Sport cselgáncs

Szenttamas.rs

 

Ötszáz cselgáncsozó versenyzett Szenttamáson

Az egyik legtömegesebb sportverseny, amelyet Szenttamáson szerveznek, mindenképpen a március elején rendezett Turia 2019 elnevezésű Nemzetközi Cselgáncstorna. A környező országokban is igen népszerű megmérettetésre az idén március 3-án került sor a Városi Sportcsarnokban.

A torna házigazdája és szervezője ezúttal is a Turiai Cselgáncsklub volt, és három korosztályban, több súlycsoportban nevezhettek be a versenyzők (kezdők, fiatalabb és idősebb pionírok), akik az idén hét országból érkeztek. A versenyre, amely 11 órakor kezdődött és 19 óráig tartott, ezúttal 499 versenyző nevezett be. A fiatal sportolók legtöbben Szerbiából érkeztek, de jöttek Romániából, Magyarországról, Bosznia és Hercegovinából, Macedóniából, Bulgáriából és Görögországból is.

A szép számú közönség 4 tataminon 800 összecsapást láthatott, a szervezők pedig összesen 220 érmet osztottak ki.

Lazar Gajinović, a turiai Turia Cselgáncsklub titkára elmondta, nagy lehetőség ez minden fiatal sportolónak a bemutatkozásra, ugyanakkor a Turiai Kolbászfesztivállal együtt öregbíti községünk jó hírnevét: ‒ Sok élsportoló, sporszakértő és edző vendégként van jelen, tőlük pedig rengeteg tanácsot kaphatnak a versenyzők.

Gajinović hozzátette, a védnökök mellett a rendezvényt minden évben támogatja a szenttamási önkormányzat is.

A tornát a szenttamási Sport-, Rekreációs és Üdültetési Központ igazgatója, Slobodan Subić nyitotta meg, aki elmondta, a sportoló számára nem csak a részvétel, hanem a győzelem is fontos: ‒ Mi, akik nagyon sok energiát, szabadidőt fektetünk egy-egy sportágba, az ügyesség elsajátítására, nagyon jól tudjuk, hogy a sikerért sokszor meg kell izzadni és küzdeni. A sportszeremcsére is szükség van. Amikor ennyi fiatal versenyzőt látok egy helyen, számomra ez jelenti a legnagyobb sikert. Mindenkinek sérülésmentes, fair play összecsapást kívánok és azt, hogy a folytatásban további sikereket érjetek el ebben a sportágban.

Mindhárom kategóriában (kezdők, fiatalabb és idősebb pionírok) és csapatversenyben a belgrádi Rakovica Klub sportolói vitték el a legtöbb érmet, második a házigazda Turia Cselgáncsklub, a harmadik helyre pedig a román fővárosból érkező Mako Ryu Gym csapat, továbbá a bulgáriai Varna városból érkezett Desant Sportklub cselgáncsozói kerültek.

A torna főszervezője, Milan Srdanović elmondta, bár a torna egész nap tartott, mindenki elégedett, hiszen minimálisak voltak a sérülések, a 800 összecsapás pedig tükrözi a magas részvételt: ‒ Különösen örülök a torna népszerűségének, hiszen Görögországból és Bulgáriából a csapatok több mint 1000 kilométert utaztak, hogy részt vehessenek a szenttamási tornán. A bukaresti versenyzőknek külön megörültünk, hiszen 32 sportolóval érkeztek, és ők voltak egyúttal a legnépesebb tábor. Többen már két napja itt vannak, volt közös edzésünk is a turiai sportcsarnokban – magyarázta Milan Srdanović. Egyúttal köszönetet mondott az önkormányzatnak és a község többi intézményének, a vállakozóknak és mindazoknak, akik bármilyen módon hozzájárultak egy ilyen nagyszerű és tömeges torna megszervezéséhez.

A macedóniai Prilep városból 16 tagú csapat érkezett. Bojan Mitkovski edző és csoportvezető portálunknak elmondta, negyedik alkalommal vesznek részt a szenttamási tornán, és nagyon elégedettek a szervezéssel: ‒ A Bušido klub 2014 októberében alakult, a helyi jellegű tornák és versenyek mellett ott vagyunk a nemzetközi és európai megmérettetéseken is. Van egy európai és egy Balkán-bajnok csapatunk, a klub az idén ünnepli fennállásának ötödik évfordulóját. A szenttamási versenyre mindhárom kategóriában neveztünk be fiatalokat. Ezidáig, azaz az öt év alatt több mint 130 érmet és elismerést szereztek csapataink, ami már eleve nagy sikernek számít – mondta a macedón csapat első embere.

 

P. L.