Egyházi élet

Szenttamas.rs

A SZENTMISÉK RENDJE helyett(7).

(2020. május 4. 10.)

 

Harsányi Lajos papköltőnek van egy szép verse, A levita énekel címmel, amelynek első sora az újonnan fölszentelt papra vonatkozik. Amikor 2013-ban püspök atya felszentelt papnak, emlékszem rá, hogy valaki megkérdezte, milyen érzés újdonsült papnak lenni? Akkor kezeimet egészen könnyűnek éreztem, mintha nem hatna rá a gravitáció. Furcsa tapasztalat volt ez, amely életem folyamán elkísér.

Húsvét 4. vasárnapja, a Jó Pásztor vasárnapja. Gyerekektől szoktam kérdezni, milyen az Istenképük, hogyan és milyennek képzelik el a föld alkotóját. Érdekes megtapasztalni, hogy mindegyiknek a gondolatában ott van, hogy Isten jó. Amikor valakiben ott bujkál a lelki hivatás, ezt a hangot nem tudja válasz nélkül hagyni. Hivatásom kibontakozásában sokat segített a család, a plébános, a hitoktató nővér, a papok példája. Titok a hivatás, amely a papi, szerzetesi életre szól, ugyanakkor nem több vagy fontosabb, mint pl. a szülői hivatás. Butaság méricskélni és összehasonlítani egymással, mert más-más a természetük, ugyanakkor mindkettő, jó esetben, Istenre irányul. Egy szent papi élet példája ugyanúgy elsegít az örök életre, mint a gyermekét Isten szeretetére oktató szülőé. Amikor napról-napra imádkozom a közösségért, akkor abban benne van közösségünk minden tagja, azok is, akik valamiért eltávolodtak Istentől. Gyakran szoktam emlegetni, mert olyan jó lenne, ha megértenénk és tudatosulna bennünk: Istentől nem kell félni, attól kell tartanunk, hogy bűneinkkel ne sebezzük tovább Isten Fiát.

Május első vasárnapja az édesanyák napja. Nőnek lenni nem kiváltság, édesanyának lenni áldás. Legyen az édesanya, nagymama, vagy éppen mostoha, örökbefogadó, kereszt- vagy bérmaszülő, nagynéni vagy egyszerűen lánytestvér, mind anyaként ragaszkodnak övéikhez. Isten beléjük oltotta az élet iránti szeretetet. Papként nekem a legszebb látvány, amikor az édesanya, gyermeke keresztelésekor karjában tartja az újonnan megkereszteltet és férjével együtt kérik Isten áldását. Ezekért a pillanatokért érdemes papnak lenni, mert újra és újra megtapasztalom, az élet győzelmét.

Isten éltesse a születés- és névnaposokat és jó étvágyat a vasárnapi ebédhez!

 


Zsúnyi Tibor plébános

SZENT KERESZT FELMAGASZTALÁSA RÓMAI KATOLIKUS PLÉBÁNIA

RIMOKATOLIČKA ŽUPA UZVIŠENJE SVETOG KRIŽA

SRBOBRAN ‒ SZENTTAMÁS

Tel.: 021/730-356;

Zsúnyi Tibor atya

mobil: 065/40-45-522;

e-mail: zsunyi88@gmail.com;

Paska Imre kántor

mobil: 060/30-00-982;