Hírek

Szenttamas.rs

 

Kötött ruhanemű és ágynemű negyven babának

A szenttamási Ruka spasa Egyesület az önkormányzat támogatásával a községháza dísztermében kedden fogadást rendezett azon fiatal nők részére, akik az utóbbi fél évben lettek édesanyák. A kézimunkázással foglalkozó, nőket tömörítő egyesület tagjai ezúttal 40 babának ajándékoztak a műhelymunkáik alkalmával készült kötött holmit, elsősorban sapkát, zoknit, kesztyűt, az önkormányzattól pedig minden baba egy-egy komplett minőségi ágyneműt, azaz párnát, lepedőt és paplant kapott. Az akciót 2017 óta háromhavonta tartják, idén a koronavírus-járvány miatt csak most került rá sor.

Az újszülöttek szüleinek és a jelenlévő vendégeknek Radivoj Paroški polgármester elmondta, az önkormányzat lehetőségeihez mérten továbbra is segíteni fogja a gyerekeket és a fiatal szülőket: − Az idei év első negyedében 40 újszülöttet vettünk nyilvántartásba Szenttamáson, ami pedig a natalitást illeti, emelkedőben van, hiszen a 2019-es évbe összesen 150 újszülöttet jegyeztünk. A szülők számára idénre is tekintélyes összeget, mintegy 20 millió dinárt különítettünk el a községi költségvetésből. Az ágynemű és a kötött holmi mellett minden újszülött után 20 ezer dinár támogatást kap a család. A kicsit idősebbek, az óvodások és iskolások másféle támogatásban részesülnek. Ide sorolható az ingyenes tankönyv, a diákbusz, az uzsonna biztosítása, a nyaralások, a nehéz szociális helyzetben élő családok támogatása, a többgyermekes családtámogatás, azaz a harmadik és negyedik gyerek után járó szociális támogatás. A sportolók és az egyetemisták számára ösztöndíjat biztosítunk. Tesszük mindezt annak érdekében, hogy ösztönözzük a szülőket a gyermekvállalásra, és meg vagyok győződve arról, hogy az ilyen elosztások javítják a népességpolitikát – mondta a szenttamási polgármester. Egyúttal megköszönte a Ruka spasa Egyesületnek, hogy folyamatosan vállalja az újszülöttek támogatását.

Savka Lazić, az egyesület elnöke elmondta, a kézimunkázó asszonyokkal együtt örülnek, amikor a picikről van szó: − Nagyon minőséges fonállal dolgozunk, igyekszünk a legtöbbet kihozni mindenből, és egy-egy ilyen alkalomra összegyűjtsük a kötött holmit. Minden szülő olyan sapkát, sálat, zoknit és kesztyűt választ, ami a babának legjobban megfelel. Egyúttal köszönöm a tagok segítőkészségét, hiszen rengeteget kell dolgozni, mire egy-egy ruhadarab elkészül, amit azután odaajándékozunk az újszülötteknek.

Nagygellért Manuella, szülő: Kislányunk február végén született, lassan négy hónapos. Nagyon szép, hogy ilyen ajándékot kapunk, sok segítséget jelent. Köszönjük szépen!

Andróczky Andrea, szülő: Kislányunk tavaly karácsonykor született. Az ajándék nagyon szép gesztus az önkormányzat és az egyesület részéről. Az ágyhuzatok mindig jól jönnek, hiszen gyakran cserélni kell őket. Köszönjük a támogatást!P. L.

szenttamas.rs