Közérdekű

Szenttamas.rs

Felkészült a szenttamási téli szolgálat

 

A téli szolgálatot Szenttamáson az idén is a Községi Településrendezési és Építkezési Közvállalat végzi, de a feladatok ellátását a Graditelj Közvállalat is segíti. A téli szolgálat az idén szeptemberben elfogadott programjából kiderül, hogy több utcában takarítják el majd a havat, mint korábban. A program szerint Szenttamáson 139 utcában, azaz összesen 64,8 kiloméren, Turián 25 utcában, azaz 14,3 kilométeren, Nádalján pedig 16 utcában, azaz 17,4 kilométeren kotortják a havat a hóekék. Ide tartozik még az ún. Szegedi út 14,1 km hosszúságban, továbbá a turijai határban a kőolajfuratok felé vezető utak tisztítása, összesen 6,6 kilométer hosszan. Mindent összevetve a téli szolgálat az idén 117,214 kilométer utat takarít majd. Ezen kívül a központban lévő járdák hótól való tisztítása és sózása is a közvállalat feladata, de feladatuk még a két központi tér (Szabadság tér, Köztársaság tér), továbbá a városban lévő parkolók, a piacterek, az oktatási intézmények, az egészségház, a posta, a rendőrállomás, a bíróság épülete stb. előtt a járdák tisztítása is.

A közvállalatban érdeklődve megtudtuk, hogy a vállalat a téli hónapok idejére 8 közmunkást is alkalmaz majd, akik a Nagyhídra fel- és levezető járdákat és lépcsőzetet, továbbá a községháza és a Karađorđe utcák közötti járdákat tisztítják, illetve sózzák.

A téli szolgálat 2014. december 1-je és 2015 március 1-je között 24 órás felügyeletet tart. Ebben az időszakban a hó eltakarítására bevethető járművek teljes készenléti állapotban lesznek, és más célra nem használhatók. A közvállalat gépparkjában négy hókotróval és sóládával felszerelt tehergépkocsi, két hóekével felszerelt erőgép, két hóekével felszerelt tehergépkocsi és egy kisebb hóekével rendelkező erőgép áll bevetésre készen. A szenttamási közvállalat december 1-jéig minden intézmény, iskola és helyi közösség számára 200 kilogramm sót és zúzalékot biztosított.

A közvállalatban megtudtuk az is, hogy nagyobb erőgépek igénybevételére is szerződést kötöttek, azaz komolyabb havazás, illetve rendkívüli időjárás esetén pótjárműveket is igénybe vesznek, a szolgáltatást pedig később a megfelelő árjágyzék alapján kifizetik.

A téli szolgálatban ugyanakkor felhívták a járművezetők figyelmét, hogy havazás esetén járműveiket az úttesten kívül parkolják, így könnyítsék meg a hókotrók munkáját.

Az idén télen a Putevi Srbije közvállalat a következő utcákat tartja karban: Petar Drapšin (1409 m), Szent Szávó utca (2164 m), Újvidéki út (665 m), Filip Višnjić utca (257 m), Nikola Tesla utca (360 m), Október 19. utca (1542 m) és Verbászi utca (179 m). Ugyanakkor ez a közvállalat a karbantartója a másodosztályú A–115-ös útnak is, amely a nádaljai útkereszteződésig (Temerin–Óbecsei út) vezet.

 

P. L.