Hírek

Szenttamas.rs

 

3,9 millió dinár erdősítésre

Szenttamás csaknem négymillió dinárt kapott faültetésre a

környzetvédelmi minisztériumtól

Erdősítésre odaítélt eszközökről írt alá szerződést csütörtökön Goran Trivan környezetvédelmi miniszter Leskovac, Užice, Kraljevo, Pirot, Alibunár, Szenttamás és Zenta önkormányzatának képviselőivel. A megítélt támogatás összege az első időszakra 13.025.043 dinár. A szerb kormány 2019-ben 41 millió dinárt szánt erdősítésre. Szenttamás a pályázaton 3,9 millió dinárt nyert, az önkormányzat nevében a szerződést Radivoj Paroški polgármester írta alá.

A ünnepélyes protokollt követően elhangzott, a legkevesebb erdő Vajdaságban van, az egész ország területének mindössze 30 százalékát borítja erdőség. A környzetvédelmi minisztérium ezt szeretné 40 százalékra emelni. Goran Trivan hangsúlyozta, a folyamatos faültetés a környezetvédelem egyik legfontosabb, egyben legolcsóbb feladata, és fontos, hogy ez minden önkormányzatban tudatosodjon. Úgy vélte, hogy a községek erdőtelepítésének sikere nem a szükséges erőforrásoktól, hanem inkább az e tevékenységek iránti hozzáállástól és elkötelezettségtől függ. Fokozottabb odafigyelésre és öntudatra van szükség, hogy belássuk: az erdőtelepítés a legfontosabb munka a környezetvédelemben, ugyanakkor a legolcsóbb, leghatékonyabb és legjobb módja a klímaváltozás káros következményeinek a megelőzésére. A miniszter rámutatott, a fásítást a minisztérium évekig szorgalmazta, és hosszú időn át keményen dolgozott az országban az erdőtelepítéssel kapcsolatban, mire a fásítás gondolatát tudatosította itthon és a nemzetközi intézményekben is.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete az erdősítést az egyik fő feladatának tekinti, és olyan kezdeményezéseket fogadott el, amelyek felterjesztésénél talán Szerbia volt a leghangosabb: az éghajlatváltozás és a környezetvédelem javítása terén az erdősítés a leghatékonyabb módszer, fogalmazott.

 

P. L.