Hírek

Szenttamas.rs

 

Téli tábor huszonharmadszor

A szenttamási Hagyományápolók Klubjának a szervezésében az általános és középiskolás gyerekek számára január 6-a és 9-e között ismét megrendezésre kerül a téli kézműves tábor. A tábor célja az idén is a régi mesterségek mint a szövés, a gyékény és kosárfonás felelevenítése, továbbá papírmunkák és újrahasznosítás, emellett sok egyéb apró dísz és kézimunka készítésének csínját-bínját is elsajátíthatják a gyerekek. Az idei táborba újra helyi oktatókat hívtak meg a szervezők, ugyanakkor jelen vannak a klub tagjai is.

Robotka Angéla, a Klub vezetőségének tagja elmondta, a táborban minden nap ugyanazon tevékenységek folynak, külön-külön asztaloknál más-más technikával dolgoznak. A gyerekek és fiatalok is ennek megfelelően csoportokban dolgoznak reggel 9 és délután 13 óra között. A dekupázs technikát Bacsa Margitka és Srek Ilona vezeti, a szövést Lazić Svetlana, a hímzést Andróczky Piroska és Srek Edit, a csuházást Pápista Irén, a gyöngyfűzést Lázár Rajda Karolina, a nemezelést Robotka Sarolta, a papírkosár-fonást Szabados Etelka és Vajda Rozália, a vesszőfonást Romoda Nándor, a madzag- és gyékényszövést Haska Sándor, a fafaragást Kovács Attila: − Úgy érzem, hogy néhány év után a tábor kezd visszatérni az eredeti elképzeléshez, amiből annak idején elindult, ez pedig a régi, természetes anyagokból készült díszek és használati tárgyak készítésének, avagy a régi mesterségeknek az elsajátítása, illetve a már elsajátított tudás felelevenítése. Nagy szükség van arra, hogy a mai gyerekek és fiatalok megismerjék, hogy mennyit dolgoztak ilyesmivel az emberek. A mai anyagokból vagy éppenséggel papírból az iskolában is készíthetnek bármikor bármit, de a természetes anyagokból már kevésbé – magyarázta a tábor fő szervezője. Hozzátette, már évekre visszamenőleg az első nap kevesebb az érdeklődő, de már másnap, harmadnap sokkal többen eljönnek, hiszen az itt dolgozó, alkotó társak továbbadják a legfontosabb információkat, élményeket a táborról. A résztvevők minden nap főtt ételt kapnak, amely a klub konyháján készül, és amelyhez a hozzávalókat a Vöröskereszt helyi szervezete biztosította.

Haska Sándor, a gyékényfonás nagymestere már az első téli tábor óta rendszeresen tanítja a gyerekeket erre a szép, de sajnos kihalófélben lévő mesterségre: − Idén az egészségem sajnos nem engedte, hogy a nyáron bekészítsem a gyékényt, így ez alkalommal műanyag madzaggal dolgoznak a gyerekek a szövőszéken. Ugyanúgy kell vele dolgozni, mint a gyékénnyel, azzal, hogy ez sokkal vékonyabb anyag, ebből kifolyólag pedig lassabban készül el a tervezett dolog. De a gyerekek csinálják, nagyon odafigyelnek, amikor magyarázok, és megmutatom nekik, mit és hogyan kell. Emellett jól szórakoznak is – mondta a klub egyik legidősebb tagja.

A nemezelést idén is Robotka Sarolta mutatja meg az érdeklődőknek. Mint mondta, több visszatérő fiatal is van, akik újra meg újra bekapcsolódnak a tábor életébe. Nyolcan vannak, két újonc érkezett, akik most kezdik elsajátítani a nemezelés technikáját: − Csupán lapok készülnek, mert az összedolgozás inkább nyári munka. Lapból készülnek a különböző használati tárgyak, mint például a mobiltelefon- és szemüveg tartó, ha pedig nagyobb a lap, akkor táska is készülhet belőle. Pár nap múlva összedolgozzuk, gyapjúfonállal összevarjuk őket, a gombokat is kis gyapjúlabdákból készítjük, vagyis kizárólag természetes anyaggal dolgozunk.

Pápista Irén 22 éve tagja a klubnak. Mint mondta, 8 évig vezette a kézimunka csoportot, a téli táborban még ott az elején volt csuhézás, de idővel elmaradt. Pedig nagyon sok helyen a hagyományos műhelymunkák szinte elmaradhatatlan foglalkozásának számít: − Nem sok titok áll a csuhézás mögött, csupán annyi, hogy a szabadban, a harmaton kell „áznia” a kukoricahéjnak, mert akkor minden egyes levél egyforma nedves és puha. Ha itt bent vízbe tesszük, nem biztos, hogy megfelelő minőséget kapunk, és nem tudunk vele dolgozni, mert nem hajlik megfelelően. Nem nehéz elsajátítani, egy kis odafigyeléssel, kézügyességgel már szép munkák készülnek. Ma virágokat készítettünk a lányokkal, holnap valami más lesz a téma – mondta Pápista Irén.

Amíg a nagyteremben intenzív munka folyik, a klub konyhájában szorgoskodó asszonyok az ebédet készítik. Hétfőre kolbászos paprikás készül, amit savanyú káposztával tálalnak, de a többi napra is összeállt a „menüs” lista. Az egyik szakácsné, Szokola Éva elmondta, kedden borsóleves és fánk, szerdán húsleves, rántott hús, krumplipüré és saláta, csütörtökön pedig spagetti lesz ebédre. Mindez mellett a kézimunkázó asszonyok csoportja a konyhai takarítást is magára vállalta, de segítenek a tábort követő nagytakarításban is. 

Paraczky László

szenttamas.rs