Hírek

Szenttamas.rs

 

Egy tábor, ahol jó lenni

A szenttamási Hagyományápolók Klubja az idén január 6-tól 9-ig immár 23. alkalommal szervezte meg a téli szünidőn lévő gyerekek számára a kézműves tábort. A klub elnökségi tagja, Robotka Angéla elmondta, az idei téli kézműves tábor témája a régi kézműves mesterségek felelevenítése. Az öt nap alatt a gyerekek megismerhetik és elsajátíthatják többek között a szövés, gyékényfonás, fafaragás, csuhézás, nemezelés, kosárfonás és a gyöngyfűzés készségét, és természetesen a tábor ideje alatt készült munkákat a csütörtöki közös műsor és kiállítás után hazavihetik.

Dányi Nikoletta még csak harmadik osztályba jár, de már több alkalommal is részt vett a téli táborban: − Nagyon sok érdekes dolgot csináltunk. Eddig gyöngyöt fűztünk, tobozokat festettünk, különböző formákat gyúrtunk. Idén vannak szövőszékek, ez mellett varrunk, bútordarabokra különböző szalvétákat ragasztunk, kukorica csuhéból pedig szép virágokat készítünk. Gyöngyből egeret készítettem, most indulok a szövőszékhez.

Az ötödik osztályos Bakos Dorina harmadik alkalommal kapcsolódott be a tábor munkájába. A kérdésre, hogy mi tetszik neki a legjobban, elmondta, a kapott feladatok mellett nagyon jól elbeszélgetnek a barátnőkkel és a barátokkal. Dolgoznak, de egyúttal jót szórakoznak: − Idén fából készítettem egy kulcstartót, telefontartót, gyöngyöt fűztem, és egy karkötőt is befejeztem. Nem nehéz dolgozni, de vannak olyan foglalkozások, amelyek kicsit nehezebbek. Olyankor a felnőttek és az oktatók besegítenek, és itt is szép munkák készülnek. Jó itt lenni.

Óvodás kora óta folyamatosan jár a táborba a nyolcadikos Szöllősi Anna, aki ezúttal is több foglalkozáson vett részt, és mint mondta minden alkalommal sok élménnyel gazdagodva megy haza: − Tavaly nemezeltem, de nem sikerült túl jól, ezért úgy döntöttem, hogy az idén újra ezzel foglalkozom. Most sokkal jobb lett a munkám. Egy kosarat is készítettem tavaly, idén is szeretnék. Nagyon tetszik, hogy vannak új foglalkozások, mint például a hímzés, azt is kipróbáltam. Holnap még a gyöngyfűzést is meg szeretném tanulni, ugyanis még nem volt rá lehetőségem.

Salamon Ákos másodikos középiskolás, idén 13 éve, hogy testvérével folyamatosan részt vesz a téli táborban: − Már kiskoromban megtanultam kosarat fonni, később kisszéket is faragtam. Idén fafaragást és különböző dísztárgyak készítését mutatjuk be az érdeklődőknek, akik közül többen igen jól dolgoznak. A legfontosabb, hogy megtanulnak szerszámokkal dolgozni, ami a mai generációnak nagyon idegen. Szerintem, ha néhány nappal tovább tartana a tábor, több gyerek is elkészíthetné azokat a dolgokat, amire vágyik.

Szabados Etelka a klub oszlopos tagja, szükség szerint a konyhán, de oktatóként is bekapcsolódik a tábori életbe. Az idén a papírkosárfonást mutatta meg az érdeklődőknek: − Az asszonyokkal közösen rengeteg bordát megcsavartunk, vagyis előkészítettük az anyagot. Később a gyerekeknek megmutattam, hogyan kell papírból fonni a kosarat. Bár a folyamat könnyűnek tűnik, mégsem az, mert a papír szétszalad, szétesik, óvatosan kell bánni vele. Négy-öt gyerekkel dolgoztam, és ami munkát megcsináltunk, az mind jól néz ki. Egy hétéves kislány például nagyon szépen dolgozott, nemcsak a papírral, hanem a többi csoportban is, tehát csupán motiválni kell a gyerekeket, mert nagyon ügyesek.

Romoda Nándor kosárfonó mester ugyancsak a legelső kézműves tábortól fogva egyre több gyermeknek mutatja meg a fűzfavesszőből font kosarak készítési módját. Mint mondta, az idén is nagy az érdeklődés, a kosarak mellett pedig tojástartók is készülnek: − Az idén valamivel vékonyabb vesszőt sikerült beszerezni, ami azért fontos, mert könnyebb vele dolgozni. Másrészt lassan elfogynak a fűzfák Szenttamáson, így egyre nehezebb hozzájutni a nyersanyaghoz. Nagy az érdeklődés, nem győzöm egyedül a munkát, így több oktató is besegít. A nyers vesszővel nehezebb dolgozni, mint a főzöttel, így amelyik gyereknek gyengébbek az ujjai, annak többet kell segítenünk – magyarázta a mester.

Srek Ilona és Bacsa Margitka idén a dekupázs technikát mutatja meg az érdeklődőknek. Az asztalon rengeteg a kellék, de szaporodnak a befejezett munkák is: − Idén először foglalkozunk a dekupázzsal. Fára és üvegre kerülnek a szalvéták, nagyon kreatívak a gyerekek, nagyon sok szép munka készült el. Amilyen szép, olyan hasznos is, hiszen ezekbe az üvegekbe sok mindent bele lehet tenni, a fával együtt pedig díszként is összekombinálható, utóbbi akár kulcstartó, akár ékszertartóként is használható. A technikát egyáltalán nem nehéz elsajátítani, néhány mozdulat után szinte mindannyian önállóan dolgoznak. A támogatóknak köszönhetően a táborban való részvétel és az ebéd ingyenes. 

Paraczky László