Sport

Szenttamás.rs

Az Ománi Szultánság kosarazói Szenttamáson

 

Barátságos kosárlabda mérkőzés, Szenttamás, 2014. szeptember 24, városi sportcsarnok,300 néző, vezette: Knežič B, Debeljački R, és Radović J.

Omán – Akademik 62:75 (13:14, 14:15, 14:35, 21:11)

Mindkét együtes

Szerbiai turnén részt vesz az Ománi Szultánság kosárlabda válogatottja. A csapat több városban játszik/játszott előkészületi mérkőzéseket a helyi kosárlabdázókkal. Az előre beharangozott szenttamási mérkőzésre csaknem színültig megtelt lelátók előtt a vendégek csak a mérkőzés első 20 percében „tartották a vonalat”, a harmadik negyedben viszont már felülkerekedtek a szenttamásiak, és behozhatatlan, 23 pontos előnyre tettek szert (41:64). A mérkőzés utolsó részében az ománi válogatott jócskán lefaragta a nagy pontkülönbséget, azonban a végkimenetel egy percig sem volt kétséges. A vendégek legeredményesebb játékosai Ahmet Halhali (17 pont) és Naif Kaifan (15 pont), míg a szenttamási csapatból Poljak (12 pont) és Marko Ždero (11 pont) voltak.

Neven Filip Luetić az ománi csapat edzője, a szabadkai Spartacus egykori játékosa és az újvidéki Vojvodina kosarazóinak segédedzője portálunknak nyilatkozva elmondta, hogy harmadik éve tartózkodik az afrikai országban. Az előző két évben Törökországba és Egyiptomba vitte előkészületi és erőnléti edzésekre az ottani férfi kosárlabda válogatottat, idén pedig úgy döntöttek, hogy Szerbiába jönnek: - Itt is kiválóak a feltételek, továbbá sokkal erősebb és minőségesebb mérkőzéseket játszhatunk. A mi csapatunk ugyanis még mindig a fejlődés korszakában van, nincs egyetlen profi játékosunk sem, tehát amatőrökről van szó, akik a munka mellett foglalkoznak a kosárlabdával. Ezidáig hat mérkőzést játszottunk, voltunk többek között Bácstopolyán, Újvidéken, Szabadkán, Szenttamás után pedig újra Újvidékre megyünk, ahol a Meridian együttesével játszuk az utolsó előkészületi mérkőzésünket. A lényeg egyébként abban van, hogy olyan csapatokkal játszottunk, amelyek erősebbek tőlünk, hiszen a játékosaink meg kell hogy érezzék a mérkőzések igazi hangulatát, ütemét, szervezettségét, a taktikát és minden olyan dolgot, amivel fejlődni és előrébb tudnak haladni ebben a sportágban – mondta az omani kosárlabda válogatott edzője.

Kérdésünkre, hogy járt e már Szerbiában az ománi kosárlabda válogatott csapatkapitánya, Ali Sabani, igennel válaszolt, és elmondta, hogy nagyon barátságos emberekkel találkozott: - Erős csapatokkal játszottunk Szerbiában. Úgy gondolom, hogy csapatunk nemzetközi szinten is játszani fog, mivel az országoson is már a döntőben szerepeltünk. Tehát ezt szeretnénk a jövőben elérni – mondta. A kosárlabdát illetően pedig hangsúlyozta, hogy az itteni és az ománi kosárlabda nagyon különböző: - A szerbek már több éve űzik ezt a sportot, úgy értem ők hivatásos kosárlabdázók, míg a mi országunkban próbálunk profi játékosok lenni, de ez még csak a kezdet, sok időbe telik, mire előbbre jutunk. Az itteni játszmákat tudásunk tökéletesítésére fordítottuk és úgy érezzük, hogy játékról-játékra egyre jobbak vagyunk, sokat fejlődtünk. Bízunk benne, hogy az itt szerzett tapasztalatok segítségünkre lesznek a további megmérettetéseken – mondta Ali Sabani. 

Azt, hogy a vendégegyüttes kosárlabdát jött tanulni Szerbiába, Jovan Tutorov, az Akademik elnöke is megerősítette: - Az ománi csapat amatőr, hiszen náluk a kosárlabda igazából csak az elmúlt években kezdett kibontakozni. Viszont máris gyökeret eresztettek és rohamosan fejlődnek, haladnak előre, nem kell őket lebecsülni. Mivel az Akademik kosárlabda egyesülete már 60 éve működik, vagyis jubilálunk, csaknem 3 hónappal ezelőtt kérték fel csapatunk vezetőségét egy barátságos mérkőzés lejátszására, amit mi természetesen elfogadtunk. Mivel nálunk a bajnokság október 4-én kezdődik, ez a mérkőzés számunkra egy jó előkészületi meccs – nyilatkozta a mérkőzés előtt Jovan Tutorov.

Kosárlabda szept. 27.

Paraczky László