Hírek

Szenttamas.rs

 

Tovább tiltakoznak a szenttamásiak (is)

Ötödik alkalommal jöttek össze szombaton 18 órakor a szenttamási Szabadság téren az aktuális hatalom munkájával elégedetlen polgárok. A tömeg ezúttal is a központi parkban gyülekezett, ahol először a helyi tiltakozások egyik állandó résztvevője, Katica Babin, a Demokrata Párt tagja köszöntötte őket. Felszólalásában kitért arra, hogy az országban immár három hónapja tartanak a tüntetések, ez alatt az idő alatt több mint 700 képviselő hagyta el a helyi képviselő-testületet. Kiemelte, továbbra is szabad, tisztességes és mindenki által áttekinthető választásokat követelnek.

A Néppárt tartományi bizottságának elnöke, Borislav Novaković felszólalásában kifejtette, amikor 2000-ben az utcákra vonultak az emberek, Szenttamásnak 4 ezer polgárral több lakosa volt: ‒ Az akkori elnyomás ellen együtt tüntettek a szülők, nagyszülők, unokák, és sokkal többen voltunk a téren. Azóta a településről 4 ezer ember szétszóródott a nagyvilágban, a jobb élet végett vándoroltak el, mert úgy gondolják, hogy családjuk, unokáik sokkal jobb életet érdemelnek ennél, ami itt van, illetve vár rájuk, és ami folyamatosan lefelé csúszik. A termőföldek idegen kézre kerültek, a gazdaság romokban hever, csak azért, mert valahol valakik azt próbálják bemagyarázni nekünk, hogy mi, akik évszázadok óta itt élünk, nem tudunk termelni, nem tudjuk művelni a földet, munkakerülők vagyunk. Nagyon jól tudja mindenki, hogy ez a föld a vajdasági embereké, akik jobban értenek annak megmunkálásához, a termeléshez, a jószágtenyésztéshez, mint bárki más – monta Borislav Novaković.

Branko Gajin, a nevével fémjelzett Polgárok Csoportja frakcióvezetője a tiltakozókhoz szólva kifejtette, a polgárok sokkal jobb életet érdemelnek, mint amit a jelenlegi hatalom nyújt: ‒ A jelenlegi hatalom olyan rendszert alakított ki, ami kizárólag neki felel meg, és ahol nem a nép akaratát, hanem az önzőséget tartják szem előtt. Mit tehet ilyenkor az egyszerű polgár? Vagy belép a haladókhoz, vagy eltűnik. Nem kap munkát, nincs jövedelme, s nagy a valószínűsége, hogy politikailag is nyomást gyakorolnak rá. A most karosszékben ülők viszont nem számítanak arra, hogy az utcán tüntető emberek mögé lassan mindenki felsorakozik: a jobboldal, a baloldal, a demokraták, a ligások, a szocialisták, szerbek, magyarok, zöldek stb. képviselői. Az egyszerű emberek is. Azért vagyunk itt mindannyian, mert elegünk van a hazugságokból, az álhírekből, az általuk aranykorszaknak nevezett, ám a valóságban nyomorúságos évekből. Azt akarjuk, hogy a több ezer polgártársunk, aki az éhség és a nyomor elől menekülve jelenleg valamelyik nyugati országba kényszerült vándorolni, dolgozni, újra hazajöhessen, és itthon teremtsen megfelelő életet magának és családjának – emelte ki felszólalásában Branko Gajin.

A felszólalókat több alkalommal taps szakította félbe, egy-egy jelenlegi politikus nevének említésére pedig a jelenlévők hangos füttykoncerttel válaszoltak. A beszédeket követően a tüntetők békés sétát tettek a városközpontban. Rövid időre megálltak az egykori Szövetkezeti Otthon épülete és a Szerb Haladó Párt irodája előtt, ahol mobiltelefonokkal megvilágították az épüeteket. A tiltakozók Vajdaság és Szerbia zászlói mellett különböző rendszerellenes feliratú transzparensekkel jelentek meg.

A forgalmat több helyen is lezárta a rendőrség követve a tüntetőket, először a demonstráció kezdeténél, majd a városközponton való áthaladáskor.

A tiltakozó séta ezúttal is rendbontás nélkül történt. A szervezők a következő tüntetést március 16-ára jelentették be.
 

P. L. (Fotó: M. Š., K. B.)