„Szülőföldön magyarul"

Szenttamas.rs

SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL

Lezárult a Szülőföldön magyarul pályázat

 

Az elmúlt hétvégén lezárult a Szülőföldön magyarul nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz támogatás, ill. hallgatói támogatás ösztöndíj pályázat a 2018/2019-es tanévre. Az idén is hasonló feltételek mellett lehetett pályázni az oktatási-nevelési támogatásra, és a támogatásra jogosultak kritériumai sem változtak. A kiírás szerint támogatásra jogosultak azok az óvodáskorú gyerekek, akik a 2018/2019-es tanév kezdetétől Szerbiában működő akkreditált óvodában magyar nyelvű nevelésben részesülnek, továbbá azok az általános és középiskolás tanulók, akik valamely Szerbiában működő akkreditált oktatási intézményben alap- vagy középfokú tanulmányaikat magyar nyelven folytatják. Hallgatói támogatásban részesülhet az a nappali tagozatos hallgató, aki Szerbiában működő felsőoktatási intézményben alap vagy mesterszakos tanulmányait egészben vagy részben magyar nyelven folytatja.

A nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz támogatás 22.400 Ft-nak megfelelő összeg dinárban, a hallgatói támogatás pedig 2.800 Ft-nak megfelelő összeg.

A szenttamási diákok szülei az idén április 1-je és 22-e között a Gion Nándor Emlékházban adhatták át a támogatás iránti kérelmeket, ahol Tóth Belić Katalin, a temerini CMH iroda munkatársa egyúttal segített az űrlapok kitöltésében is. A helyszínen járva megtudtuk, a kérelmeket az idén is hétfőn és pénteken lehetett beadni 8 és 14 óra között, és azt is, hogy a szülők április 25-ig összesen 216 kérvényt adtak át: − A tavalyihoz képest valamennyivel csökkent az idén a kérvények száma, kevesebb a magyarul tanuló diák és tudjuk, hogy az elköltözés is folytatódik. Tavaly 247 diákra vonatkozóan adták át a szülők a szükséges dokumentációt. Ha részletekre bontjuk az idén átadott kérvényeket, elmondható, hogy helyben és vidéken 58 óvodás, 189 általános iskolás és 85 középiskolás tanul magyar nyelven. Ha családonként elemezzük, akkor 120 családból egy gyerek, 74 családból kettő, 17 családból 3-3, és mindössze három olyan család van, ahol 4 gyermek, illetve diák nevében pályáztak a szülők. Egy verbászi diák is pályázott, továbbá egy egyetemista – sorolta a CMH iroda munkatársa. A kérdésre, hogy voltak-e valamilyen nehézségek a kérelmek átvételekor, elmondta, hogy ez már egy bejáródott folyamat, tehát semmilyen akadály, nehézség nem volt.

 

P. L.