Egyházi élet

Szenttamas.rs

 

Mitől búcsú a búcsú?

A szenttamási római katolikus templomot 1815-ben a Szent Kereszt Felmagasztalásának tiszteletére szentelték fel. A templombúcsút szeptember 14-én tartják, ami ezúttal szombatra esik.

A búcsú (latinul: indulgentia): a bűnbánat szentségében már föloldozást nyert bűnért járó, ideigtartó büntetés elengedése (Magyar Katolikus Lexikon). Zsúnyi Tibor szenttamási plébános elmondta, a búcsú ugyanakkor nem helyettesíti a Jézus Krisztusba vetett hitet. Nem teheti semmissé azokat a bűnöket, amelyeket nem bántunk meg, ezért is szükséges a szentgyónás. Úgy teljes a búcsú, ha kegyelmi állapotban vagyok, elvégeztem a szentgyónást, halálos bűn nem nyomasztja lelkemet, részt veszek a búcsúi szentmisén és imádkozok a szentatya szándékára: − Az idei szenttamási búcsúi szentmisét ft. Verebélyi Árpád doroszlói és gombosi esperes-plébános vezeti a környékbeli plébánosokkal közösségben. Minden év búcsújának van sajátossága, így az idei Szent Kereszt Felmagasztalása is egyedi annyiban, hogy a megszokottnál eltérően nem délelőtt, hanem délután 18 órai kezdettel veszi kezdetét. Előtte 17 órától keresztúti ájtatosság a kálvárián, amelyet előimádkozóként ft. Brasnyó Ferenc kishegyesi esperes-plébébános vezet. A szentmise után kulturális program, amelyre mindenki hivatalos. Jó megtapasztalni a kibontakozó együttműködést, hiszen a közösségben megélt templombúcsú világi része is ünnepélyes és felemelő. A családok évében, olyan jó lenne megtapasztalni, hogy gyermekeink, a magyar jövő záloga, ott vannak az egyházi és világi szertartáson, illetve rendezvényen. Használjuk ki a búcsú lehetőségét és ünnepeljünk közösen! – mondta Zsúnyi atya.

A búcsú a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola udvarában este 19 órától kulturális-művelődési műsorral folyatódik. Fellépnek a Pitypang Néptáncegyesület, a Hagyományápolók Klubjának kórusa, Szabados Zsófi, az Orosházi Fúvószenekar, a Zora Városi Kórus, Fenyvesi Peronella (Kúla) és a Suhancok együttes. 

Paraczky László (Fotó: szenttamas.rs, archívum)