Művelődés

Szenttamás.rs

 

Temerin: Lezajlott a 26. Tini Fesztivál

 

Újra benépesült szombaton este a temerini sportcsarnok, ahol az előadók színvonalas műsorral szórakoztatták a közönséget. A Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület szervezésében 26. alkalommal került sor a Tini és Ifjúsági Táncdalénekes Vetélkedőre. A rendezvény szervezői ezúttal tizenhat fiatalnak adtak lehetőséget a fellépésre, közülük tizenketten a tini, míg négyen az ifjúsági kategóriában versenyeztek. A versenyzőket ezúttal is Dujin Aleksandar zenekera kísérte. A verseny kezdete előtt Kocsis Tibor, az X-Faktor egykori győztese lépett színpadra, az eredményhirdetés előtt pedig a temerini Chameleon zenekar szórakoztatta a közönséget.

A produkciókat négytagú szakzsűri bírálta el: Erős Ervin zeneszerző, Hevesi Tibor énektanár, Szerda Árpád énekes-előadóművész és Kovács Anikó egykori Tini-győztes.

Az ifjúsági kategóriában a temerini Bíró Mónika nyerte az első helyet, második a tornyosi Kovács Kristóf lett, a harmadik pedig a kishegyesi Baranyi Kata. A tini korosztályban a topolyai Cservenák Marianna bizonyult a legjobbnak, második a kúlai Balla Georgina, míg a harmadik helyezett a törzsudvarnoki Gúth Emília lett. A fesztivál különdíjasai Fenyvesi Petronella (Kúla) és Erős Henrietta (Temerin), aki egyúttal a közönség díját is hazavihette.

Az idei fesztivál egyik győztese, Bíró Mónika elmondta, 2010-ben a tini kategóriában lett első. Akkor Rúzsa Magdi Aprócska blues című szerzeményét énekelte. Most a Baby című dallal győzött, és újra átéli azt a boldogságot: ‒ Ez mindenképpen egy pozitív pont lesz a karrieremben, azonban első a suli, vagyis hogy azt megcsináljam, a diplomálás után pedig majd elválik, merre fog mozdulni az egész. A zene és az éneklés ugyanis mindig lényeges volt, és az is marad az életemben – mondta a fiatal tehetség. A kérdésre, hogy van-e elég szakmai segítség Vajdaságban, igennel válaszolt: ‒ Velem is nagyon sokat foglalkozott az énektanárnőm. Sok mindent meg tudunk tanulni egyedül is, de egy szakmai vélemény, útbaigazítás és tanács sokat számít. Mindenképpen tudom ajánlani a fiataloknak, hogy először gyakoroljanak egy-két évet, utána pedig hallgassanak meg néhány szakvéleményt – tette hozzá Mónika.

A tini kategóriában a topolyai Cservenák Marianna bizonyult a legjobbnak, aki évek óta hű versenyzője a fesztiválnak. Van saját rockegyüttese, amelyben a dobokat püföli. Minden vágya, hogy híres énekesnő legyen. A zenekar gitárosával, Vágner Márkkal, a Jó nekem című dalt adták elő. Már az első pillanattól kezdve pechjük volt, ugyanis a gitár technikai okokból nem hallatszott. A dal eleje már elment, mire ,,üzembe helyezték” a hangszert, ennek ellenére Marianna olyan kiválóan énekelt, hogy a zsűritől a legtöbb pontot kapta: ‒ Már a kezdetektől valóban minden rosszul ment. Nem is igazán készültem a fellépésre, és már úgy voltam vele, el sem jövök, hiszen nem volt mivel és kivel. Végül nehezen, de megoldódott a dolog. A produkciónk meg úgy indult, hogy gond volt a gitárral, de azért kihúztuk magunkat. Nem tudom, de valahogy úgy adta a sors, hogy eljussak Temerinbe, és megnyerjem a versenyt. Nagyon boldog vagyok – mondta szinte egy szuszra a topolyai fellépő. Hozzátette, a legnagyobb terve az, hogy zenekarával (újra) eljussanak a legnagyobb magyar tehetségkutatóba, és azt is megnyerjék. A temerini fesztiválra jövőre is eljönnek: ‒ Azoknak, akik még gondolkodnak a fellépésen, csak azt tudom üzenni, hogy ne adják fel soha, és bízzanak magukban. Akárhogy is érezzük azt, hogy hamisak vagyunk, és nem éri meg ez az egész – megéri, mert küzdeni kell. Jómagam például nagyon régóta küzdök azért, hogy valamit elérjek az életemben, és ez az első siker, amit elértem.

Fenyvesi Petronella másodszor nevezett be a fesztiválra, az idén az egyik különdíjat sikerült elnyernie. Mint mondta, tanárnője segítségével Máté Péter Azért vannak a jóbarátok című dalát adta elő: ‒ Nagyon szeretek fellépni, de ehhez sokat kellett gyakorolni odahaza, egy ún. matrica segítségével. Tavaly nagyon nehéz volt a fellépésem, ugyanis torokgyulladással énekeltem, de az idén, szerencsére, nincs ilyen baj. Kétszer voltam mindössze Temerinben az idén, egyszer az audíción, egyszer pedig próbán – mondta a kúlai diáklány. Hozzátette, eddig is sokaszor fellépett, többek között harmadik helyezést ért el az Általános Iskolák Művészeti Vetélkedőjén, fellépett a Szólj síp, szólj! rendezvényen. A szombat esti rendezvényre Kúláról egyébként egy autóbusznyi néző, szülő és szurkoló érkezett, hiszen a bácskai kisvárosból hárman is beneveztek a versenyre, ráadásul a tavalyi győztes, Balla Anita is kúlai. Fenyvesi József, Petronella apukája elmondta, a buszt a szülők kérésére az iskola szervezte, és a szülők nevében köszönetet mondott az iskola vezetőségének.

Az egyik debütáló fiatallal, a topolyai Cservenák Tamással, a csarnok öltözőjének folyosólyán találkoztam. Elmondta, testvére Marianna már többször is szerepelt a Tini színpadán, tavaly különdíjas, az idén pedig a tini kategória legjobbja lett. Tőle kapott motivációt, hogy próbálkozzon. Road Világcsavargó című dalát adta elő. A kérdésre, hogy fellépési kellék-e a gitár, nemlegesen válaszolt: ‒ Egyrészt csak azért játszom rajta, mert nagyon izgulok, és így akarom levezetni a feszültséget, amúgy meg talán jobban ráhangolódok a dalra. Egyébként imádom a hangszereket, kiskorom óra zongorázom, a gitárral pedig már négy éve barátkozom – mondta. Hozzátette, a hangszerekkel ellentétben énekléssel csak az iskola kórusában próbálkozott, szólóban még soha.

Miközben a fellépők egymás ruháját és frizuráját igazítják, a lányok közül többen kistükörben ellenőrzik a sminket, a temerini Szabó Zsuzsanna nyugodtan állt az öltöző folyosóján barátnőjével, és csendesen beszélgettek. Kérdésünkre elmondta, igazából a népdaléneklés az, ami közelebb áll hozzá, de azért táncdalokkal is próbálkozott már: ‒ Elsősorban tapasztalatszerzés céljából vagyok itt, úgy döntöttem, ebben a műfajban is kipróbálom magam. A délután folyamán lezajlott a főpróba, ahol agyonra izgultuk magunkat, mostmár egy kicsi lazább a légkör, és lámpaláz sincs. József Attila Kopogtatás nélkül című versének megzenésített változatával készültem. Teljesen véletlenül futottam rá, és úgy gondolom, eléggé ismeretlen a dal, ennek ellenére nagyon szép – magyarázta a temerini fellépő.

 

Az adai Lajkó Edina még csak 13 éves, és egy igazi tini slágerrel lépett közönség elé: ‒ A Neoton Famíliától a Tini dalt választottam, két okból kifolyólag is. Egyik az, hogy imádom ezt a régi slágert, a másik pedig az, hogy jómagam is tini vagyok, tehát át tudom érezni az egészet. Korábban népdalokat is énekeltem, de váltottam. Eddig több helyen is felléptem már, Temerinben viszont most vagyok először. Nagyon jó érzés itt lenni, és csak ajánlani tudom mindenkinek, aki még gondolkodik az énekesi pályán – mondta a hetedikes diáklány.

 

 

A temerini Erős Henrietta az idei fesztivál másik különdíjasa, elmondta, tavaly már próbálkozott, de akkor nem ért el eredményt, az idén viszont már sokkal jobban felkészült, és úgy tűnik, Poór Péter Utánam a vízözön című dala elnyerte a zsűri és a közönség tetszését is: ‒ Nem a helyezés, hanem a jó hangulat fontos a számomra. Na, jó, van egy kis versenyszellem is az egészben, de nem ez hajtott hogy újra itt legyek, hanem inkább az, hogy magammal ragadtassam és szórakoztassam a közönséget. Fontos volt, hogy átadjam ezt a dalt mindenkinek, hiszen dinamikus és szórakoztató. A felkészülésben sokat segített az édesanyám, de támogatott a család is, a dalból pedig próbáltam a legtöbbet kihozni, hogy tökéletesre sikeredjen. Nem lehet minden tökéletes, de azért az igyekezet megvolt – mondta mosolyogva Henrietta. Hozzátette, tavaly azért sokkal többet és jobban készült, és ez a hozzáállás most nagyban segített neki a közönség előtti fellépés és mozgás tökéletesítésénél.

Gőz László nevét már nem csak a temeriniek és a fesztivál látogatói ismerik, ugyanis a Szimpla Trió zenekarral már fél Európát bejárták. Népszerűsége és zenei tehetsége azonban éppen ezen a rendezvényen bontakozott ki, hiszen mint mondta, ott az elején, 1993-ban már fent volt a tini színpadán: ‒ Ha jól emlékszem, a harmadik vetélkedőn léptem fel először. Akkor még a fesztivált a színházban rendezték, és a harmadik díjat vittem haza. Azóta szinte minden alkalommal itt vagyok, műsorvezetőként, szervezőként, vagy zsűritagként is, vagyis,,mindenese” vagyok a rendezvénynek. Az idén éppen a szervezésben veszek részt. Az éneklést nem hagytam abba, sőt, folyamatosan törekszem arra, hogy az induló fiataloknak átadjam azt a tudást és tapasztalatot, amit az elmúlt évtizedek alatt összegyűjtöttem, átéltem. Annak idején a színházban lehet, hogy egy kicsit családiasabb volt a hangulat, viszont amióta a rendezvény a sportcsarnokban van, egy picit kommerszebbnek tűnik az egész. Az előny viszont az, hogy az évek során emelkedett a színvonal, több közönséget tudunk fogadni, van rádió- és tévé-közvetítés, és szemmel láthatólag, évről évre színvonalasabb a Tini. Úgyanúgy szeretem, szeretjük az egészet, mint húsz évvel ezelőtt – sajnos, egyre inkább fogyunk, és ez nagy baj – fejtette ki gondolatait Gőz László.

A fesztivált követően Erős Ervin zeneszerző, a szakzsűri elnöke, elégedettségét fejezte ki, hogy a rendezvény évről évre halad előre és fejlődik: ‒ Haladást és fejlődést látok a tavalyi, tavalyelőtti és az idei év szereplései között, és szerintem ez nagyon fontos a vajdasági fiatal tehetségek bemutatkozási szempontjából. Nagyon jó volt azt is hallani, hogy most már érett, kiforrott hangok vannak, olyan számokat hoztak, amelyeket az előző években nem hallottunk. A tininek volt egy eléggé behatárolt repertoárja, több lassú dallal, amiből most kilépett, és újabb, friss szerzeményeket hallhattunk, láthattunk. Ahogy az előző években, most is a megjelenés, a tiszta énekhang, valamint a dikció számított legfőbb kritériumnak, emellett külön odafigyeltünk arra, hogy az énekes mennyire született a színpadra. Mert vannak dolgok, amiket meg lehet tanulni, de sajnos vannak olyanok is, amelyeket nem, vagy csak nagyon kis mértékben – magyarázta a szakember. Hozzátette, van, akit egyszerűen csak arra teremtett a sors, hogy érzéseket tudjon átadni, hogy otthonosan mozogjon a színpadon, és örömmel tapasztalta, hogy vannak ilyen előadók: ‒ Azt viszont mindenképpen ki kell emelni, hogy ez az egyedülálló ilyen jellegű esemény nálunk, és még többet kellene dolgozni azon, hogy több fiatal jelentkezzen és lépjen fel. Nagyobb tétje kell hogy legyen a dolognak, de az is fontos, hogy minél több fiatalhoz jusson el az információ. Biztos vagyok benne, hogy az itt fellépőkön kívül sokkal több jó énekhang van Vajdaságban – szögezte le a zsűri elnöke.

‒ A fesztivál célja továbbra sem változott: lehetőséget biztosítunk a vajdasági fiatal tehetségeknek a bemutatkozásra és arra, hogy később esetleg erre építsék a karrierjüket. Ezért mindenkit, aki csak szeret énekelni, nagyon szívesen látunk – mondta a rendezvény végén a Tini fesztivál főszervezője, Varga Flórián. Minden versenyző kiválóan teljesített, határozottan énekelt és magabiztosan mozgott a színpadon. Volt ugyan egy kis lámpaláz, de ez nem érződött. Ezek a dolgok a legfontosabbak. Szerény véleményem, hogy nagyon jó fesztivált hoztunk össze az idén, viszont a jelentkezések számával nem vagyok megelégedve. Úgy érzem, sokkal több fiatal tehetség van körülöttünk, akiket arra szeretnék biztatni, jöjjenek el, és mutassák meg, hogy mit tudnak – tette hozzá a Szirmai Károly MME elnöke. Örömmel újságolta, hogy az előző évektől eltérően az idei rendezvény megtartásához a legszűkebb anyagi keretet időben sikerült biztosítani, ami egyúttal annak köszönhető, hogy a Magyar Nemzeti Tanács a jövőben kiemelt rendezvénynek nyilvánította a fesztivált. Formailag ez azelőtt is így volt, azonban a gyakorlatban nem volt érezhető, az idén viszont már a pályázatoknál is látszott, hogy kiemelt rendezvény lettünk. Az MNT kulturális bizottságának köszönhetően más pályázatokról is tudomást szereztünk. A legnagyobb támogatónk az idén is a temerini önkormányzat volt, de hálás köszönet mindazoknak, akik bármilyen módon, akár munkával, akár ajándékkal, szolgáltatással hozzájárultak a fesztivál sikerességéhez.

A szombati rendezvény záróakkordjaként a kategóriák első helyezettjei még egyszer előadták a győztes dalokat. 

Paraczky László