Hírek

Szenttamas.rs

 

Újabb négy újszülött kapott könyvet Szenttamáson

A Rákóczi Szövetség tavaly májusban indította el a Gólyahír programot, amely az újszülötteket szólítja meg, és azokra a területekre vonatkozik, ahol a beiratkozási program működik, így a vajdasági szórványterületekre is. A program részeként elkészült az Első könyvem című kiadvány, mely a magyar közösségek újszülöttjeit és családjukat szólítja meg. A könyv egyben babanapló is, de tartalmaz ismert magyar meséket, verseket, dalokat, híres magyar feltalálókat, a magyar nemzet számára jeles napokat, valamint megtalálható benne a Himnusz és a Szózat szövege is.

A Magyar Nemzeti Tanács közvetítésével Szenttamáson tavaly 15 újszülött kapott ilyen kiadványt, az idei év első öt hónapjában 7, ezt követően pedig újabb 4 családhoz jutott el a könyv. A szenttamási községháza kistermében az anyukákat és a piciket Bergel Aranka, polgármester-segéd és Szabados Fodor Beáta, a községi tanács tájékoztatási tanácsosa fogadta. Mindketten rámutattak a Rákóczi Szövetség Gólyahír programjának céljára, hogy a gyermekek már újszülött kortól megismerkedjenek a magyar nyelv szépségeivel. Nem kevésbé fontos, hogy a szülők gyermeküket magyar tannyelvű óvodába, magyar tannyelvű általános iskolába írassák, hiszen így ápolható tovább a nemzeti öntudat. Bergel Aranka, polgármester-segéd elmondta, a könyv egyúttal motiváció is, hogy a későbbiek folyamán magyar óvodába, iskolába járjanak. Hangsúlyozta, ezzel elősegítenék, hogy a magyar iskolák, magyar óvodák is fennmaradjanak, és a gyerekek anyanyelvüket is megtanulják, amelyen később folytathatják tanulmányaikat: - Ez egy nagyon szép könyv, a gyerek születésétől kezdve végigkíséri néhány hónapon keresztül a fejlődését, az első lépéseit, milyen magas, milyen a testsúlya. Vannak természetesen dalok is, mesék is, és szerintem ez egy nagyon szép ajándék. A későbbiek folyamán kísérni fogják, hogy az óvodába hova iratkozik be, és különféle segítséget kapnak ezentúl is. Pénzbeli segítség a Szülőföldön magyarul támogatás, a későbbiek folyamán, amikor az iskolába indulnak, akkor is kapnak különféle támogatásokat.

A Rákóczi Szövetség ezzel a programmal tehát már a gyermek megszületésekor felkarolja a magyar családokat, a továbbiakban is különböző programokon (iskolaelőkészítő, egyszeri ösztöndíjtámogatás stb.) keresztül folyamatosan támogatja és segíti a magyar nyelvű továbbtanulást. Mindezek mellett különböző kirándulási és táborozási lehetőségeket is biztosít Magyarország területén.

 

P. L.