Hírek

Szenttamas.rs

 

OLVASÓI LEVELEK: ELHANYAGOLT ÁLLAPOTBAN VAN A RÓMAI KATOLIKUS TEMETŐ

 

Községünket illetően portálunk olvasói folyamatosan küldik észrevételeiket. Kérdések, megjegyzések, levelek, vélemények, de legtöbbször csupán fotók érkeznek egy-egy helyszínről, esetről. Az utóbbi időben több olyan megjegyzés és fotó érkezett, amely a temető(k) elhanyagolt állapotára vonatkozik.

Egyik polgártásunk, aki heti rendszerességgel látogat a római katolikus temetőbe, áprilisban néhány fényképet küldött amely hozzátartozója sírjának közelében készült. Arra panaszkodott, hogy a szemeteskuka folyamatosan tele van, néha hetekig nem ürítik, ezért a temetőt látogatók a sírokon lévő elszáradt virágokat és koszorúkat a kuka mellé teszik.

Egy másik olvasónk arra panaszkodott, hogy május közepén friss, cserepes virágokat vitt nemrégiben elhunyt lánya sírjára, de másnapra mind ellopták. A síron lévő többi virág egy részét is tönkretették.

Június 30-án újabb, a temetővel kapcsolatos levél érkezett. Olvasónk megjegyzi, nem jár sűrűn a temetőbe, és nagyon meglepte a hanyagság, a kosz, a telt szemeteskannák és térdig érő fű. A nagyon csúnya látvány miatt a sírok nehezen megközelíthetőek. Szerinte érthetetlen ez a hanyagság, hiszen a község polgárai háztartásonként havonta 107,95 dinárt fizetnek a temetők karbantartásáért, azaz évente 1295 dinárt. Szenttamás községben 6883 háztartást tartanak nyilván (A szenttamási Graditelj Közvállalat Középtávú üzleti és fejlődési stratégiája a 2017−2021-es időszakra, 8. oldal), ami 8 916 238 dinár bevételt jelent a vállalatnak, azaz 12 dolgozó 45 000 dináros nettó évi bérének felel meg. Ez a 12 munkás pedig szerinte akár patikaként rendbetarthatja a temetőket a község mindhárom településén. (A mellékelt fotók június 30-án készültek, de azóta a gaz már derékig ér).A Gratilelj illetékésétől két héttel ezelőtt ígéretet kaptunk, hogy válaszolnak az olvasók kérdésére, illetve fogadják a portál újságíróját, de a mai napig senki sem jelentkezett.
szenttamas.rs