén eszközbeszerzésre. Ezt arra használtam ki, hogy kicsit komolyabb gépeket vegyek, amivel meg tudom könnyíteni, fel tudom gyorsítani, és minőségesebbé tudom tenni a munkámat. A 2020-as évre tervben volt, hogy bővítem a vállalkozást két emberrel. Sajnos a koronavírus-járvány miatt ez most egyelőre elmaradt, de bízok benne, hogy még az idei évben ezt a tervem is megvalósul, mivel munka egyre több van.

A vendégek és a házigazdák ezt követően megtekintették a szenttamási kálváriát, majd a római katolikus temetőben lévő, 1944-45-ben ártatlanul kivégzett magyarok tömegsírjait. A bejárat közelében lévő emléktáblánál Kiss Csaba, történelem szakos tanár tartott rövid összefoglalót a második világháború végén elkövetett véres eseményekről, és a tömegsírok hollétéről. Mint elhangzott, folyamatban van egy emlékmű építésének a kérvényezése, ahol az utókor méltóképpen emlékezhet az ártatlan magyar áldozatokra.

Az alapítvány képviselői és a Vajdasági Magyar Szövetség önkormányzati választásokon induló jelöltjei a kora esti órákban találkoztak a helyi alapszervezet tagjaival és a Prosperitati szenttamási nyerteseivel.

Dr. Nagy Imre, a Prosperitati igazgatóbizottságának elnöke kifejtette, tekintettel, hogy kampány van, ilyenkor a kampányoló pártnak az eredményeit és terveit szükséges bemutatni. Szólni kell arról is, hogy milyenek ezek a tervek, milyen feladatokat vállalnak az elkövetkező időszakra. Pontosabban, nem ígéreteket szeretnének, hanem konkrét feladatokat megvalósítani: − A VMSZ tevékenységének ez egy kulcsfontosságú része, úgy a gazdaságfejlesztési rész, mint a művelődés, mindkettő a kulturális tevékenység mellett az utóbbi években domináns tevékenységek. A Prosperitati Alapítvány projektjei és sikeres gazdaságfejlesztési támogatásai is lebonthatók önkormányzati szintre, de ez összeségében egy tartományi képet mutat, egy összefogott tartományi képet, aminek nagyon impozáns eredményei vannak, ugyanis csupán négy község van Vajdaságban ahonnan nem pályáztak, az összes többi község jelen van a pályázási palettán, Fehértemplomtól Bezdánig, és ez egy nagyon komoly eredmény. A magyar állam, vagyis az anyaország és Vajdaság kormánya ezt jó és pozitív eredménynek tekinti.

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője kifejtette, amennyiben az elvégzett munkára gondolunk, a VMSZ az elmúlt négy évben Vajdaságban annyi forrást mozgatott meg, mint az itteni magyar politika az elmúlt 100 évben soha, s ennek egy része Szenttamás községben történt: − 160 nyertes pályázatunk van, és mintegy 140 millió dinár támogatást hoztunk ide a gazdaságfejlesztésre, a mezőgazdaságnak, a vállalkozások fejlesztésére, a fiatal házaspárok házvásárlási projektjére, vállalkozások elindítására, földvásárlási pályázatokra. Nagy Imre úrral közösen ma alkalmunk volt megbizonyosodni arról, hogy itt Szenttamáson is jól hasznosultak ezek a támogatások. Nagyon szívszorító és lélekemelő is volt egyben egy olyan család otthonába látogatni, amely hosszú éveken keresztül albérletből albérletbe költözve találta meg a saját otthonát. Azért szívszorító, mert olyan emberi sorsokról szerezhetünk tudomást, amelyeket a pályázati beadványokból nehéz kiolvasni, de itt láthattuk, és azért lélekemelő, mert az életük folyásának a biztonságát megtalálták a Prosperitati Alapítványnak, a Vajdasági Magyar Szövetségnek és a magyar államnak köszönhetően. Itt Szenttamáson, a szórványban arról beszélgettünk, hogy kevesen vagyunk ugyan, de még mindig van legalább 2-3 ezer magyar, akiket érdemes összefogni, akik miatt ki kell állni, akiknek össze kell zárnia, és akiknek az érdekeiért csak és kizárólag a Vajdasági Magyar Szövetség tud tenni, mint az egyetlen politikai erő, akire szavazni lehet június 21-én.

 

Paraczky László

szenttamas.rs