Vadászok

Szenttamas.rs

 

 

Elégedettek a szenttamási vadászok

Kereken 108 évvel ezelőtt alakult meg akkoriban a Bács-Bodrog vármegyéhez tartozó Szenttamáson a Vadászegyesület. A szenttamási vadászok ugyanakkor nagyban hozzájárultak a Vajdasági Vadászegyesület megalakulásához (1922). A szenttamási egyesület 1956-ban vette fel a Fácán nevet, első elnöke pedig mgr. Joca Divild gyógyszerész volt. A szenttamási vadászterülethez 19 ezer 461 hektár tartozik, amely túlnyomórészt megművelhető földterület, részben pedig erdősített, folyó- és állóvízben gazdag terület. Igen gazdag apróvadban: a fácán és a nyúl mellett fürj, vadgalamb, vadkacsa és vadliba, de sok őz és róka is tenyészik a területen.

Az egyesület elmúlt évi tevékenységét összegezve a szenttamási Fazan Vadászegyesület elnöke, Dušan Popović elmondta, elégedettek lehetnek, hiszen vadból van elegendő, az egyesület tagjai pedig aktívan dolgoznak a téli etetésen, rendszeresen járják a terepet, maximálisan jó évet zártak a vadászturizmust illetően, a vadőrnek pedig szerencsére nem volta különösebb dolga a határban: ‒ Gazdag volt a vadászidény, sikeresek a vadászatok, az egyesület pénzügyi mérlege megfelelő, mindent összegezve pedig nagyon jó év van mögöttünk. Valóban nagyon sokat dolgoztunk, és ennek meg is van az eredménye. Az igazgatóbizottság jól működik, élvezi a tagok bizalmát is, hiszen már a második mandátumban vezeti az egyesületet. A tagság létszáma nem igazán változik, 115-120 fő. Van, aki elmegy, de helyette újak jönnek, és már évek óta nagyon jól dolgozik az utánpótlás is – mondta az elnök. Hozzátette, a vadászok a legaktívabb egyesületek közé tartoznak a községben, de a környezetvédelmi és a zöld övezetek kialakítására szervezett akciókból is derekasan kiveszik a részüket: ‒ Tavaly márciusban és áprilisban a község által szervezett fásítási akciókban vettünk részt, de önálló kezdeményezéseink is voltak, amikor a megfigyelőállomások körül és a lóversenypályánál ültettünk facsemetéket. Ezen kívül az egyesületnek van saját földterülete is, ott rendszeresen, minden évben fásítunk. Ezt a tevékenységet az idén még inkább fokozni szeretnénk, ugyanis körbejárva a terepet, néhány helyen tapasztaltuk, hogy a fiatal hajtások elszáradtak, ezeket majd ki kell cserélni. Persze minden ilyen akció előtt egyeztetünk a községgel, hogy mely területeken tervezik a zöld övezetek kialakítását, és ott dolgozunk ‒ magyarázta beszélgetőtársunk.

Visszatérve a vadállományra, hangsúlyozta, a legtöbb őzből, fácánból és nyúlból van a határban, ezért inkább ezek kilövésére összpontosítanak. Vaddisznók csak áthaladnak a térségen, ezért nem igazán jelentősek az itteni vadászoknak: ‒ Jelenleg megközelítőleg 800 db őz van a határban, ami igen nagy szám, de jelentős emelkedésre számítunk, és ugyanez vonatkozik a nyúlállományra is. Ha azt vesszük alapul, hogy például évekig nem szerveztünk nyúlvadászatot, mert a mezőgazdaságban használt rengeteg vegyszer miatt egyszerűen nem volt mit lőni, mára a helyzet jelentősen megváltozott. Kb. 4-5 évvel ezelőtt növeltük az anyaállományt, mára pedig a gyors szaporodásnak köszönhetően újra van elegendő nyúl a határban.

A kérdésre, hogy mennyire szembesülnek a szenttamásiak az orvvadászokkal, Duško Popović elmondta, az előző évekhez viszonyítva ez Szenttamáson teljesen megszűnt: ‒ Nagyon jó az együttműködésünk a tanyákon, a vizek és folyók partjain élőkkel, ők pedig folyamatosan figyelik a mozgást a tanyákra vezető utakon, illetve a határban. Többször is érkezik bejelentés, hogy itt-ott ismeretlen személy vagy autót láttak, ilyenkor általában az egyesületből valaki kimegy a helyszínre, és a vadőrrel ellenőrzést végeznek. Szerencsére nem orvvadászokról van szó, hanem egyéni mezőgazdasági termelőkről, akik a saját földjüket járták körül. Volt néhány olyan eset, hogy egy-egy sebesült vagy elpusztult állatot találtunk, de ezek legtöbbször vagy a már említett vegyszerezés áldozatai, vagy pedig gépkocsival elütötték őket – mutatott rá az elnök. Az idei tervekről szólva elmondta, még magasabb szintre szeretnék emelni a vadászturizmust, azonban ezen a téren nagy szükség van a beruházásokra: ‒ Nagyon sok külföldi vadász jár hozzánk, hiszen van mit lőni. Viszont nagyon szegényes a turisztikai kínálat, a szálláshely biztosításától kezdve a különböző programokon át, mondhatni szinte legalul vagyunk a környéken. Az önkormányzattal közösen azon leszünk, hogy ezeket a gondokat mielőbb megoldjuk, hiszen közös érdekről van szó – mondta Dušan Popović.

Paraczky László