Sport atlétika

Szenttamás.rs

Jubiláris maratonfutás volt Kúlán

 

Századik maratonfutását ünnepelte pénteken, augusztus 22-én Zoran Janković, a Kúlai Maraton Team Klub edzője. Ebből az alkalomból mintegy 100 maratonfutó gyűlt össze a kúlai vasúti felüljáró mellett lévő pályán, hogy félmaratoni, illetve maratoni futásban ünnepeljék meg sporttársuk és Szerbia egyik legjobb maratonfutójának jubileumát. Az 58 éves történelem szakos tanár 1986-ban kezdett el futni, és csakhamar bekerült az egykori Jugoszlávia legjobb maratonfutói közé. Többször volt országos bajnok, később Szerbia és Montenegró, majd Szerbia

A Kúlai maraton 2014.

bajnoka. Eddig több, mint 500 futamon vett részt, a mostani a sorrendben 100. maratonja. A hihetetlen akarattal megáldott sportoló pályafutása alatt Európa csaknem minden országában futott már, útja során pedig legfőképpen a fiataloknak hirdeti, hogy bármit elérhetnek, ha hisznek álmaik megvalósításában. Célja továbbá, hogy felhívja a figyelmet a sport szépségére és fontosságára, illetve a népek közötti egyetértés megerősítésére: - Futás közben egyszerűen szinte mindenre oda kell figyelni. A hosszú út során kamionok zúgnak el mellettem, sokszor kerülgetni kell a köveket, az útakadályokat. Közben beszélgetek a mellettem futó társammal, mi maratonfutók a külföldiekkel sokszor már jelekből, mutogatásokból is megértjük egymást. Sokan fogadnak a célban, kivált fiatalok, nekik autogramot adok, de találkozom a sajtó munkatársaival is. A legfontosabb számomra az, hogy minél több gyermekkel találkozzam, akik talán az én példámból kiindulva jönnek rá, milyen klassz dolog is a sport – hallottuk a veterán sportolótól.

- A mai futamoknak egyetlen célja van, hogy a maratonfutó társainkkal együtt megünnepeljük az egykori Jugoszlávia, ma Szerbia egyik legjobb maratonfutójának, Zoran Jankovićnak a sorrenben 100. hivatalos maratonfutását. A helyszínnek természetesen barátunk szülővárosát választottuk, hiszen itt él és tevékenykedik, és meghívtuk rá maratonfutó barátainkat az egész országból, de jöttek Bosznia és Hercegovinából, Horvátországból is. Mintegy 100 maratonfutó érkezett ma délután Kúlára, és már a benevezések száma is Janković sporttásunk népszerűségéről és eddigi eredményeinek elismeréséről tanúskodik. Az itteni klubtársakkal közösen szerveztük meg ezt az edzésnek beillő futást, amelyen egyeltalán nem az számít, ki, mikor ér a célba, hanem kizárólag a részvétel a fontos. A verseny után egy szerény, társalgással egybekötött ünnepség keretében közösen ünnepeljük meg a kerek számú évfordulót – mondta Zdravko Mišović, a jubiláris futam szervezője, a Kúlai Maraton Team Klub alapító tagja.

A pénteki maratonra Szenttamásról Papp István, Papp Albert, Habi Zoltán és Dušan Srdanov utazott el. Papp István már felhagyott az aktív maratonfutással és szimbolikusan csak egy kört (kb. 3 kilométert futott le), Habi Zoltán sérülés miatt nem vett részt a maratonon, Papp Albert ugyancsak sérülés miatt a 12. kilométernél feladta a versenyt, Srdanov Dušan pedig a

A Kúlai maraton 2014.

félmaratont (21 km) 1 óra 45 perc alatt futotta le. Mint mondja, ezzel az eredménnyel nagyon is elégedett, hiszen nem igazi versenyről, csupán egy dinamikusabb edzésről volt szó.

Papp Albert elmondta, hogy az idén áprilisban megtartott szenttamási mezei futóversenyen megsérült, és azóta nem tud sem edzeni, sem futni rendesen: - A bal lábamon sérült meg egy izomszalag. Futás közben ugyanis egy lyukba léptem, és meghúztam a bokámat, ami csak 2-3 hét elteltével kezdett el igazán fájni. Közben májusban leszaladtam még egy félmaratont, de onnatól már nem tudok rendesen edzeni sem, mert folyamatosan fáj a lábam. Jártam különböző terápiákra, kaptam injekciókat is, de a kezelések nem értek sokat. Most egy különleges kenőcsöt várok Németországból, a fizikális terápia mellett talán ez majd segíteni fog. A legrosszabb az egészben viszont az, hogy teljesen kimentem a formából, hiszen a sérülés előtt heti 100-150 kilométeren edzettem, ma viszont egy hónap alatt sem futok le ennyit. Biztosan nehéz lesz újrakezdeni, de nem félek semmitől, csak sikerüljön a teljes felépülés – mondta a szenttamási országos bajnok maratonfutó.

Paraczky László