Hírek

Szenttamás.rs

 

 

Be kell tartani az egészségügyi előírásokat!

A tartományi kormány tisztálkodási szereket küld az iskolákba és az egyetemi karokra

A tartomány területén található minden egyes intézménynek, intézetnek tartania kell magát a köztársasági egészségügyi tárca ajánlásaihoz – állapította meg mai rendkívüli ülésén a vajdasági kormány. Az ülést sürgős eljárásban a koronavírus miatt kialakult helyzet kezelése érdekében hívták össze Újvidéken. Megállapították, hogy ameddig érvényben marad a száz fős részvételnél nagyobbnak számító zárt rendezvényekkel kapcsolatos tilalom, addig a tartományi közintézmények, magánvállalatok és szervezetek is ehhez a döntéshez fogják magukat tartani. A kormány ülésén kifejtették, hogy az óvodák, az általános- és a középiskolák, a főiskolák és az egyetemi karok továbbra is a megszokott módon folytatják a munkát.

A tartományi kormány arról is döntött, hogy fokozottabban ellenőrzi a házi karanténba helyezett páciensek állapotát, a polgárokat pedig arra szólította fel, hogy alkalmazkodjanak az új körülményekhez, fogadják meg az egészségügyi szervek tanácsait, fordítsanak minden eddiginél több figyelmet személyes higiéniájukra a gyakran hallható utasításokkal összhangban. Arra kérték a polgárokat, hogy mindenben kövessék az egészségügyi intézmények meghagyásait.

Fokozott figyelmet kell fordítani a gyakori és alapos kézmosásra, kerülni kell a közvetlen kapcsolatot az olyan személyekkel, akiken légzőszervrendszeri megbetegedés jelei észlelhetők. Kerülni kell a tömeges megmozdulásokat és rendezvényeket, valamint az olyan zárt helyiségekben történő tartózkodást, ahol sok ember van még rajtunk kívül. Azoknak a személyeknek, akik észlelik magukon a légzőszervrendszeri megbetegedések jeleit, olyan magatartást kell tanúsítaniuk, amely a lehető legalacsonyabb szintre csökkenti a betegség terjesztésének lehetőségét. Ezeket a ajánlásokat idézte a kormányülést követően kiadott közleményben a tartományi vezetőség.

A vajdasági kormány elismerően szólt az egészségügyi dolgozókról, akik szakmai tudásukat latba vetve, időben tudtak reagálni a váratlan helyzetekben. A kabinet emlékeztetett arra, hogy az Egészségügyi Minisztérium koronavírussal kapcsolatos kérdésekkel hívható telefonszáma 064/894-52-35, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet ez ügyben hívható számai pedig a 064/802-88-94 és a 064/802-88-95.

Arról is döntés született, hogy a tartományi árutartalékokból tisztálkodási szereket juttat el a vezetőség a Vajdaság területén működő általános- és középiskoláknak, főiskoláknak és egyetemi karoknak. Ezzel is hozzá szeretnének járulni az egészségügyi előírások betartásához.

 

Forrás: Magyar Szó

szenttamas.rs