Hírek

Szenttamás.rs

 

Nyolcmillió dinár tizenhárom önkormányzatnak

 

A Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság 8 millió dinárral támogatja 13 vajdasági önkormányzat munkáját. A szerződéseket Ognjen Bjelić illetékes titkár a tartományi kormány épületében adta át az önkormányzatok képviselőinek. Elmondása szerint a tartományi kormány egyik fő feladata, hogy hozzájáruljon az önkormányzatok lehetőségeinek fejlesztéséhez.

– Az október 4-én közzétett projektumnak köszönhetően 8 millió dinárt irányoztunk elő a regionális és helyi politika célszerűbb alkalmazására. Ez új régiófejlesztési stratégiák kidolgozását és a meglévők felülvizsgálását és módosítását jelenti, ezek ugyanis a régiófejlesztésre vonatkozó akcióterv részét kell hogy képezzék. Tény, hogy a stratégiai dokumentumoknak, akcióterveknek nem papírra vetett elképzeléseknek kell lenniük, hanem a körülményekkel összhangban változásra alkalmas stratégiai célokat kell szolgálniuk. A 13 sikeresen pályázó önkormányzat közül 7 a fejlettségi besorolás szerinti harmadik és negyedik kategóriába, 4 a második, 2 pedig az első csoportba tartozik. A jövő év elején újra kiírjuk a regionális fejlesztésre irányuló pályázatunkat, hogy még több önkormányzatnak legyen lehetősége jelentkezni. Arról is szeretném tájékoztatni a közvéleményt, hogy a tervdokumentációk kidolgozására vonatkozó projektumunkat ismételten megjelentettük. Mindez összhangban van a tartományi kormány legfőbb céljával, amely a munkahelyek teremtése révén megvalósuló gyors gazdasági fejlődést jelenti – hangsúlyozta Ognjen Bjelić.

Aleksandar Jovanović elmondása szerint Šid község mintegy 600.000 dinárt kapott. A stratégiai fejlesztés részeként a mezőgazdasági termelés fontosságára fektetnek hangsúlyt, azzal a céllal, hogy növeljék a növény- és gyümölcstermesztést.

Radivoj Paroški rámutatott arra, hogy Szenttamás a kevésbé fejlett önkormányzatok közé tartozik, ezért folyamatosan figyelemmel kísérik a tartományi titkárság pályázatait. Ez jelentősen megkönnyíti az önkormányzat munkáját. Szenttamáson 25.000 hektárnyi, igen jól termő földterület van, ezért a régiófejlesztési stratégia elsősorban a mezőgazdaságra irányul. 

Forrás: magyarszo.rs (Fotó: Dávid Csilla)