Hírek

Szenttamas.rs

 

Szenttamás: Tovább ápolják a szántási hagyományokat

 

A 21. Szenttamási Barázda szántóverseny szervezői a járványra való tekintettel idén úgy döntöttek, hogy a nagy népszerűségnek örvendő rendezvény ezúttal nem verseny-, hanem hagyományápoló jellegű lesz. Egyetlen versenyzőnek sem küldenek meghívót, hiszen az elmúlt két évtizedben már mindenki megismerhette a benevezési feltételeket és a különböző kategóriákat. Ennek értelmében a Szenttamási Általános Földműves Szövetkezet parcelláján szeptember 5-én mintegy 30 traktor jelent meg, és egyszerre engedte földbe az ekét, ami már magában gyönyörű látvány volt.

Az egy-, kettő- és többvasú ekékkel, váltva forgatókkal felszerelt traktoristák között ezúttal is jelen voltak az eddigi versenyek legjobbjai, volán mögé ült a legidősebb és legfiatalabb versenyző, és több női versenyző is. Mindenki jelen volt, aki szereti ezt könnyűnek cseppet sem nevezhető mezőgazdasági munkát, és szívügyének tekinti a szép hagyomány fennmaradását és továbbadását.

A Szabadkai út és az ún. Keresztút kereszteződésénél lévő búzatarlón már kora reggel gyülekeztek a traktorok. Volt közöttük régi, klasszikus kis munkagép, de olyan korszerű óriásmasina is, amelyik szinte játszva fordította meg 8 és 10 vasú váltva forgató ekét. A szervezők minden versenyző számára arcmaszkot és fertőtlenítőszert biztosítottak, a traktorokat pedig nagyságrendben felsorakoztatták. A legelső volt a legkisebb, míg az utolsó a legnagyobb. A szántást az eddig minden versenyen résztvevő, legidősebb traktorista, Lazar Antić kezdte, kis IMT traktorjával, pár másodperccel később pedig a többiek is nekilendültek. Mindannyian egyszerre és egyetlen parcellán szántottak, odafigyelve egymásra és a barázdára is. A parcella végén mindannyian megfordultak, és ugyanolyan sorrendben szántottak visszafelé. Az idén nem volt közönség és szurkolótábor sem, ennek ellenére az összes résztvevő nagyon szép munkát végzett.

Miközben a traktorok szántottak, Szenttamás polgármestere, Radivoj Debeljački elmondta, a Szenttamási Barázda a község egyik legfontosabb, legtömegesebb és egyúttal legszebb rendezvénye, az elmúlt hónapok nem mindennapi körülményei ellenére is megőrizte hagyományos jellegét: − A Szenttamási Barázda a község egyik legfontosabb rendezvénye, büszkék vagyunk rá, annak ellenére is, hogy az idén csak szimbolikusan szerveztük meg. Világos üzenetet fogalmaztunk meg ezáltal: a szántási hagyomány tovább él. A korábbi szervezőktől örökségül kapott rendezvényt ápoljuk és továbbvisszük. Az ökormányzat részéről szervezett rendezvények közül a Szenttamási Barázda kiemelt jelentőségű, és bízom benne, hogy hamarosan ismét sikerül a tavalyihoz hasonló szép és nagy versenyt szervezni. Ma nem voltak győztesek, mert a versenyjelleg elmaradt, ennek ellenére köszönet mindenkinek, aki eljött, és hozzájárult ahhoz, hogy a szántóverseny továbbra is az egyik legjelentősebb hagyományápoló rendezvény maradjon. Köszönet a Helyi Közösségnek, és minden önkéntesnek, akik bármilyen módon hozzájárultak a mai felvonulás és szántás megszervezéséhez – mondta a szenttamási polgármester.

A Szenttamási Barázda fő koordinátora ezúttal is Ninoslav Jokanović, a Helyi Közösség tanácsának elnöke volt. A sajtó képviselőinek elmondta, egy olyan rendezvényről van szó, ahol mindenki megismerheti vidékünket, az itteni szokásokat, szántási módot. A látogatók és maguk a résztvevők is: − A mai rendezvénynek nem volt ugyan versenyjellege, de volt egy fontos üzenete. Azért szerveztük meg, hogy megköszönjük az egészségügyi dolgozóknak, a katonaságnak és minden önkéntesnek a járvány leküzdésében tett eddigi erőfeszítéseket. Mindannyiuknak azt üzenjük, hogy mellettük állunk, számíthatnak ránk, mezőgazdasági termelőkre is – üzente Jokanović. Hozzátette, már most biztos abban, hogy jövőre, és azután is lesz szántóverseny Szenttamáson, mert a hagyományokat ápolni kell.

 

P. L. (Fotó: A. B.)

szenttamas.rs