Hírek

Szenttamas.rs

 

Országos és községi támogatás a menekülteknek

 

A Szerbiai Menekültügyi és Migrációs Törzskar és Szenttamás Község képviselői kedden aláírták azokat a szerződésekett, melyeknek értelmében 16 menekült család számára biztosítanak gazdasági támogatást Szenttamáson.
A szerződés értelmében a családok zöldség és konyhakerti vetemények termesztéséhez fóliasátrakat, kaptárakat és méhészeti felszerelést, továbbá a kisipar számára szerszámgépeket, valamint az építőipari, az autómechanikai, mezőgazdasági stb. vállakozásokhoz felszerelést vásárolhatnak 2,3 millió dinár értékben. Az eszközök egy részét a községi költségvetésből biztosították, az erről szóló szerződéseket pedig Radivoj Paroški polgármester írta alá a pályázaton részt vevő menekült családokkal.
A szerződések aláírását megelőzően a szenttamási polgármester elmondta, a cél az, hogy a projektumon keresztül erősödjön a menekültek gazdasági önállósága, és javuljon a minősége azon szolgáltatásos tevékenységeknek, amelyet a pályázó családok végeznek: ‒ Őszintén remélem, hogy ez a támogatás lehetővé teszi a vállalkozások fejlesztését és a munkanélküliek foglalkoztatását, amely egyúttal nagyon hasznos lenne az itt élő közösség számára. Szenttamás Község is dolgozik a különböző gazdaság erősítési programokon, a vállakozók támogatásán, és felszólítjuk mindazokat, akik ebben érdekeltek, hogy keressenek fel bennünket. Az egyes vállakozások támogatás általi előrehaladása ugyanis kihatással van az egész község fejlődésére, ami egyúttal a jelenlegi hatalom célja is. Hamarosan a mezőgazdasági termelők is kapnak hasonló támogatást. Azt szeretném, hogy a felszerelést, amit vásárolnak, minél többet használják, erősítve ezáltal az itteni üzleti és gazdasági környezetet – mondta a polgármester.
Egyúttal emlékeztette a jelenlévőket, hogy az utóbbi néhány évben a településen élő menekültek lakásügyi problémáinak megoldására több mint 70 millió dinárt költöttek.P. L. (Fotó: G. D.)