Művelődés

Szenttamás.rs

 

Szombaton lesz a tinifesztivál

 

Tizenhat fellépő mutatkozik be szombaton, november 18-án a temerini sportcsarnokban a sorrendben 26. Tini és Ifjúsági Táncdalénekes Vetélkedőn. A rendezvény sztárvendége az idén Kocsis Tibor, az esemény pedig 19 óra 30 perckor kezdődik. A belépőjegy 300 dinárba kerül.

 

Sajtótájékoztatót tartott szombaton Temerinben a Tini és Ifjúsági Táncdalénekes Vetélkedő szervezőbizottsága. Az Ifjúsági Otthonban tartott összejövetelen Varga Flórián szervezőn kívül jelen volt Erős Ervin zsűritag, Botka Csaba műsorvezető és Remlinger Roland, a vendégegyüttes basszusgitárosa.

Varga Flórián, aki egyúttal a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület elnöke is, elmondta, az idéntől a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt rendezvényként tekint a fesztiválra, legfőbb támogatójuk pedig a temerini önkormányzat, továbbá a Köztársasági Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium, a Tartományi Művelődési és Tájékoztatás Titkárság, és nagyon sok vállalkozó támogatja a tartományban egyedülálló magyar nyelvű tánczenei vetélkedőt: ‒ Az audíciók október elején kezdődtek, amikor a több mint húsz jelentkezőből tizenhat került a döntőbe, közülük tizenketten a tini kategóriában (13–17 éves korig), négyen pedig az ifjúsági kategóriában mérik össze tudásukat. Az utóbbi két évben a legtöbb versenyzőnk Temerinből jelentkezett, az idén hatan lépnek színpadra, ezt pedig azért fontos kiemelni, mert az elmúlt években csak egy-két temerini fiatal vett részt a vetélkedőn. Mellettük Kúlárón érkezik még néhány versenyző, továbbá Szabadkáról, Kishegyesról, Törzsudvarnokról, Topolyáról, Tornyosról és Adáról. A tavalyi győztesek is itt lesznek, akik szokás szerint megnyitják az idei rendezvényt – sorolta a tudnvalókat Varga Flórián. Hozzátette, a zsűri tagjai az idén Erős Ervin, Hevesi Tibor, Szerda Árpád és Kovács Anikó. A vendégzenekar a helyi Chameleon együttes lesz, az idei fesztivál sztárvendége pedig Kocsis Tibor, a népszerű magyarországi X-Factor egykori győztese, aki az eredményhirdetés előtti szünetben lép színpadra.

Erős Erin zsűritag szerint az idei mezőny valamivel erősebb lesz a tavalyinál, és mint mondta, olyan előadók is fellépnek, akik már tavaly is szerepeltek, tehát van némi tapasztalatuk. Náluk már jó látni azt, hogy fejlődtek és előrehaladtak: ‒ A rendezvénynek az is egy fontos feladata, hogy a vajdasági magyar teheségeket felkarolja, és számukra valamilyen szinten oktatási és fejlődési lehetőséget biztosítson. Tavaly volt egy olyan nap, amikor minden fellépővel külön tudtunk foglalkozni, többször is elpróbáltuk a dalt, és gyúrtuk, hogy az előadás minden szempontból a legjobban sikerüljön. Tehát éneklés, dikció és színpadi megjelenés szempontjából is. Az idén ez elmaradt, viszont a próbákon igyekezünk pótolni ezeket a dolgokat – emelte ki a zsűritag. Hozzátette, az meglepte mindannyiukat, hogy az audícióra nagyon sok olyan fiatal jelentkezett, aki valóban tehetséges, és kiválóan énekel, egyszóval minden szempontból színpadra született. Ennek csak örülni lehet, és bízunk abban, hogy jövőre még többen lesznek – mondta.

A szombati sajtótájékoztatón elhangzott, az előző évektől eltérően az Újvidéki Rádióban nem lesz helyszíni közvetítés, az Újvidéki Televízió (RTV) azonban élőben közvetíti a szombat esti fesztivált. A fiatalokat Aleksandar Dujin zenekara kíséri, a szervezők pedig minden érdeklődőt szeretettel várnak.

 

P. L.