Egyházi élet

Szenttamas.rs

                                                       

A jövő pénteken templombúcsú lesz Szenttamáson

 

A szenttamási római katolikus templomot 1815-ben a Szent Kereszt Felmagasztalásának tiszteletére szentelték fel. A templombúcsút szeptember 14-én tartják, ami ezúttal péntekre esik. Jézus pénteken halt meg a kereszten.

A búcsús szentmise részleteiről Szarvas Péter szenttamási plébános atyától érdeklődtünk, aki elmondta, az idén azt tervezte, hogy az esperes kerület paptestvérei mellett mindazokat a papokat is meghívja, akik valamikor ebben a kerületben teljesítettek szolgálatot, vagy ebből a kerületből indultak a papi pályára. Ugyanakkor azok a tisztelendő nővérek is kaptak meghívót, akik ebben a kerületben teljesítettek szolgálatot: ‒ Az ünnepi szentmise délelőtt 10 órakor kezdődik, amit a paptestvérekkel közösen mutatunk be, azzal hogy 8 óra 45 perckor a hívek egy csoportja a kálváriára megy, imádkozva, énekelve, lobogókkal. Itt egy paptestvér a hívekkel elvégzi a keresztúti ájtatosságot. A menet imádkozva, énekelve tér vissza a templomba, ami után kezdődik a szentmise. Prédikációt Miocs József kúlai születésű aranymisés mond, az egyházi ünnepség pedig közös ebéddel zárul – sorolta a szenttamási plébános. Hozzátette, a paptestvéreknek és a nővéreknek a meghívót augusztus 28-án, Szent Ágoston püspök ünnepén küldte el, ugyanis ez a nap különösen jelenős az életében: ‒ Ezen a napon, 1964. augusztus 28-án vettek fel mint papnövendéket Szabadkán. Innentől pedig teljesen megváltozott az életem – mondta.

A búcsú Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola udvarában este 19 órától kulturális-művelődési műsorral folyatódik. Fellépnek a Pitypang Néptáncegyesület, a Hagyományápolók klubja, a Szenttamási Betyárok és a Csillagfény együttes.

Paraczky László