Hírek

Szenttamas.rs

 

Lezajlott a 34. Szólj síp, szólj népzenei vetélkedő

Március 30-án sikeresen lezajlott a 34. népzenei vetélkedő, amit a VMPE és az Újvidéki Rádió közösen szervezett. Közel 700 résztvevője és kísérője volt a rendezvénynek, a Rádió M stúdiójában és az 1-es zenei stúdióban párhuzamosan zajlott a rendezvény, ahol 135 műsorszámot adtak elő a közel 50 településről, egyesületből érkezett versenyzők. Második alkalommal érkeztek más határon túli térségekből is föllépők, így Kárpátaljáról 4-en, Temesvárról 2-en érkeztek, akik a versenyen a vajdaságiakkal együtt léptek föl. A vetélkedő 9 órakor kezdődött, 14 órára mindkét helyszínen véget is ért, 15,30-kor kezdődött a gálaműsor és az eredményhirdetés.

A bírálóbizottság tagjai voltak: Nyitrai Marianna, néprajzkutató, népdalénekes; Csizmadia Anna, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett okleveles előadóművész és népi-ének tanár, népdalénekes; Szabó Annamária, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ötödéves hallgatója, népdalénekes, dr. Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, népzenész; Borsi Ferenc, citeraoktató, népzenei szakértő, Kelemen Zsolt, népzenetanár, népzenész.

A vetélkedő támogatói: Emberi Erőforrások Minisztérium – Budapest, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő – Budapest, Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság – Újvidék, Hofy Cuki – Temerin.

Lázár Rajda Karolina a szenttamási Pitypang egyesület egyik csoportvezetője portálunknak elmondta, az idei, Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn az egyesület általános iskolásai versenyeztek. Az eredmények: 2 bronz érem (Szilke énekcsoport és Bimballó citeraegyüttes) 4 ezüst érem ( Lázár Konrád, Varnyú Levente, Varnyú Kristóf, továbbá Lázár Violetta és Szabó Robertína hangszerszólísták és kettősök kategóriája) továbbá 1 aranyérem, melyet a Bódorka leánykórus hozott haza: − A Pitypang Néptáncegyesület egyébként igen mozgalmas hétvégét tudhat maga mögött, ugyanis egy nappal az újvidéki rendezvény előtt, március 29-én került megrendezésre a 30. KNV (Középiskolások Népművészeti Vetélkedője) amelyen az egyesület legidősebb néptánccsoportja, valamint a Salamon Ákos-Molnár Zsolt duó vett részt. Ezen a vetélkedőn néptánccsoportunk a 3. lett – mondta a csoportvezető. 

(Forrás: vmpe.org.rs, fotó: Pitypang Néptáncegyesület)

 

szenttamas.rs