Hírek

Szenttamas.rs

 

Traktoros találkozó volt Szenttamáson

 

A szenttamási Traktorfesztivál szervezőbizottsága és a Szenttamási Általános Földműves Szövetkezet a lóversenypálya melletti területen  2017. június 17-én negyedik alkalommal rendezte meg a Szenttamási Traktoros Találkozót.

A rendezvényre mintegy 60 traktor érkezett, közülük 48 erőgép jelentkezett be a szervezőknél, és dübörgött végig rendőri kísérettel délelőtt 9 és 10 óra között a település utcáin, népszerűsítve így a rendezvényt és annak versenyjellegét. Idén nem voltak vidéki versenyzők, viszont a szenttamási gazdák túlnyomó többsége mégis benevezett a három ügyességi verseny valamelyikére.

Brasnyó Nándor

A felvonulásról visszaérkezett traktorosokat, vendégeket és látogatókat először Brasnyó Nándor, a Traktorfesztivál Egyesület elnöke köszöntötte, aki örömét fejezte ki amiatt, hogy minden évben többen neveznek be a rendezvényre. Idén először a Prosperitati pályázat nyertesei is kihozták megmutatni azt a felszerelést, amit az alapítványon keresztül sikerült megvásárolniuk: Nagyon fontos az, hogy mindenkinek megmutassuk, a traktorral szórakozni is lehet, nem csak dolgozni. Az elmúlt napokban, hetekben sokan érdeklődtek a Traktorfesztivál iránt, a benevezés, a feltételek, a versenyrész  és  a kísérőrendezvények is érdekeltek mindenkit. Sokan csak azért jöttek ki, hogy jól érezzék magukat, szórakozzanak, beszélgessenek – mutatott rá a rendezvény főszervezője.

Ótott Róbert

Ótott  Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes a gazdákhoz szólva elmondta, a tegnapi költségvetés módosításával a tartományi képviselőház elfogadta a mezőgazdasági titkárság programjait, aminek köszönhetően a traktorok és kapcsolható eszközök vásárlására szánt keretösszeg 48 millió dinárral nőtt: A 2017. évi költségvetésben ez a keret 100 millió dináros volt, ami ennek a módosításnak köszönhetően 48 millió dinárral növekedett, tehát a keretösszeg 148 millió. A gazdák számíthatnak arra, hogy hamarosan meg fog jelenni ez a támogatási vonalunk (is). Azért vártunk ezzel egészen idáig, mert tudtuk, hogy nagyon nagy rá az igény, és vártuk ezt a többlet eszközt biztosító határozatot – mutatott rá a titkárhelyettes. Hozzátette, az előzőektől eltérően a gazdák ezúttal nem előszámlával, hanem számlával pályázhatnak, vagyis a már megvásárolt kapcsolható eszközök és traktorok költségeit tudják visszatéríteni.

Radivoj Paroski

A szenttamási Községi Képviselő-testület elnöke, Radivoj Paroški az ünnepi megnyitót követően elmondta, a község több mint 20 ezer hektár megművelhető termőfölddel rendelkezik: Először is gratulálni szeretnék a szervezőknek, hogy a mai napon sikeresen összehívtak ennyi termelőt, hogy megmutassák gépezetüket, tudásukat, ügyességüket. Ugyanakkor szeretnék köszönetet mondani tisztelt vendégeinknek, akik  saját szervezeteiken keresztül támogatják termelőinket, és lehetőséget nyújtanak arra, hogy ez az ágazat az előrehaladás és fejlődés útjára lépjen. Ez a  rendezvény is azt hivatott bizonyítani, hogy az itteni gazdák tevékenységük során készek szembesülni minden problémával, és ezt a jó eredményekkel igazolják – mondta a KKT elnöke.

Juhásy Bálint

Juhász Bálint,  a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy első alkalommal lehet látni a Prosperitati matricákat a traktorokon és kapcsolható eszközökön, amelyeket a pályázatokon nyert eszközökön vásároltak: Szenttamás is részt vett a pályázatokon és az óbecsei irodához pályázva, és velük együttműködve 76 sikeres pályázatot adtak be, aminek köszönhetően 43 millió dinár érkezett ebbe az önkormányzatba. Azt gondolom, hogy ez a mezőgazdaság számára előlátott községi költségvetésnek a többszöröse, és ezzel a szenttamási magyar közösségnek egy párhuzamos fejlődési lehetőséget nyújt. Arra biztatom Önöket, hogy használják ki – mondta Juhász Bálint.

A megnyitót követően két helyszínen egyszerre kezdődtek a versenyek. A szervezők ugyanis ezúttal is több ügyességi játékot láttak elő a gyermekek részére, melyek a traktorverseny helyszínének közelében lévő körülzárt füves területen kerültek megrendezésre. A két korcsoprtoba osztott gyerekek először egy zavaros vödör vízben illesztették össze a csavakat a megfelelő anyacsavarral, majd ezt követően üres kannákkal megrakott tragacsot kellett a földön lévő szalmabálából felépített akadályok között mielőbb keresztültolni. A legügyesebbek egy fiatal gidát, továbbá egy kis és egy nagyobb nyulat kaptak ajándékba.

A felnőttek viszont a kora délutáni órákig saját traktoraikkal versenyeztek. Az első versenyszámban a traktorvezetőnek egy kézzel kellett irányítania a traktort a különböző akadályok között, míg a másik kezében egész idő alatt egy tele pohár vizet tartott. Közben a bírák mérték az időt, de negatív pontokat is lehetett gyűjteni A cseppet sem könnyű feladatra több mint 10 résztvevő jelentkezett. A legügyesebb Szabó Róbert, a második Kaćanski Momčilo, a harmadik pedig Dojnović Branko lett.

A második ügyességi versenyszámban egy óriási pótkocsit kellett megfelelő akadályok közepette oda-vissza vezetni a kijelölt útvonalon, majd megfelelő módon tolatva parkolni. Ez is vonzónak tűnt, bár az óriási pótkocsi a traktorvezetőknél az akadályok között többször is nagy gondot okozott, hiszen túl hosszúnak bizonyult. Ennek ellenére a legtöbben végigcsinálták a versenyszámot. Az első helyezett Dojnović Branko, a második Slobodan Čobanov, a harmadik pedig Paroški Lazar lett.

Nem kevésbé volt izgalmas a traktorhúzás versenyszám sem, ugyanis a legtöbb (új) traktor korszerű felszereléssel és erős motorral rendelkezik. Végül Slobodan Čobanov győzött, aki a verseny ideje alatt három traktort is „elhúzott” erőgépével.

Az idei traktoros találkozónak több kísérőrendezvénye is volt, ami valóban csak a szórakozásról szólt. Egyik ilyen a felnőttek számára megrendezett egyik erőpróba igazán látványosra sikeredett, mintegy harmincan próbálták félkézzel egy farúd segítségével „megemelni” a földől a sörösüveget. A hatalmas szurkolás közepette ez többüknek sikerült, így elkapták, és el is fogyaszthatták a kijelölt sört.

A védnökök által biztosított nyeremények és ünnepélyes díjkiosztását követően Brasnyó Nándor, a rendezvény főszervezője elégedettségét fejezte ki, hogy az idén sokkal több traktor jött el a találkozóra, és mint mondta, a versenyzők mellett a néző- és a szurkolótábor is nagyobb volt. Szerinte ez már elegendő bizonyíték arra, hogy az erőgépeknek nemcsak a mezőgazdasági termelők körében nőtt a becsülete.

A traktoros találkozón a kiváló ügyességi mutatványok mellett a közönség megcsodálhatta a legmodernebb gyártmányú traktorok felszereltségét és munkabírását, de volt mezőgazdasági alkatrész kínálat is, az érdeklődők pedig megtekinthették több mezőgazdasági felszerelés eredeti, kicsinyített mását makettjét is.

Traktoros találkozó 2017 képek

Traktoros találkozó 2017 képek

Traktoros találkozó 2017 képek

Traktoros találkozó 2017 képek

Traktoros találkozó 2017 képek

Traktoros találkozó 2017 képek

Traktoros találkozó 2017 képek

Traktoros találkozó 2017 képek

Traktoros találkozó 2017 képek

Traktoros találkozó 2017 képek

Traktoros találkozó 2017 képek

P. L.