Templomtető felújítása

Szenttamas.rs

 

Új tetőt kap a szenttamási templom

Évek óta beázik a szenttamási Szent Kereszt Felmagasztalása rk. templom. A 19. században épült templomot már több ízben is felújították, szigetelték, átfestették, és tetőt is átrakták, azonban az idő vasfoga továbbra is dolgozik, és esőzések alkalmával a falak felső részei átnedvesednek, mállik a vakolat. A tartós megoldást  a szakemberek  a tető teljes felújításában és az esővizes csatornák cseréjében látták. Mint azt hírportálunknak Szarvas Péter helyi plébános elmondta, az idei évben először a cserepet vásárolták meg,  mintegy 35 ezer darabot, és ezt a kanizsai Debeljački Radivoj fuvarozó teljesen ingyenesen el is hozta Szenttamásra. A templomudvarba az elmúlt hónapban érkezett meg a felújításhoz szükséges faanyag. A 8800 folyóméter lécet, az 1040 négyzetméter deszkát és az 1200 négyzetméter páraáteresztő fóliát Ivanjicáról szállították Szenttamásra. A cserepet 50 százalékos kedvezménnyel-, a faanyagot pedig kedvező áron és ingyenes szállítással kapta illetve vásárolta meg a szenttamási egyházközség. A tetőfelújításhoz biztosított a teljes bádoganyag is: - Teljes egészében lecseréljük a csatornákat is, amelyből mintegy 120 folyómétert-, továbbá a vízlevezetőket, melyekből mintegy 60 folyómétert vásároltunk - mondta a plébános. Hozzátette: a tetőn lévő szellőzőnyílások helyére is újak kerülnek és kicserélik a torony melletti bádogot is. 
Az előkészületi munkálatok  augusztus 8-án, a felújításhoz szükséges csőállások szerelésével kezdődtek, ez a munka várhatólag szombatig eltart. A munkálatok kivitelezői helyi vállalkozók: Petrás Róbert ácsmester valamint Salamon Rudolf  bádogosmester.
 Az igazi munka, azaz templomtető teljes felújítása hétfőn, augusztus 12-én kezdődik, és reméljük, hogy a templombúcsú napjára, azaz szeptember 14-ig befejeződik – hallottuk a plébánostól.
A munkálatokhoz a tartományi kormány mintegy 2 millió dinárt biztosított.

Paraczky László, 2013-08-08