Hírek

Szenttamas.rs

 

Megteremtődtek a feltételek a gépjárművezetői gyakorlati vizsga letételéhez

Egy hónappal ezelőtt befejeződtek a munkálatok az egyik legforgalmasabb szenttamási útkereszteződésen, a Szent Száva és a Karađorđe utca találkozásánál. Mint ismeretes, az új villanyrendőrök elhelyezése mellett a Karađorđe utcában szélesítették az aszfaltot, a Szent Száva utcában pedig egy méterrel szélesebb kanyar és új útszegély épült.

A rekonstrukcióra a villanyrendőrös útkereszteződésen a közlekedés szabályozása miatt volt szükség, amely most direkciós villanyrendőri jelzést sugároz a balraforduláshoz, és ami elengedhetetlenül szükséges a közlekedési jogosítvány gyakorlati vizsga általi megszerzéséhez. Ezzel egy újabb előfeltételt biztosított a község, hogy az új közlekedési törvénnyel összhangban ezentúl Szenttamáson is gyakorlati oktatásban részesüljenek a jövendőbeli gépkocsivezetők.

A községi tanács gazdasági tanácsosa, Đorđe Džekov ezzel kapcsolatban elmondta, a leendő szenttamási gépjárművezetők eddig Verbászra, Óbecsére és Újvidékre jártak gyakorlati oktatásra, hiszen az új szabályzat értelmében ismerniük kell a korszerű, több funkciót egyszerre jelző villanyrendőrök működését, és az általuk irányított közlekedési szabályokat, mint például a felsorakozás: ‒ Szenttamáson három autóiskola van, melyek működéséhez elengedhetetlenek az új közlekedési törvény által meghatározott feltételek. Ide tartozik a direkciós villanyrendőr, valamint a gyakorlati oktatáshoz erre a célra megfelelő, aszfaltozott terület is, amelyeket legkésőbb október 25-ig biztosítani kell. Utóbbihoz a mostani rajcsúri, közismertebb nevén vasárnapi piac területét láttuk elő – mondta a községi tanács tagja.

Hozzátette, az már mindenki számára világos, hogy a piac begluki városrészből a rajcsúri városrészbe, azaz a vásártérre való kiköltözése egy hatalmas melléfogás volt, ami a gyakorlatban sajnos be is bizonyosodott.

‒ Ha jól tudom, igazából a vásártéri piac soha nem működött rendesen, viszont kiépítése annak idején rengeteg pénzbe került. Mi a választásokat megelőzően megígértük a polgároknak, hogy a piacot visszahelyezzük a régi helyre, azaz a Svaštárhoz, és ezt teljesíteni is fogjuk. Így a vásártéren megmarad egy aszfaltozott, sima terület, ahol már végezhető lesz a leendő gépkocsivezetők új követelményeknek megfelelő gyakorlati oktatása. Ezt a területet a város átengedi az autóiskoláknak – magyarázta Džekov.

Elmondta még, hogy a még nagyobbfokú közlekedésbiztonság érdekében hamarosan akciót indítanak, amely keretében a kerékpárosok számára több száz ingyenes lámpát biztosítanak. Tervben van még a már meglévő kerékpárút folytatása a begluki városrészben, de újakat is építenek. 

P. L. (Fotó: A. Š.)