„Szülőföldön magyarul"

Szenttamas.rs

 

Március 14-ig lehet átadni a kérelmeket a támogatásra

A Szülőföldön magyarul nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz támogatás, ill. hallgatói támogatás ösztöndíj pályázat a 2017/2018-es tanévre március 14-én zárul. Az idén is hasonló feltételek mellett lehet pályázni az oktatási-nevelési támogatásra, és a támogatásra jogosultak kritériumai sem változtak. A kiírás szerint támogatásra jogosultak azok az óvodáskorú gyerekek, akik a 2017/2018-as tanév kezdetétől Szerbiában működő akkreditált óvodában magyar nyelvű nevelésben részesülnek, és 2014 március 1-je előtt születtek, továbbá azok az általános- és középiskolás tanulók, akik valamely Szerbiában működő akkreditált oktatási intézményben alap- vagy középfokú tanulmányaikat magyar nyelven folytatják. Hallgatói támogatásban részesülhet az a nappali tagozatos hallgató, aki Szerbiában működő felsőoktatási intézményben alap- vagy mesterszakos tanulmányait egészben vagy részben magyar nyelven folytatja.

A nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz támogatás 22.400 Ft-nak megfelelő összeg dinárban, a hallgatói támogatás pedig 2.800 Ft-nak megfelelő összeg.

A szenttamási diákok szülei az idén is a Gion Nándor Emlékházban adhatták át a támogatás iránti kérelmeket, ahol Tóth Belić Katalin, a temerini CMH iroda munkatársa egyúttal segített az űrlapok kitöltésében is. A helyszínen megtudtuk, az idei dokumentációt, továbbá a támogatást igénylő, kitöltött űrlapot a szülők eddig hétfőn és pénteken, 8 és 14 óra között adhatták át, a jövő héttől azonban ezt heti három alkalommal tehetik meg: ‒ Február 19-én kezdtük begyűjteni a kérvényeket, az Emlékházba hétőn és pénteken jöhettek a szülők. Viszont a jövő héttől még egy napot beiktattunk, ugyanis a gyakorlat azt mutatja, hogy sokan az utolsó pillanatra hagyják a támogatáshoz szükséges dokumentáció rendezését, így az utolsó nap jönnek a legtöbben. Szeretnénk elkerülni a várakozást, ezért a jövő héttől már szerdán is átadhatják a szülők a dokumentációt. Hogy pontosítsunk: az Emlékházban március 5-én (hétfő), 7-én (szerda), 9-én (péntek), továbbá március 12-én és 14-én 8 és 14 óra között várom a szülőket.

‒ Tavaly összesen 235, idén pedig a mai napig 116 kérvényt adtak át, de van még idő, csaknem két hét. Viszont arra kérem a szülőket, hogy ne várják meg az utolsó napot, hanem minél előbb adják le a szükséges dokumentumokat. Ezek az előző évekhez képest nem változtak: szükség van egyik szülő igazolványának a fénymásolatára, kell továbbá a gyermek vagy gyermekek anyakönyvi kivonatának a fénymásolata, a középiskolásoknak ‒ amennyiben van személyi igazolványuk ‒ akkor azt fénymásolják, és kell az igazolás az iskolából, hogy a gyerek magyar tannyelvű osztályba jár. Az igazolást illetően fontos kihangsúlyozni, hogy néhány középiskola hitelesített, de üres űrlapot ad a diákoknak, amit azok legtöbbször tévesen töltenek ki. Utólag viszont nem szabad javítani a bizonylatokat, ezért inkább azt ajánlom, hozzák el, és itt közösen kitöltjük, minthogy hibásan vagy kijavítva adják át. Amennyiben pedig a szülők elváltak, az erről szóló végzés fénymásolatát kell még mellékelni ‒ magyarázta Katalin. Végezetül megismételte, aki eddig valamilyen oknál fogva nem adta át a dokumentációt, ezt március 14-én még megteheti az Emlékházban, viszont ez már az utolsó nap, és ha valaki lekésik, pótlásra nem lesz lehetőség. 

P. L.