Hírek

Szenttamás.rs

 

A tartomány és a község közösen vállalja a középiskolások anyagi támogatását.

 

Neško Čestić szenttamási polgármester tegnap  mintegy 2,5 millió dinár értékű támogatástól írt alá szerződést a tartományi képviselőházban. 45 vajdasági községben a  tartományi kormány mintegy 183 millió dinárral támogatja a középiskolás diákok utazási költségeit.

A támogatási eszközök odaítélése pályázat útján történt, és a 2016/2017. iskolaévben az összes vajdasági középiskolás diák több mint harmadát, azaz összesen kb. 21 000 utazó diákot érint.

Igor Mirović tartományi kormányelnök elmondta, tíz nappal ezelőtt kerültek aláírásra az iskoláskor előtti intézmények, valamint az általános iskolák és középiskolák épületeinek felújítására vonatkozó projektdokumentációk kidolgozására szánt eszközök odaítéléséről szóló szerződések. Néhány héttel korábban a Közberuházással Foglalkozó Ügynökséggel egyeztették a munkafolyamatot, miszerint a projekteknek a kidolgozása többek között arra is szolgál majd, hogy pályázni lehessen ennél az ügynökségnél, amely jelentős mértékben bővíti a befektetések hálózatát a tartományban. Kiemelte, a tartományi kormány valószínűleg már júliusban meghirdeti az óvodák, az általános- és középiskolák épületeinek javítására tervezett pályázatot, amelyre 250 millió dinárt terveznek.

Nyilas Mihály

Nyilas Mihály, a Tartományi Kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi titkár szólt a diákok útiköltségtérítésére meghirdetett pályázat jelentőségéről, és elmondta az erre a rendeltetésre előirányzott költségvetési eszközök elosztásának feltételeit is. Kijelentette, a tanuló ifjúság az egyik legfontosabb feladata a titkárságnak, és számukra prioritás az elfogadható iskoláztatási feltételek  biztosítása. Ugyanakkor a diákoknak biztosított az a lehetőség, hogy amennyiben nincs a lakóhelyükön középiskola vagy az általuk szívesen választott szakirány, akkor is eljuthassanak a számukra legmegfelelőbb középszintű oktatási intézménybe.

A szenttamási község nevében a szerződést  Neško Čestić polgármester írta alá, majd  a sajtó képviselőinek többek között elmondta, nem túl nagy összegű a támogatás, de nagyon nagy jelentősége van: Számunkra ugyanis nagyon fontos, hogy minden diák tudjon tanulni, iskolába járni. Egyik stratégiai célunk, amely talán a legfontosabb a községben, hogy támogassuk a fiatalokat, ők ugyanis  a jövő generációja, és egyúttal megmaradásunk előfeltétele. Mindaz, amit ma megtehetünk a fiatalokért, a legjobb befektetésnek számít a jövőben, és nagyon örülök annak, hogy ezt a tartományi kormányban is felismerték, és támogatják a kisebb közösségeket. Közös feladatnak tekinthető, hogy minden eszközzel támogassuk a továbbtanulást, és ezáltal szebb, biztonságosabb feltételeket biztosítsunk – nyilatkozta az aláírásokat követően  Neško Čestić szenttamási polgármester.

Szerződések aláírása

A szerződések aláírása

P. L. (Fotó: L. J., puma.vojvodina.gov.rs)