Közlemény

Szenttamas.rs

 

RENDKÍVÜLI ÁLLAPOT SZERBIÁBAN

Rendkívüli állapotot hirdetett Szerbia egész területére Aleksandar Vučić államfő az új típusú koronavírus miatt.

Rendkívüli állapotot hirdetett Szerbia egész területére Aleksandar Vučić államfő az új típusú koronavírus miatt. Az erről szóló határozat rögtön életbe lép, tette hozzá. Holnaptól nem nyitnak ki az oktatási intézmények, nem lehet sem edzéseket, sem sportrendezvényeket tartani, és az edzőtermek is bezárnak.

Hangsúlyozta, mindez a polgárok védelme érdekében történik, kiváltképpen az idősek érdekében, akik a leginkább veszélyeztetett csoportba tartoznak, s arra kérte őket, maradjanak otthon.

„Szerbia mától háborúban áll a láthatatlan és veszélyes ellenséggel, amelyet az országnak le kell győznie” – üzente Vučić, s külön köszönetet mondott az orvosoknak és nővéreknek, akik az állam rendelkezésére állnak, hogy segítsenek az országnak és a polgároknak.

„A tapasztalatok, a védelmi miniszter által nekem és a kormánynak küldött levél, az Alkotmány alapján a parlament elnöke, a kormányfő és én meghoztuk a határozatot a rendkívüli állapot bevezetéséről egész Szerbia területére. A határozat szerint rendkívüli állapotot hirdetünk, s az ebben a pillanatban életbe lép” – jelentette ki az elnök, hozzátette, a kormány még ma összeül és rendeletet hoz a rendkívüli állapot idejére érvényes intézkedésekről.

Az intézkedés értelmében holnaptól nem nyitnak ki az óvodák, az általános és középiskolák, valamint az egyetemek. Az iskolák valószínűleg a tanév végéig zárva maradnak, a diákok a tévén keresztül tanulnak majd, írja a Tanjug.

Vučić elmondta, a hadsereget az utcára vezérlik, katonák fogják védeni azokat a kórházakat, ahol fertőzötteket kezelnek, míg a rendőrök a legszigorúbban ellenőrzik majd, hogy a házi karantén alá helyezettek betartják-e az előírásokat, és a karantén szabályait megszegők súlyos büntetést kapnak.

Szerbiát lezárták, a határok csak a külföldről visszatérő szerb állampolgárok, valamint a diplomaták és tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok számára állnak nyitva. Vučić közölte, a szerb állampolgároknak nem tilthatják meg, hogy hazatérjenek, a külföldi állampolgárok pedig, attól függően, honnan érkeznek, vagy nem léphetnek be az országba, vagy azonnal 14 napos karanténba kerülnek.

„A helyzet percről percre változik, a külföldieket ezért arra kérem, most ne jöjjenek Szerbiába, és a szerbeket is arra kérem, ha tehetik, ne jöjjenek, mert 14 napos karantén vár rájuk" – húzta alá.

A szerb elnök szavai szerint a jelenlegi helyzetben Szerbia csak Kína támogatására számíthat, az Európai Uniótól nem érkezik sem felszerelés, sem támogatás.

Ana Brnabić kormányfő az RTS-nek adott interjúban bejelentette, keddtől az oktatás televíziós műsorokon, valamint digitális eszközökön keresztül zajlik majd. Hozzátette, hogy aki tud otthonról dolgozni, az cselekedjen úgy, aki pedig nem - és ez főleg a termelői szektorra vonatkozik -, az tegye meg a szükséges óvintézkedéseket, és úgy folytassa munkáját. A kormány vasárnap délutáni határozata értelmében nem emelhetik meg az alapvető élelmiszerek, a védőfelszerelések és a higiéniai termékek árát Szerbiában.

A szükségállapot kihirdetését a törvény szerint a parlament szavazhatja meg, ám mivel a kormány korábban 100-ra, majd 50-re korlátozta a beltéri események résztvevőinek számát, így a képviselőház nem tud összeülni, a törvény viszont lehetőséget ad arra, hogy a három legfőbb méltóság közös döntése alapján hirdessék ki a szükségállapotot.

Az április 26-ára tervezett általános választásokat egyelőre nem halasztották el, az államfő kedden tárgyal a témáról a pártok vezetőivel.

Tanjug, MTI

szenttamas.rs