Riportsorozat

Szenttamas.rs

 

Montenegrói nyaralás

Sutomore – egy turista szemével 1. rész

Még mielőtt nekivágunk a nyaralásnak, tudni kell, pontosan milyen elvárásaink vannak, hol szeretnénk szállást foglalni, és persze mennyiért. Mert ugye nem igazán mondhatjuk, hogy egy négytagú család elindul a tengerpartra csak úgy, találomra egy hétre vagy tíz napra, és nem tudja, hol fog aludni, tisztálkodni, pihenni. Kivéve talán az étkezést, ami utólag is megoldható, hiszen nyáron talán sehol nincs akkora kínálat a terülj asztalkámból, mint a tengerparton. Sok helyen kora tavasszal kezdődik a tervezés (és ezzel együtt a spórolás), hogy hol, mikor és mennyiért. A világháló és az okostelefonok világában szinte dől a kínálat, fotók az álombeli strandokról, ahol nádból vagy éppen szalmából készült ernyők biztosítják a hűvöst a műanyag vagy vesszőből font nyugágyak felett, amelyekről lógatjuk a lábunkat az Adria hűs vizébe. A görögországi és montenegrói tengerpartok mellett nem kevésbé csábító a horvát tengermellék sem, a távolság és az árak pedig idő- és pénztárcafüggők. Nagyon nehéz pár néhány perc alatt (értsd: néhány sorban) felsorolni, hogy hol, mit és mennyiért kaphatunk, azaz nyaralhatunk, ezért a hozzánk (mármint Vajdasághoz) legközelebb eső montenegrói nyaralóhelyek közül választottam ki hármat, és kiemeltem néhány sutomorei kínálatot.

Főidényben magánházaknál 7–8 euró/fő a fekhely, ideértve a tartózkodási illetéket is. Legtöbben a mások által már tapasztalt, ajánlott szobákat, apartmanokat ajánlják, de előfordul, hogy a család kinéz magának a neten valamit, vagy kibérel egy magánházat. A kínálat ez esetben 20–25 euró/nap indul és 100 euró/nap is lehet. Azzal, hogy itt a főzési, sütési és pihenés mellett a házban található teljes felszerelés igénybe vehető (a mosógéptől a vízforralón és vasalón át az edényekig), minden szobában van tévé, a szobák 2 vagy háromágyasak (a legtöbb helyen franciaágy + pótágy van). Emeletenként. Ide tartozik még az ingyenes parkolás (udvarban, tehát zárt parkoló), a wifi, légkondi, tévé... Ajánlatos azonban odafigyelni, mit bérlünk ki és hol, hiszen ha messze esik a ház/apartman a strandtól, akkor bizony félórákat gyalogolhatunk a tűző napon. Nem beszélve arról, hogy sokszor felfelé kell gyalogolni, hiszen a ház a hegyoldalban található. A szoba/lakás foglalásakor a tulajdonos ezt sokszor „elfelejti“ mondani, amikor pedig odaértünk, már késő. Több alkalommal is volt szerencsém találkozni a strandon olyan emberekkel, akik távolabb, 1–2 kilométerre találtak szállást. Ők oda-vissza séta (értsd: gyaloglás) helyett azt csinálják, hogy a szobában megreggeliznek, nem túl korán, mondjuk 10–11 órakor lejönnek a strandra, és egész nap lent vannak. A strand mellett ugyanis egymás után sorakoznak a lacikonyhák és éttermek, ahol relatív olcsón ebédelnek, vacsorára pedig újra visszamennek a lakásra (szobába).A vonattal, busszal érkezőket a bérlők az állomáson fogadják, kiadó szoba, apartman, ház feliratú táblákkal, de a szerb, angol és német nyelvűek mellett olyat is olvastunk, hogy „beszélünk magyarul”. Ami nem csoda, hiszen az itt élők 90 százaléka a turizmusból él, és amit a nyáron megkeres, azt be kell osztania a téli hónapokra.

A szállodák esetében az ár a szolgáltatások minőségétől és a helytől függ. Sutomoreban közel 10 négycsillagos szálloda van, az árak félpanziós ellátással (a szobák 2-4 ágyasak) 25–30 eurótól kezdődnek, a határ pedig a csillagos ég. Mindegyik szálloda az interneten is kínálja a szolgáltatásokat, árakkal, egyúttal előre lehet (csúcsidényben kötelező!) foglalni, fizetni is. A strand mellett négy szállodában érdeklődtem, mindenütt azt mondták, hogy teltház van, a szobákat még a tél és a tavasz folyamán kiadták. Nem szívesen beszélnek sehol az újságíróval, viszont egy-egy katalógust a kezembe nyomtak. A szállodák kerítésén belül a vendégek számára biztosítják a parkolót. Magyar, lengyel, ukrán, orosz rendszámtáblás autókat és autóbuszokat láttam. A németek és a nyugat európaiak inkább feljebb, azaz Budván és Herceg Noviban nyaralnak, mondta az egyik recepciós hölgy.Nem reklám céljából, de azért álljon itt egy konkrét ajánlat azok számára, akik mégis úgy döntenek, hogy Sutomoreban nyaralnak. A szenttamási község tulajdonában lévő Plava obala szálloda közel van a strand bejáratához. A szobák 2, 3 és 4 ágyasak, mindegyikhez külön fürdőszoba tartozik. A 10 napos ott tartózkodás (9 éjszakázás) teljes ellátással a felnőttek számára 31250,00 dinár személyenként, a 2–7 éves gyermekeknek 25.000, a 7–10 éves gyermekek számára pedig 26.250 dinár. A félpanziós ellátás, napi két étkezéssel a felnőtteknek 22.500‒29.357, a gyermekeknek pedig 22.500, illetve 23.750 dinár. Amennyiben valaki csak éjszakázni szeretne a nyaralóban, az árak a következőképpen alakultak: a felnőttek részére 9 éjszaka 15.625, a gyermekek részére pedig 13.125 dinárba kerül. Ezek az árak a főidényre, tehát júliusra és az augusztusi hónapra vonatkoznak. Júniusban és szeptemberben valamelyest olcsóbban nyaralhatnak a sutomorei nyaralóban, a felnőttek részére a teljes ellátás 28.750, a gyermekeknek pedig 22500 vagy 23.750 dinárt kell fizetni. Nyaralhatunk részletfizetésre is, ebben az esetben indulásig a teljes összeg 50%-át be kell fizetni, a fennmaradt összeg pedig az év végéig egyenlő részletekben törleszthető. Készpénzfizetés esetén 10 % árengedményt hagynak jóvá (ez csak a szállásra vonatkozik).

(folytatjuk)

 

Fotó és szöveg: Paraczky László