Sporthorgászat

Szenttamas.rs

 

Döbbenet és szégyen Szenttamáson

 

A szenttamási horgászverseny szervezői hónapokig készültek a szombati országos versenyre, amelyre az egész tartomány területéről, továbbá a Boszniai Szerb Köztársaságból is érkeztek résztvevők. Azonban…

Pénteken, szeptember 7-én még minden rendben volt. A Bácskai Nagycsatorna jobb partján minden készen állt a Háborús Veterán Mozgáskorlátozottak Országos Horgászverseny döntőjének lebonyolításához. Az eddig megrendezett 13 országos horgászversenyből sorrendben hatodszor szervezte meg a Háborús Veterán Mozgáskorlátozottak szenttamási szervezete ezt a rangos megmérettetést, amely az idén is immár nemzetközi jelleget öltött.

A versenyzőket, akik ezúttal 19 egyesületből érkeztek, a kora reggeli órákban reggeli helyett sült pontyszeletekkel várták, de sajnos már akkor teljesen világos volt, hogy a horgászvesenyből semmi sem lesz. Ugyanis előző éjszaka (újra) nagy mennyiségű szennyvíz került a csatornába, a halak a bűzlő víz felszínén oxigén után kutatva, csoportokba verődve, kábultan úsztak Turia irányába. A sirályok közben hatalmas csoportokban lakmároztak, a horgászok pedig elégedetlenül csóválták a fejüket.

Mindennek ellenére a versenyt megtartották, hiszen úgyis teljesen értelmetlennek bizonyult volna a szennyező(k) iránti elégedetlenség kinyilvánítása és a tiltakozás bármilyen formája. A horgászok egyébként is nem a versenyszellem és a fogás, hanem a találkozó és társalgás miatt jöttek össze.

Mielőtt a horgászok elkezdték volna a versenyt, a Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesülete minden résztvevő számára lehetővé tette az ingyenes vérnyomás- és vércukorszint-ellenőrzést. A községi elöljárók közül pedig a polgármester-helyettes Lazar Krajinović és a községi tanács sporttal és ifjúsággal megbízott tagja, Jovica Andrić, látogatta meg a versenyzőket. A médiának nyilatkozva a községi tanács tagja többek között elmondta: ‒ Az önkormányzat képviseletében jöttünk ki a csatornapartra, hogy köszöntsük az ország minden részéből érkezett horgászokat. Az önkormányzattal közösen mindent megteszünk annak érdekében, hogy a jövőben is támogassuk az ilyen és hasonló jellegű rendezvényeket, hiszen a város népszerűsítéséről van szó, és már most reménykedem abban, hogy ezt a versenyt jövőre is nálunk tartják – mondta Jovica Andrić. Arról, hogy a csatorna vizét újabb szennyezést érte, elmondta, hogy erről szombaton hajnali fél ötkor szerzett tudomást, azonban a helyszínen megyőződött arról, hogy senki sem panaszkodik, a versenyzők horgásznak, társalognak, és mindenki jól érzi magát.

– A résztvevők gyülekezője reggel 7 és 8 óra között volt, maga a verseny pedig 9-től 12 óráig tartott – mondta István Károly horgászbíró, a Šaran Sporthorgász Egyesület vezetőségi tagja. 19 csapat 54 versenyzője és három női versenyző állt rajthoz, akik három szektorban, és egyéniben is versenyeztek.

A következő eredmények születtek:

Az első szektor győztese a szenttamási Čobanov Branislav (485 gr) lett, a második Metlar Miodrag (430 gr), a harmadik pedig Kovačev Zoran gradiškai versenyző lett.

A második szektorban az első helyet a zombori Milenko Dubravac (640 gr) szerezte meg, a második a zentai Mataruga Ljuba (435 gr), a harmadik helyre pedig a ćićevaci Zoran Pešić (435 gr) került.

A harmadik szektor legjobbja a rumai Ristanović Dragan (545 gr) lett, a második helyre a szenttamási Brankov Branislav került (490 gr), a harmadik pedig a hódsági Ristić Dragan lett.

Egyéni versenyben az első helyre a zombori Milenko Dubravac, a második helyre pedig a szenttamási Brankov Branislav került.

Csapatversenyben a Srbobran csapata nyert, második lett a Ruma, harmadik pedig a Zenta együttese.

A horgászverseny közös ebéddel és társalgással zárult.

A rendezvény szervezője, a Háborús Veterán Mozgáskorlátozottak szenttamási szervezetének nevében, Goran Mijonić, az egyesület elnöke nem titkolta elégedetlenségét, és mint mondta a csatorna szennyezettsége, a bűz és sokkhatás mellett hatalmas szégyen nemcsak a szervezőkre, hanem az egész településre nézve. Nyugodtnak nem éppen mondható felszólalásában többek között kiemelte:

‒ Egyszerűen szó nélkül maradtam. Tegnap még minden rendben volt a csatornával, bíztunk abban, hogy újra sikerült egy igazi, nívós horgászversenyt megszervezni a községben. A szennyezésről, ami az éjszaka történt, sajnos nem tudunk semmit. Ez van. Bűz és pipáló halak. Szeretném, ha egy fotó erejéig mindannyian ideállnánk a vízpartra, hogy legyen bizonyítékunk arra, ami történt. Holnaptól minden megoldódik. A szennyező(k) valószínűleg újra apróbb büntetéssel megússza, mi pedig, akik az egész országból, sőt még külföldről is fogadtuk a sporthorgászokat és rengeteget dolgoztunk a szervezésen, tehetetlenek vagyunk a bűz és szennyezettség miatt. Döbbenet és szégyen – szögezte le Mijonić.

 

P. L. (Fotó: A.Š.)