Közérdekű

Szenttamas.rs

Szenttamás újévtől bírósági egység nélkül maradhat

A szerbiai parlamentbe került elfogadásra a legújabb, a bíróságok székhelyéről szóló törvény tervezete, melynek értelmében, ha azt ilyen formában fogadják el, bizosan megszűnik a szenttamási bírósági egység. Ez azt jelenti, hogy ezutánbírósági kalapács minden ügyes-bajos dolgunkért, amit eddig csak bíróságon tudtunk elintézni, ezúttal Verbászra kell utaznunk. Nem először történik meg, hogy a belgrádi honatyák a fejünk felett egyszerűen olyan káros határozatokat, törvényeket hoznak, amiknek a kárát csak mi érezzük meg. Szenttamás község visszamenőleg állandóan rendelkezett bírósággal, egyszerű bírósági tárgyalásokat folytattak itt le, közjegyzői feladatokat láttak el, hogy az emberek helyben el tudják intézni dolgaikat. Mindez újévtől megszűnik, minden egyes bírósági hitelesítésért Verbászra kell utazni.
Az új törvénytervezet más változtatásokat is előirányoz, de minket csak ez, a szenttamási bíróságot illető dolog érdekel.
A bíróságok székhelyéről szóló törvény tervezetének kézhezvételét követően a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselőcsoportja módosítási indítványt nyújtott be a törvénytervezet mindazon részeinek átírására, amelyek a magyar közöségeket érintik. Ebben van a szenttamási bírósági egység megmaradása is. Pásztor Bálint, parlamenti képviselő szerint nagyon kicsi az esélye annak, hogy a parlamenti többség elfogadja az indítványt, esetleg annak egyes részeit, így valószínűleg Szenttamás bírósági egység nélkül marad újévtől.

N. D. 2013. 11. 06.