Riportsorozat

Szenttamas.rs

 

Montenegrói nyaralás

Sutomore – egy turista szemével 2. rész

A szállás mellett az egyik legnagyobb kiadást a nyaraláson mindenképpen az étkezés jelenti. Sutomoreban két nagy élelmiszerbolt és több kis vegyeskereskedés áll a turisták (és persze a helyiek) rendelkezésére, de kisboltok is reggel 7-től 23–24 óráig tartanak nyitva. Ha úgy gondoljuk, hogy az egyik étkezést a szépszámú étterem és lacikonyha mellett mégis egyedül oldjuk meg (pl. apartman bérléskor, ahol tudunk főzni is), akkor bizony érdemes odafigyelni az árakra, mert a mindössze 30-50 méteres körzetben található üzletekben sokszor nagyon különböző áron kínálják ugyanazt a terméket. Nem nagy különbségről van szó, ám ha azt napi szinten összevetjük, kis odafigyeléssel egy-két napos élelmiszert megspórolhatunk. Három élelmiszerkereskedésben vetettem össze az árakat, s végül magam is meglepődtem az eredményen. Ezt megpróbálom példákkal alátámasztani. Az árak persze a gyártótól és fajtától függők, ezért a középárakat vettem alapul. A dobozos tartós tej literje 1–1,75, 2 dl tejfel 0,5–0,7, az aprótúró 1,12–1,75, a jogurt 1-2,2/l, a tojás darabja pedig 0,20–0,40 euróba kerül. A száraz füstölt szalonna 6–8,20, a vákuumos csomagolású, füstölt vastagkolbász 7–14,6, a baromfivirsli 1,70–3, a különböző felvágottak ára 2,50–6, a dobozos májkrém 0,4–2,4 euróba kerül. Az étolaj literje 1,2–1,9 euró, az 500–600 grammos kenyér 0,40-0,70, a különböző péksütemények ára pedig 25 centtől kezdődik (a magánpékségeknél is). A buborékos ásványvíz esetében a másfél literes 0,80–1,50, a sima ásványvíz pedig 0,80–1,30 euróba kerül. Ismétlem, érdemes odafigyelni az árakra, hiszen amíg az egyszerű, 5 literes forrásvíz egyik helyen 1,30–1,75 euró, ugyanaz 50 méterrel arrébb már csak 1–1,25 euró. (Tehát megéri cipelni). Az édességek ára nagyon kicsivel több, mint itthon, de ha két vagy több gyereknek veszünk csokit, a fenti módon 1–2 eurót spórolhatunk naponta.

 

Mi itt nem főzünk!

Nem azért jövünk a tengerre, hogy fél napot a konyhában pepecseljek, hiszen otthon is ugyanazt csinálom. Inkább leülünk egy étteremben, és kb. ugyabból a pénzből jóllakunk. Ráadásul mosogatni sem kell, mondja mosolyogva az egyik ismerősöm felesége. Nagyon igaza van, hiszen ha pihenni szeretnénk, akkor legalább erre az időszakra illik elfelejteni a főzést (is). A sutomorei strandon óriási a kínálat sült és főtt ételből, egytálételből, a rostonsültektől kezdve a különböző palacsintákig és tengeri herkentyűkig. Talán a pizzával kezdeném, amiből a strand mellett hatalmas a választék és a kínálat, 1–1,5 euró/szelet. A napi menü mindenhol változó, egy komplett ebédet már 3–5 euró/fő áron vehetünk. Ha családi (főtt) ebédet rendelünk (mert ilyen is van), két felnőtt és két gyerek 20 euróból teljesen jóllakik (ehhez saláta, kenyér és néhol desszert is jár). Nagyon sok esetben az ízlés, a kínálat (és persze a pénztárca) a döntő. Az éttermek, lacikonyhák az előttük álló táblákon népszerűsítik az árakat, néhányat említek: a bableves 3, a marha- és sertéspörkölt adagja 4, a halászlé 3–4, a bécsiszelet vagy dinsztelt sertéshús, sertéspecsenye körítéssel, salátával és kenyérrel 5,5, a töltött paprika és a fasírt paradicsommártásban 3,5–4 euróba kerül. A lacikonyháknál még kecsegtetőbbek az árak (itt legtöbbször sorba kell állni), hiszen 8 csevap lepényben, salátával, mindössze 2,5 euróba kerül. A 12-es „csomagolás” 3,5, a 16-os pedig 4,5 euróba kerül.

Ahogyan az élelmiszerüzleteknél, itt is érdemes körülnézni, mert pár lépéssel arrébb lehet, hogy sokkal olcsóbban ebédelhetünk vagy vacsorázhatunk. A szállodákban, éttermekben az árak persze magasabbak, de hát a hely, a kényelem, a kiszolgálás és nem ritka esetben az élőzene is pénzbe kerül. A rend kedvéért mondjuk el, hogy a strandon 10 méterenként van egy-egy mobil fagyizó, ahol egy gombóc fagyi 0,50 euró, de a legtöbb helyen egy euróért három gombócot is adnak. Ami a strandot illeti, a sutomorei strandon három nem fizetős szakasz van. A fizetős strandokon a kényelmes napozóágyak (2 db), napernyők (1 db) benne vannak a belépő árában (8–10 euró/nap). Ide a törölközőn, napolajon, napszemüvegen és okostelefonon kívül szinte semmit sem kell bevinni, mert minden ,,kéznél” van (és persze külön fizetős).

 

Mi a helyzet a piacon?

A piaci felhozatal és árak minden idényben aktuálisak, hiszen minden turista szereti a gyümölcsöt, bár az árak csak kicsivel mérsékeltebbek, mint a boltokban. Három délután jártam az egyébként egésznapos nyitva tartással üzemelő piacra, mire végül találtam egy termelőt. A piacon ugyanis csaknem minden árus viszonteladó (és nem csak Sutomoreban).− Nyolc hektáron gazdálkodom, ebből több, mint a fele szőlő és fügefa ültetvény. Szőlőből két fajta van, az asztali és a borszőlő. Előbbit már a nyár eleje óta szedjük és áruljuk, a borszőlőre viszont még várni kell, ebből is a legtöbb Vranac fajta. Van itt egy üvegben, kóstolja meg, invitál Boško Popović, aki a fővárostól nem messze, Golubovci településről feleségével együtt hordja a piacra az árut.

Mint mondta, kizárólag a szabad ég alatt termelnek, a gyümölcsös mellett pedig konyhakertészettel is foglalkoznak. Az igazi szezon már kora tavasszal indul a salátával, de szinte mindent termelnek: spenótot, hagymát, később jön a paradicsom, paprika, uborka… A nyár közeledtével pedig először a földieper, majd a málna, a szeder következik, ezt is nagyon keresik a vevők, főleg Kotorban, ami nagyvárosnak számít a tengerparton: − Az értékesítéssel nincs gond, hiszen mi termelők vagyunk, olcsóbban adjuk valamennyivel az árut, mint a viszonteladók, így minden elkel. Amit árulunk, azt mind kézzel kell a fáról vagy a földből szedni, kézi erővel berakni a járműbe, itt a piacon is kipakolni, a fiatalok pedig nem szeretik csinálni az ilyesmit – mondta a nyugdíjas termelő.

A sutomorei piacot tavaly és tavalyelőtt teljesen felújították, könnyen megközelíthető és a strandhoz is közel van. A főszezonban nagy a gyümölcskínálat, de főzelékféléből sincs hiány. Az őszibarack 1,5–2, a sárgabarack 2–2,5, a szőlő 3,5–4,5, egy kis kosár (kb. 400 gr) málna vagy szeder 1 euró. A birsalma 2,8, a szilva 1,8–2,5, a narancs 1,3–1,8, a citrom 2, a cseresznye (gyönyörű)1,5–4,5, az alma 0,80–1, a körte 2,5 euró, míg a görög- és sárgadinnye kilója 0,80–1 euró. A friss füge 3 euró, az aszalt füge 2,5–3 euróba kerül egy füzér (kb. 700 gr). A zöldségfélék közül a paradicsom 0,90–1,80, az uborka 0,90, a csöves paprika 1,5, a sütni való pirospaprika 2,5–2,8, a káposzta kilója 0,40, a vöröshagyma 1 euró, a lilahagyma 1,5, a fokhagyma 3 euró. A burgonya kilója fél euró, a padlizsán és a cukkini darabja pedig 1,5 euró. Nagy a felhozatal olívaolajból. A minőségesebb literje 7–8 euró, az olcsóbb fajta pedig 5–6. Ugyancsak nagy a kínálat a piacon gránátalmából készült italokból. A likőr 10, a szörp 8, a bor pedig 5 euróba kerül.

 

(folytatjuk)

 

Fotó és szöveg: Paraczky László