Hírek

Szenttamás.rs

 

Negyedszer tiltakoztak a szenttamásiak

 

Negyedik alkalommal jöttek össze szombaton 18 órakor a szenttamási Szabadság téren az aktuális hatalom munkájával elédetlen polgárok. A tömeg ezúttal is a központi parkban gyülekezett, ahol először a helyi tiltakozások egyik szervezője, Vladimir Mudrinski köszöntötte őket, majd Katica Babin, a Demokrata Párt tagja és a párt alelnöke, Dragana Rakić mondott rövid beszédet.

‒ Eddig Szerbia 97 községében és városában szervezték meg az ellenállást. Három hónapja tartanak a tüntetések, ez alatt az idő alatt többmint 700 képviselő hagyta el a helyi képviselő-testületet. Mi, akik helyi szinten foglakozunk politikával, az elsők között voltunk, amikora jelenlegi hatalom elkezdte alázni az országot. Akik itt vannak, azok tudják, hogy az országban nem működik a jogállamiság, fentről folyamatosan belenyúlnak az önkormányzatok kasszájába, alkoholistáknak, kábítószerélvezőknek, munkakerülőknek neveznek bennünket. Ez ellen harcolunk, ezért vagyunk itt – mondta Katica Babin, a Demokrata Párt tagja. Hozzátette, a Községi Képviselő-testület ellenzékben lévő tagjai február 28-tól nem vesznek részt a helyi parlament ülésein.

A párt alelnöke, a verseci Dragana Rakić felszólalásában figyelmeztetett arra, hogy a megmozdulásoknak csak akkor van értelme, ha összefognak az emberek, és félteteszik a nézeteltéréseket: − Nagyon oda kell figyelni arra, hogy mit csinálunk, hiszen nem egy politikai párt ellen harcolunk, hanem a hatalom ellen, amely olyan szervezett, mint egy hadsereg. Ezért csak az ökölbe szorított kéz képes összetörni a legkeményebb bűnügyi központot. Mindenkit arra kérek, ne dőljön be az álhíreknek, amelyet a központi hatalom saját tájékoztató eszközein keresztül naponta közvetít – mondta a verseci felszólaló.

A felszólalókat több alkalommal taps szakította félbe, egy-egy jelenlegi politikus nevének említésére pedig a jelenlévők hangos füttykoncerttel válaszoltak. A beszédeket követően a tüntetők békés sétát tettek a városközpontban. Rövid időre megálltak a Graditelj Közvállalat épülete és a Szerb Haladó Párt irodája előtt. A tiltakozók Vajdaság és Szerbia zászlói mellett különböző rendszerellenes feliratú transzparensekkel jelentek meg.

A forgalmat több helyen is lezárta a rendőrség követve a tüntetőket, először a demonstráció kezdeténél, majd a városközponton való áthaladáskor. A tiltakozó séta ezúttal is rendbontás nélkül történt.

 

szenttamas.rs