Hírek

Szenttamás.rs

 

Lezajlott a 23. Szerémségi Kolbászfesztivál

 

Az elmúlt hétvégén megrendezték Šiden a sorrendben 23. Szerémségi Kolbászfesztivált. A kétnapos rendezvény egyre több érdeklődőt és versenyzőt vonz a térségbe, így az elsődleges becslések szerint 5-6000 ember látogatott el a horvát határ közvetlen közelében lévő városkába, ahol minden a kolbászról szólt. Az egykori Jugoszláviában Szerémség a bortermelés mellett a sertésfeldolgozás, ezen belül pedig a nyers-, száraz- és füstöltkolbász tekintetében az élvonalban volt.

A szombati rendezvényre a városi sportcsarnokban, illetve a csarnok előtti téren került sor. Az ünnepélyes megnyitót megelőzően a résztvevőket és a vendégeket először a fesztivál szervezőbizottságának elnöke, Stanislav Đerčan köszöntötte, aki elmondta, évről évre több a jelentkező a kolbászkészítési versenyre, de jönnek csapatok más versenyekre is, a gasztronómiai kínálat pedig évről évre nagyobb: − A célunk, hogy megőrizzük és továbbadjuk a nagy múltra visszatekintő szerémségi kolbász készítésének hagyományát. Eleinte csak helyi hentesek disznóvágásának bemutatóját és kolbászkészítését láthatta a közönség, idővel azonban a rendezvény nemzetközivé nőtte ki magát, így a szerémségi kolbász elkészítése mellett mindenki a saját vidékének kolbászát, illetve annak elkészítését mutatja be. Emellett hatalmas a felhozatal a gasztronómia szinte minden terültéről, aminek örülünk. Úgy gondolom, hogy az idei rendezvény minden eddiginél színesebb és színvonalasabb, és még több résztvevőt, kiállítót és látogatót vonz a városba.A rendezvényt szombaton délelőtt a šidi sportcsarnokban Sergej Tamaš tartományi idegenforgalmi és kereskedelmi titkárhelyettes nyitotta meg: − A tartományi titkárság és a tartományi komány mindig támogatja a hagyományok ápolását Vajdaságban, így a szerémségi kolbász népszerűsítését is. Felkaroljuk tehát mindazokat az eseményeket, amelyek öregbítik és népszerűsítik az itteni turisztikai kínálatot.

Az idei rendezvényen a vajdasági kolbászgyúró csapatok mellett jelen voltak a sevnicai (Szlovénia), a samobori (Horvátország), a békéscsabai (Magyarország) és az érsekújvári (Szlovákia) képviselők is, akik odahaza más-más időpontokban rendezik saját kolbászfesztiváljukat, és ápolják a (sokszor egyedi) kolbászkészítés hagyományait.

Uhrin Sándor, a Csabai Kolbászklub Egyesület alelnöke elmondta, hosszú idő óta baráti kapcsolatokat ápolnak a šidi kolbászklubosokkal, számtalanszor eleget tettek meghívásuknak, és több alkalommal részt vettek a Szeremségi Kolbászfesztivál rendezvényen: − Ebben az évben népes tagságunk körében egy új utazó társaságot toboroztunk, olyan emberekből, akik még nem jártak Šiden. Újdonság volt az is, hogy magunkkal hoztuk egyik régiséget gyűjtő tagtársunk gyűjteményét, amelynek segítségével be tudtuk mutatni a vidékünkön a disznótoroknál használt eszközöket is. Miután lehetőséget kaptunk a szervezőktől és létszámunk is megengedte, idén 2 csapattal indultunk a gyúróversenyen. A hagyományosan férfi munka mellett a társaságunkban lévő hölgyek is meg szerették volna mutatni, hogy miként készül a világszerte ismert, és néhány éve már hungarikumnak minősített csabai kolbász, és ez sikerült is, hiszen egy arany és egy ezüstserleggel gazdagítottuk klubunk értéktárát – mondta a Csabai Kolbászklub elnöke. A kérdésre, hogy mi a finom díjnyertes csabai kolbász titka, mosolyogva azt válaszolta, hogy semmi titok sincs: − A kizárólag sertéshúsból készült töltelékbe sót, fokhagymát, egész köményt és − talán az ittenieknek egy picit soknak tűnő − fűszerpaprikát gyúrunk.

A kísérőrendezvények iránt ezúttal is nagy volt az érdeklődés. A gyors-disznóvágás versenyre ezúttal három helyi csapat nevezett be. A verseny lényege: mielőbb szétszedni a megtisztott kocát, teljesen kicsontozni (az oldalast is), és két szál kolbászt, két oldal szalonnát valamint két hátsó sonkát készíteni. A munkát szakemberekből álló zsűri kísérte és osztályozta. A leggyorsabb a Srem csapata volt, akik 3,25 perc alatt elvégezték a feladatot, ám a büntetőpontok miatt a zsűri 7,25 percet adott nekik, így utolsók lettek. A győztes a Podravska Slatina-i (Horvátország) Biznis klub csapat lett, a három fiatalember 3,50 perc alatt szedte szét és csontozta ki a sertést, a büntetőpontokkal 6,23 percet ismertek el nekik. A második helyen a helyi Agropapuk csapata végzett 4,59, azaz összesítésben 6,29 percnyi idővel.

Kolbászgyúrásban 27 csapat nevezett be, a szervezők több első, második és harmadik díjat osztottak ki. A verseny abszolút győztese a törökbecsei Tisza csapata lett. A kolbászfalási versenyben a bobotai Goran Nedić volt a legjobb, míg chilipaprika-evésben a šabaci Dragan Đuričić győzött.

A rendezvény második napján a szárazkolbászok versenyében az idén 27 mintát adtak le, a zsűri mindhárom díjat helyi versenyzőknek ítélte oda. A második és a harmadik díjat Stevan Farkaš nyerte, az első díjat pedig Branislav Čobanović kapta, aki az első fesztiváltól részt vesz a versenyen, és ezidáig háromszor volt első, négy alkalommal második és három alkalommal harmadik díjas.

A szervezők persze gondoskodtak arról, hogy senki se menjen éhen vagy szomjan haza, az esti mulatságok pedig a hajnali órákig tartottak.

A 23. Szerémségi Kolbászfesztiválon vendégként részt vett a Turiai Kolbászfesztivál küldöttsége is. A delegáció vezetője, Ranislav Stankov ezúttal is felkérte a gasztronómia kedvelőit, hogy a hónap utolsó hétvégéjén, azaz február 28-túl március 1-ig látogassanak el Turiára, ahol ezúttal is gazdag felhozatal várja a látogatókat. Mint mondta, a kedvező árak mellett kiállításra, majd szétmérésre kerül a világ leghoszabb kolbásza, amelyet az idén 2036 méteresre terveznek. 

Paraczky László

szenttamas.rs