Hírek

Szenttamas.rs

 

Tanfelszerelést kaptak a roma nemzetiségű diákok

Iskolai felszerelést kaptak kedden az önkormányzattól és a Roma Nemzeti Tanácstól a roma közösséghez tartozó diákok Szenttamás község mind a négy általános iskolájában. A csomagban többek között füzetek, színesceruzák, vízifesték, vonalzókomplett és egyéb, a tanuláshoz nélkülözhetetlen felszerelés található. Az ajándékcsomagokat a diákoknak a Roma Nemzeti Tanács és a községi tanács képviselőinek kíséretében Jelena Jovanović, a roma közösség tartományi képviselője és Radivoj Paroški szenttamási polgármester osztotta szét.

− Mint mindig, örömömre szolgál Szenttamásra látogatni és azon fiatalok körében tartózkodni, akik nemzeti közösségünk jövőjét képezik. Tisztában vagyok azzal, hogy az előző években a roma nyelv választott tantárgyként szerepelt az iskolai programban, és bízom abban, hogy ez a jövőben is így marad. A diákoknak jó tanulást, jó jegyeket kívánok, mi pedig továbbra is biztosítjuk számukra az oktatáshoz szükséges féltételeket, könnyítve ezáltal a közösségünkhöz tartozók iskoláztatását – mondta a tartományi képviselő. Jelena Jovanović egyúttal köszönetet mondott az önkormányzatnak, amiért közvetlenül is sokat tesz a romák helyzetének javításáért. Kiemelte, a szenttamási önkormányzatnak van Helyi Roma Akcióterve a roma közösség támogatásra, a mai tanfelszerelés osztás pedig egyike a dokumentum által tervezett tevékenységnek.

Radivoj Paroski polgármester elmondta, a nemzeti közösség diákjainak támogatására irányuló kezdeményezés a Roma Nemzeti Tanácstól származik, az önkormányzat pedig örömmel csatlakozott hozzá.

− Mindent megteszünk annak érdekében, hogy javítsunk a községben élő romák helyzetén. Mindenekelőtt a diákokat támogatjuk, a családoknak pedig igyekszünk könnyíteni a gyermekek iskoláztatását. A Helyi Roma Akcióterv, amely 2021-ig tart, magába foglalja az oktatás terén nyújtott támogatási modelleket is, és ennek alapján megpróbáljuk a lehető legjobb feltételeket biztosítani a roma gyermekek oktatásához. Mindez nemcsak az általános iskolai, hanem az iskoláskor előtti és a felsőoktatásra is vonatkozik. A diákok számára a tanév kezdetétől ingyenes uzsonnát, iskolai felszerelést, az óvodások számára ingyenes kirándulást, az ingázó középiskolások számára pedig ingyenes buszjegyet biztosítunk. Sokat teszünk továbbá a romák társadalmi életbe történő bevonása terén, az egészségügyi biztosítás területén és a lakhatási problémák megoldásában is, mindezt azzal a céllal, hogy a közösségünkben élő romák az itteni társadalom szerves részeként érezzék magukat. Őszintén remélem, hogy a szülők büszkék lesznek rátok, és hogy az iskola lehetővé teszi számotokra a minőséges alaptudás megszerzését, amit később, a továbbtanuláskor, a középiskolában és egyetemen kamatoztatni tudtok. Csakis a tanulás biztosíthatja számotokra a szebb és biztosabb jövőt – mondta a csomagok kiosztását követően a polgármester. 

Paraczky László