"Szülőföldön magyarul"

Szenttamas.rs

SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL

logo

FELHÍVÁS
A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. meghirdeti 2014. január 31től a „Szülőföldön magyarul” című program felhívását a „nevelési, oktatási, valamint tankönyv és taneszköz támogatás”, illetve a felsőoktatásban tanulók „hallgatói támogatás” igénylésére a 2013/2014es tanévre.
Célja: a szerbiai magyar nyelvű oktatás és nevelés támogatása
A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás
I. Támogatásra jogosultak
1. Nevelési, oktatási, valamint tankönyv és taneszköz támogatásban részesülhet:
A szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény 14.§. (1) és (2) pontjai alapján az „óvodai, alap – és középfokú oktatási intézményben magyar nyelven vagy a magyar kultúra tárgyában tanulmányokat folytató kiskorúak”.
Ennek értelmezésében:
a.) azok az óvodáskorú gyerekek, akik a 2013/2014‐es tanév kezdetétől Szerbiában működő akkreditált óvodában magyar nyelvű nevelésben vesznek részt,
b.) azok az általános‐ és középiskolás tanulók, akik 1995. augusztus 31‐ét követő időszakban születtek és Szerbiában működő akkreditált oktatási intézményben alap‐ vagy középfokú tanulmányaikat magyar nyelven folytatják
c.) egyedi elbírálással részesülhetnek támogatásban:

  • azok a tanulók, akik az 1995. augusztus 31‐ét megelőző időszakban születtek és Szerbiában működő akkreditált oktatási intézményben alap‐ vagy középfokú tanulmányaikat magyar nyelven folytatják és az adott állam közoktatási rendszerének tanulmányi időszakra vonatkozó rendelkezései okán kötelező képzésben részesülnek,
  • vagy egyéb magyar nyelvű oktatásban (pl. anyanyelvápolás) részesülnek, mivel a lakóhelyükön, napi bejárással elérhető távolságon belül nem működik magyar nyelvű oktatási intézmény, vagy magyar nyelvű tagozat,
  • az a sérült vagy halmozottan sérült magyar nemzetiségű kiskorú, aki nem akkreditált oktatási intézményben részesül magyar nyelvű oktatás‐nevelésben,
  • az a kiskorú, aki sajátos nevelési igényeinek megfelelő ‐ részben vagy egészben magyar nyelvű ‐ oktatásban vesz részt az adott államban működő akkreditált oktatási intézményben.

2. Hallgatói támogatásban részesülhet:
A szomszédos állomokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény 14.§. (1) és (2) értelmezésében:

  • az a nappali tagozatos hallgató, aki Szerbiában működő felsőoktatási intézményben alap vagy magiszteri tanulmányait egészben, vagy részben magyar nyelven folytatja.

II. Kizárandók köre

  • aki alap‐vagy középfokú oktatási intézménybe jár és a 2013/2014. tanév első félévében több mint 50 igazolatlan órát halmozott fel,
  • az egyéb magyar nyelvű oktatásban részesülő tanuló, aki a 2013/2014. tanév első félévében a hivatalosan előírt magyar órák több mint 10%‐ról igazolatlanul hiányzott,
  • az az igénylő szülő/igénylő, aki az igénylését (adatlap + mellékletek) a megadott határidőn túl, illetve hiányosan nyújtja be, és a felszólításban szereplő határidőn belül sem pótolja a hiányosságokat.
  • azon személyek, akikre a 2001. évi LXII. törvény hatálya nem terjed ki (Szátv. 1.§. (3): „aki magyar állampolgárságát önként tett nyilatkozat alapján veszítette el; akinek magyar állampolgárságát azért vonták vissza, mert csalárd módon szerezte meg; aki Magyarország területén bevándorolt, letelepedett, menekült vagy menedékes jogállást szerzett.
  • az a sajátos nevelési igényeinek megfelelő oktatásban résztvevő kiskorú, aki nem magyar nyelven folytatja tanulmányait,
  • az a hallgató, aki nem nappali tagozaton folytatja tanulmányait,
  • az a hallgató, aki nem magyar nyelven folytatja tanulmányait,
  • az a hallgató, aki nem az adott államban működő felsőoktatási intézményben folytatja tanulmányait.

A fenti feltételek bármelyikének fennállása esetén az igénylés érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerül.

III. Támogatás összege és jogcíme

A. NEVELÉSI, OKTATÁSI, valamint TANKÖNYV‐ ÉS TANESZKÖZ TÁMOGATÁS ‐ 22.400 Ft‐nak megfelelő EUR
B. HALLGATÓI TÁMOGATÁS – 2.800 Ft‐nak megfelelő EUR

A támogatás a 2013/2014‐es tanévre egy alkalommal igényelhető.
A „Szülőföldön magyarul” program teljes támogatási keretének forrása a Bethlen Gábor Alap 2014. évi költségvetésének „Oktatás‐nevelési támogatás” előirányzatán rendelkezésre álló összege.

IV. Igénylési feltételek
Az A. pontban megjelölt támogatásra vonatkozó igénylési feltételek: (az adatlapon és kitöltési útmutatón részletezve):

  • megfelelően kitöltött Adatlap (a dokumentum minden adatának kitöltése kötelező, a kitöltési útmutatónak megfelelően)
  • kötelezően csatolandó mellékletek:
  • az igénylő szülő vagy nevelő szülő érvényes személyazonossági igazolványának fénymásolata;

Amennyiben a kiskorú családneve nem egyezik meg az igénylő szülő/nevelőszülő családnevével, mellékelni kell a következő dokumentumok valamelyikének fénymásolatát: válásról szóló bírósági végzés, a nevelőszülő megbízásáról szóló hatósági döntés.

  • a gyermek(ek) születési anyakönyvi kivonatának és ha rendelkezik érvényes személyazonossági igazolvánnyal, akkor annak fénymásolata is;
  • a gyermek(ek) óvodai, iskolai előkészítő, vagy iskolalátogatási igazolásának eredeti példánya, amely tartalmazza az adott osztály/tagozat/csoport tannyelvének megjelölését és a 2013/2014‐es tanévben igazolatlanul mulasztott órák számát. Az egyéb magyar nyelvű oktatásban részesülő tanulók esetében az igazolásnak tartalmaznia kell a hivatalosan előírt, magyar nyelven tartott órák számát és a 2013/2014‐es tanév első félévében felhalmozott igazolatlan órák számát.

A B. pontban megjelölt támogatásra vonatkozó igénylési feltételek (az adatlapon és kitöltési útmutatón részletezve):

  • megfelelően kitöltött adatlap
  • kötelezően csatolandó mellékletek:
  • az igénylő érvényes személyazonossági igazolványának fénymásolata
  • az igénylő hallgató jogviszonyát igazoló okirat eredeti példánya, amely igazolja, hogy tanulmányait egészben vagy részben magyar nyelven folytatja.

Amennyiben az igénylés vagy a kötelezően csatolandó bármelyik melléklet hiánypótlásra szorul, akkor az igénylő szülő/igénylő köteles az írásbeli értesítő kézhezvételétől számított 15 napon belül a kért adatokat vagy mellékleteket pótolni, ellenkező esetben az igénylés érvénytelennek minősül. Hiánypótlásra csak egyszer van lehetőség.
Az adatlapon kérjük a lakhelyet és a levelezési címet (amennyiben más, mint a lakhely) pontosan feltüntetni. Kérjük, tüntessék fel email elérhetőségüket és telefonszámukat az esetleges felmerülő problémák gyorsabb intézése érdekében.

V. Benyújtásának módja

  • Jelen felhívás alapján a 2013/2014es tanévre igényelhető támogatásokra 2014. január 31. – 2014. március 14. közötti időszakban lehet igényelni. Az igénylés utolsó postára adási dátuma: 2014. március 14.
  • Az igénylést be lehet nyújtani személyesen a CMH irodákban vagy postai úton ajánlott levél formájában

VI. Az adatlap beszerezhetők

A formanyomtatványok az előző pontban feltüntetett irodák bármelyikében, illetve a http://www.cmh.org.rs honlapról tölthetők le.

VII. Az igénylések elbírálása

A beérkezett igénylésekről a CMH ellenőrzés és feldolgozás után javaslatot tesz a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt‐nek, aki döntési javaslatát a Bethlen Gábor Alapról szóló 2010. évi CLXXXII. törvény alapján a Bizottság elé terjeszti.
Az igénylő szülő/igénylő a Bizottság döntéséről írásos tájékoztatást kap.
Az elnyert támogatás folyósítása banki átutalással történik, a Bizottság által meghatározott EUR összegben.
Azon igénylő szülők/igénylő, akik az előző igénylési időszakokban nyitottak folyószámlát az OTP banknál, pozitív elbírálás esetén a 2014. évi időszakban is erre kapják a támogatást.
A 2014. évben először igénylőknek a pozitív elbírálásról szóló értesítés kézhezvételét követően szükséges lesz folyószámla nyitása az OTP banknál. Ennek menetéről a Bizottság döntését tartalmazó értesítőben tájékoztatást kapnak.
További tájékoztatást kaphatnak a fentiekben feltüntetett CMH irodákban valamint Szerbiában megjelenő magyar nyelven írott és nyomtatott sajtóban és elektronikus médiában.

VIII. Az igénylési csomag elemei

  • felhívás
  • adatlap
  • útmutató

Az igényléssel kapcsolatos kérdéseikkel az alábbi elérhetőségek kérhető tájékoztatás:

SZABADKAI INFORMÁCIÓS IRODA
08:00 – 16:00
24000 Szabadka, Ptujska 1. (Ptuji utca 1.)
Tel.: 024 / 552 ‐ 976
TEMERINI INFORMÁCIÓS IRODA
07:00 – 15:00
21235 Temerin, Novosadska 344 Tel.: 021 / 842 – 373