Hírek

Szenttamas.rs

 

 

Temerin: Lezajlott a 28. Tini Fesztivál

Újra benépesült szombaton este a temerini sportcsarnok, ahol az előadók ismét színvonalas műsorral szórakoztatták a közönséget. A Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület szervezésében november 16-án 28. alkalommal került sor a Tini és Ifjúsági Énekes Vetélkedőre. A rendezvény szervezői ezúttal huszonkét fiatalnak adtak lehetőséget a fellépésre, közülük tizenhatan a tini, míg hatan az ifjúsági kategóriában versenyeztek. A versenyzőket ezúttal is Dujin Aleksandar zenekera kísérte.

A teltházas csarnokban a közönséget és a fellépőket először De Negri Ibolya, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó bizottságának tagja köszöntötte, és kiemelte, a fesztiválnak nagy létjogosultsága és töretlen sikere van: − A fesztivál nagyon helyénvaló, hiszen a szereplők újak, akik színes, változatos programot nyújtanak. A Tini lehetőséget nyújt a tehetséges fiatalok bemutatkozására, megmérettetésére. Közülük kerülnek ki azok az énekesek, akik a későbbiekben megállják a helyüket a hazai, de a külföldi könnyűzenei porondon is. A fesztiválon segítenek a szakértők abban, hogy a tehetség utat törjön, ki tudjon bontakozni.

Az esemény főszervezője a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület, melynek elnöke, Varga Flórián a rendezvény megnyitójában kifejtette, nagyon hosszú folyamat előzte meg a fesztivált: − Kérdeztem az egyik versenyzőt, hogyan érzi magát, mire azt válaszolta, minden szép és jó, csak ha ne ijedjek meg. Ezért megkérek mindenkit, biztassuk a fiatalokat tapssal, vastapssal, és mutassuk meg, hogy gondolunk rájuk.

A versenyzők teljesítményét az Erős Ervin, Kovács Anikó, Szerda Árpád és Kurczinák Kiss Szilva összetételű zsűri bírálta.

A tini kategória (12‒17 évesek) első helyezettje a Piszkos tánc című dallal a temerini Erős Henrietta lett. Eddig egyszer sikerült különdíjat hazavinnie. Mint mondta, zongorázik, zeneiskolában szeretné képezni magát, majd a későbbiekben énekesnőként szeretné szórakoztatni a közönséget: − Anyu mindig megkér, hogy mosogassak otthon, és amikor mosogatok, akkor rádiót szoktam hallgatni. Fogalmam sem volt, hogy milyen dallal jövök a tinire, és egyszer csak meghallottam a Piszkos táncot, és mondtam, hogy ez az én dalom, ezzel kell jönnöm.

Az ifjúsági kategória (18‒28 évesek) első helyét a topolyai Cservenák Marianna nyerte, aki Rúzsa Magdi Aprócska Blues című dalát énekelte. 2017-ben a tini kategóriában már sikerült győzedelmeskednie, és azóta is hű fellépője a versenynek. Elmondása szerint a fesztivál hangulata, az itt kialakult barátságok és a megmérettetés az, ami miatt szívesen jön. Szorgalmas és kitartó, kiskora óta zongorázik és énekel. Három éve jazz éneket tanul Magyarországon, emellett részt vesz különböző énekversenyeken is. Nagyon sokat gyakorolt, aminek meglett az eredménye: − Felfoghatatlan, amit most érzek, ugyan két éve megnyertem a tinit és most, hogy az ifit is megnyertem, le van tudva a kívánságlistámról ez a kettő. Irdatlanul boldog vagyok, és nem hittem volna, hogy ezt most meg fogom nyerni, azt hittem, hogy küzdenem kell még egy évet, de úgy látszik, hogy most, amit énekeltem, az elég volt ahhoz.

A temerini rendezvényen hosszú idő után újra volt szenttamási fellépő. A 14 éves Juhász Lea a Nox együttes Tűztánc című dalával mutatkozott be: − Nagyon izgatott voltam az első válogatón, viszont nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy bekerültem a döntőbe. Sokat segített az előkészítő, ahol a mozgást magyarázták, továbbá három dal közül kiválasztották, hogy melyiket adjuk elő. Igazából a népzenével kezdtem, de később úgy gondoltam, ezzel is megpróbálkozok, annál is inkább, mivel a Sulisztár énekes-zenés vetélkedőn már volt egy első helyezésem.

Gúth Emília Törzsudvarnokról érkezett, negyedikes középiskolás, hat éves kora óta énekel. Elmondta, hogy ez az ötödik fellépése a Tini Fesztiválon, két alkalommal vitt haza harmadik és egyszer második díjat: − Rúzsa Magditól az Aduász című dallal készültem. Nem mondható éppen könnyűnek, de sikerült tökéletesen begyakorolnom. Nagyon szeretnék saját dalokat énekelni, esetleg rögzíteni, de ez még a jövő titka.

A 16 éves Csincsák Karina két évvel ezelőtt már fellépett a rendezvényen, akkor nem ért el helyezést. Most a Gyémánt című produkcióval készült a vetélkedőre: − Tóth Vera dalában meg kell találni magát az előadónak, mert csakis így jutnak kifejezésre az érzelmek, ki tudom énekelni magamból, amit érzek. Rúzsa Magdi a kedvencem, kiváló énekesnő, ő az ideálom is. Szeretnék továbbra is énekléssel foglalkozni, és ha minden jól megy, akkor Magyarországon bejutni egy-egy komoly tehetségkutatóba – mondta a kúlai diáklány. A kérdésre, hogy mit üzenne azoknak, akik még gondolkodnak, tervezik a bemutatkozást és a megmérettetést, elmondta, amennyiben megvan a cél, bátran mutassák meg, amit tudnak. Soha ne hátráljanak meg!

A temerini Gusztony Endre harmadszor vett részt a fesztiválon, egyszer különdíjas volt, az idei produkcióját pedig második díjjal jutalmazta a zsűri. A negyedikes gimnazista fiú elmondta, elsődleges tervei között az Újvidéki Színművészeti Akadémiára való bejutás szerepel, ahol nélkülözhetetlen a jó színpadi mozgás. A Tini Fesztivál próbáin pedig többek között ezt részletesen elmagyarázzák: − Az idén egy kicsit pergősebb dalt hoztam, a Hungária zenekar Gyere, gyere Juli című slágerét, a fő célom pedig a minél jobb hangulat teremtése volt. A szervezők nagyon sokat segítenek a fellépés előtt, pl. hogyan kezeljük a mikrofont, hogyan viselkedjünk a színpadon, nagyon oda kell figyelni a hangok kiejtésére stb. Minderre pedig a további pályán nagy szükségem lesz.

Az eredményhirdetést követően Erős Ervin zeneszerző a médiának elmondta, örül annak, hogy az idén többen jelentkeztek a vetélkedőre, különösen a tini korosztályt illetően, ami annyit jelent, hogy a fiatalok is érdekeltek abban, hogy megmutassák magukat egy ilyen rangos fesztiválon: − Ez szerintem dicséretre méltó, és nagyon reméljük, hogy folytatódik a jövőben is. Örülök továbbá annak is, hogy különböző idővonalakból hallhattunk dalokat, régieket és modernebbeket is, azaz a rapptől egészen a régi tánczenéig szinte mindenből válogathatott, illetve hallhatott a közönség. Szerintem viszonylag színvonalas estével lettünk gazdagabbak mindannyian.

Kurczinák Kiss Szilvia zsűritag kiemelte, egy-egy előadásmód akkor válik hitelessé, ha a hallgató vagy a néző azt érti is, mi van az előadó hangja mögött: − Ez egy különleges szempont, amikor magát a kiejtést, az artikulációt pontozzuk, és nagyon is fontos, különösen a magánhangzók ejtésénél, a nyitásoknál, ugyanis ha zártan énekel a fellépő, az már rontja az összképet, rontja az érthetőségét a mondanivalónak. A két dolog tehát nagyon is összefügg. Néhány évvel ezelőtt volt egy gyorstalpaló felkészítő, ami nagyon sokat lendített a gyerekek fellépésén és produkcióján. Nem azt mondom, hogy ma nem voltak jók, de azt gondolom, hogy ha egy kicsit több felkészülést vagy kicsit több segítséget tudtunk volna nekik nyújtani akár a kiejtésben, akár a mozgásban, akár a teljes produkciójukat tekintve, lehet, hogy még erősebb és még kiválóbb előadásokat láthattunk volna. De összesítve annyit mondhatok, hogy nagyon ügyesek voltak a gyerekek, és igazán kiváló előadásokat láthattunk.

A gálaműsorban Dér Heni félórás koncertjét élvezhette a közönség. A vajdasági származású, ma Magyarországon dolgozó énekesnő karrierje éppen a Tinin kezdődött 1999-ben. Heni akkor 13 évesen Mari Zsuzsi Mama című dalával vitte el a tini kategória első díját. 2003-ban a magyarországi Megasztár tehetségkutatót követően hatalmas népszerűségre tett szert. Azt követően több éven át a Sugarloaf zenekarral járta az országot. 11 évvel ezelőtt visszahívták a Tinire, de akkor már sztárvendégként lépett színpadra.

A sorrendben 28. rendezvény végén a kategóriák első helyezettjei még egyszer előadták a győztes dalokat. Az szervezők előző évek szokásaihoz híven az idén is felelevenítették a tavalyi döntő hangulatát, és újra színpadra hívták a két kategória győztesét. Elsőként a kúlai Fenyvesi Petronellát hallhatta a közönség, aki a tinik korcsoportjában a New York, New York című musical betétdalával kápráztatta el a zsűrit és a nézőket. Petronella ezúttal táncos kísérettel érkezett, a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Magic modern tánccsoportja színesítette a produkcióját.

A kúlai győztest követően az ifi kategória tavalyi dobogósa Cheeseman Natasha lépett színapadra, aki egy saját dallal nyerte el a zsűri szimpátiáját, amelynek címe: Ennyi elég.

 

Paraczky László