Sport

Szenttamas.rs

 

Ahol a nyugodt kéz és a testtartás a legfontosabb

A szenttamási Finta Sándor 10 év alatt 30 serleget gyűjtött össze dartsban, ismertebb nevén pikádóban. Szerinte a szép sportág iránt csekély a média érdeklődése.

 

Az interjú időpontjának egyeztetése gyorsan megtörtént. Finta Sándor, a szenttamási Graditelj Közvállalat alkamazottja − hivatalosan Szerbia 10 legjobb darts játékosa között szerepel – , és felesége a serlegekkel, valamint érmekkel díszített szobába invitál – ahogy mondják – be a melegre, hiszen odakint már sötét van, ráadásul csípős hideg. Miközben a forró tea mellett ismerkedek a 19. században már játszott játék szabályaival (amelyet az angol parlament csak 19 évvel ezelőtt nyilvánított hivatalosan sporttá), közelebbről is megnézzük a polcokon sorakozó trófeákat. Fotózunk egy kört, Sándor pedig időrendi sorrendben elmondta a sportághoz kapcsolódó pályafutásának egy-egy állomását, fontosabb mozzanatát.

− A begluki városrész egyik kávézójában kezdődött minden, valamikor 2009-ben, amikor rábeszéltek, hogy dobáljam én is az akkoriban nálunk újdonságnak számító műanyag nyilacskákat a falon lévő (elektronikus) táblába. Akkor még nem tudtam, hogy ezt a játékot soft dartsnak nevezik, de mivel érdekesnek tűnt a dolog, „ráharaptam", és onnantól ez a sportág szinte elválaszthatatlan része lett az életemnek. A következő évben alakult meg Szenttamáson az első hivatalos dartsklub, a csapat tagjaként először a Közép-bácskai Körzeti Ligát játszottuk, majd 2011-ben csatlakoztunk a Vajdasági Premier Ligához, ahol megnyertük az első helyet. A 2012/2013-as idényben a helyi Madison Dart Klub tagjaként krikettben (a darts egyik ágazata) megnyertem a második helyet. Miután a klub 2015-ben felbomlott, Péterrévére hívtak, de akkor már a steel dartot is játszottam – sorolta beszélgetőtársunk, közben pedig elmagyarázta a soft és a steel darts táblák és nyilak közötti különbséget. Így többek között azt is megtudtam, hogy a szoba falán lévő still dartstábla lószőrből készült (ez a legkedveltebb a játékosok körében), átmérője 45 cm, a dobófelület hasznos mérete pedig 34 cm. A nemzetközi szabványok szerint a tábla középpontja 1.73 méter magasan van, a dobási távolság pedig 2.37 méter.

− A péterrévei Village Dart Klubbal elsők lettünk a Közép-bácskai Körzeti Ligában (egyéniben itt is első voltam), és megnyertük az első helyet a Vajdasági Pikado Föderációban. Itt egyéniben második lettem, és párosban is a második helyet szereztük meg. Mivel idő- és anyagi szempontból igen megterhelő volt számomra folyamatosan utazgatni Péterrévére, 2016-ban átigazoltam Óbecsére. Azóta nekik játszom, mint játékvezető.

Újra egy rövid szünetet tartottunk, mert nem teljesen világos előttem, hogy mit jelent a dartsban játékvezetőnek lenni. Sándor mosolyogva elmagyarázta, hogy nem kell azonnal fuballbíróra gondolni. Ebben a sportban a játékvezető ugyanúgy játszik mint a többi játékos, és ő állítja össze a csapatot, valamint rendezi a versenyzéshez szükséges adminisztratív dolgokat.

Az óbecsei dartsklubbal csatlakoztunk a Szerbiai Pikadó Föderációhoz, és megnyertük a második helyezést a B ligában, ami automatikusan a magasabb rangfokozatba való jutást eredményezte. 2018-ban egyéniben mindössze két pont hiányzott ahhoz, hogy bekerüljek az országos válogatottba. Csapatom a 2019/2020-as idényben országos viszonylatban a harmadik helyre került, időközben több hazai és külföldi versenyen vettünk részt. Eljutottunk Szlovéniába (ott az 5. helyen végeztünk), továbbá Csehországba is. Úgy érzem, az óbecsei klubban sokkal több lehetőségem van az előrehaladásra, fejlődésre, a játék mellett több ligát szervezek, vezetek – sorolta a darts szenttamási nagymestere. Finta Sándor hozzátette, a sikerhez kizárólag koncentráció, gyakorlás, és biztos kéz szükséges, valamint minél kevesebb idegeskedés.

 

Forrás: Magyar Szó

Szöveg és fotó: Paraczky László

szenttamas.rs