Művelődés

Szenttamas.rs

RICSAJ – TIZEDSZER

             Az idén jubiláris, immár tizedik alkalommal került megszervezésre november 15-én és 16-án a Ricsaj Népművészeti Találkozó, melynek szervezője ezúttal is az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör volt.
A Ricsaj pénteken ellátogatott az óvodába és az iskolába, az újfalusi óvodában és a Samu Mihály Általános Iskolában népzenei koncerteket hallhattak a fiatalok, illetve népdal- és néptáncoktatáson, játszóházban valamint oktató-előadásokon vehettek részt. Szombaton kirakodóvásár nyílt a Petőfi Kultúrkör nagytermében. Délután 15 órától a 2013-as Kőketánc legjobb produkciói kerültek bemutatásra, ahová Óbecsén kívül Adáról, Szenttamásról, Topolyáról, Kanizsáról és Bácskossuthfaváról érkeztek fellépők. Az esti az érdeklődők kézműves foglalkozásokon vehettek részt, ahol a gyöngyfűzést, a fafaragást és a nemezelést próbálhatták ki, de készíthettek karkötőt és karácsonyi díszeket is.

Ricsaj_2013. nov. 16.
Mint azt hírportálunknak Csizmár Anikó, a helyi Hagyományápolók Klubjának oszlopos tagja elmondta, az idei rendezvényen az egyesület Pitypang csoportja lépett fel, akik Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs vezetésével Bodrogközi játékokat és táncokat mutattak be. Ugyanezzel a produkcióval az idei Kőketánc rendezvényen a gyerekek kiemelkedő helyezést értek el.

Ricsaj 2013. nov. 16.
A Ricsaj esti műsorában az idei, Gomboson megtartott Gyöngyösbokréta legjobbjai mutatkoztak be. A júniusi 9-én megtartott rendezvényen 37 csoport mutatkozott be, amelyből a szakbizottság és a fesztiváltanács a tíz legjobbat jutatta el a gálaműsorra, amelyből nyolc lépett fel, vendégként pedig a győri Regös Táncegyüttest láthatta az óbecsei közönség. Fellépett az óbecsei Szelence táncegyüttes, a szenttamási Kalala néptáncegyüttes, a bácskossuthfalvi Vadvirág tánccsoport, a törökbecsei Csalogató táncegyüttes, a magyarkanizsai Tisza Néptáncegyesület Hetrefitty néptáncegyüttese, a kishegyesi Rizgetős néptáncegyüttes, az újvidéki Csűrdöngölő táncegyüttes és a topolyai Cirkalom táncegyüttes.
A szenttamási Kalala csoport ezúttal is kiválóan előadta a Gyöngyösbokrétán  látott Dél-alföldi János köszöntőt, amely a nyáron Gomboson megtartott rendezvényen pozitív kritikát kapott a zsűritől, hallottuk Csizmár Anikótól.
P.L. 2013-11-18